fredag 28 november 2008

YIT får kontrakt!

Det var en nyhet jag trodde man skulle få vänta på åtminstone ett år! YIT presenterade igår ett byggkontrakt på nya hyreslägenheter värt ca 14 miljoner euro. Beställare är ICECAPITAL och deras fastighetsfond. IC köper också hyreshus av YIT för 105 miljoner euro. Det är inte stora ordrar, men två saker är intressant med denna nyhet. Det finns islänningar som fortfarande kan investera samt byggmarknaden är inte helt död.

Samtidigt meddelade Honkarakenne att de upplever en synnerligen svag marknad och de beräknas nu göra en förlust på helåret-08. HR är främst involverade i trähus (á la stockstugor) och det är väl ingen bedömare som tror att fritidshus kommer att vara drivande kommande året. En ganska väntat nyhet således. Kursen sjönk 2,7 % på beskedet och det säger mycket om förväntningarna på Honkarakenne just nu...

Det kommer mycket positiva signaler just nu. VIX sjunker tillbaka från "extremt högt" till "ganska högt" och börserna har stigit flera dagar i rad. Så länge vi inte får en katastrof är börsen givetvis lågt värderat, men jag vill ändå påminna om att vi inte har sett något konkret som motiverar denna uppgång. Risken är fortfarande hög. Vi kan bra komma ned 20-30 % på nyheten om en ny storbank i kris...

En konkret positiv signal är de sjunkande interbankräntorna. 12-EURIBOR noterade ca 3,98 igår och den nivån såg vi senast i december 2006. Fortfarande har vi ganska stor spread till ECB:s refi-ränta (ca 73 punkter) och det ska bli mycket intressant att se hur EURIBOR-räntorna reagerar på ECB:s förväntade 50 punkters sänkning nästa vecka. Tidigare i höst har ECB:s sänkningar passerat obemärkta förbi!

Trading with Gekko hade ett intressant inlägg om Volvo igår. Inte det han skrev om kassan utan sista stycket! Att Volvo eventuellt har finansierat en stor del av sina kunder kan komma att ge en bitter eftersmak det kommande halvåret. Ok att efterfrågan minskar, men ska Volvo dessutom betala för en kreditrisk har vi kanske en andra våg som träffar aktien och kanske halverar den igen?

torsdag 27 november 2008

Förvirrad?

Dow Jones har stigit fyra dagar i rad vilket inte har hänt sedan april. En positiv teknisk signal och nu är optimisterna tillbaka i affärstidningarna! Jag håller med om att allt är nedtryckt, lågt värderat och bra investeringstillfälle, men innan vi ser konsumenter med högre disponibel inkomst och förtroende för framtiden ska man vara beredd på att signalerna tystnar! Denna positiva tekniska signal säger tyvärr inget om sannolikheten att förlora ytterligare 20-30 % på aktiemarknaden...

Paul Krugman är också förvirrad. Varför garanterar Fed statliga obligationer? GSE-lånen, som Fed ska köpa in ca 700 miljarder USD av via TALF-planen, är masskuldebrevslån utgivna av Freddie Mac och Fannie Mae. De är alltså redan statliga! Om Bush-administrationen istället SADE att de garanterar dessa lån så skulle den här 700-miljarders transaktionen aldrig behöva göras och spreadarna antagligen komma ned i allafall. Ibland är det svårt att förstå politiker men detta verkar onekligen vara ett exempel på att gå över ån efter vatten!

Julhandeln kommer att minska med 8 % i år enligt Nordea. Det vore i sådana fall första året på länge och helt emot den "opartiska" undersökningen av HUI som spår +2,5%! Man ska se lite nyanserat på dessa undersökningar, givetvis planeras det att minska julklappsköpande men när man sedan summerar allt på julafton så behöver det inte ha blivit så! Vi vet alla hur det är när man står i butiken med den "perfekta julklappen" som kostar lite mer än man har tänkt sig. Klart mamma ska ha den!

Ännu är det för tidigt, men snart börjar det bli dags att titta närmare på biltillverkare. Om man antar att GM går i konkurs så lämnar de ett stort hål efter sig som ska fyllas med något. Jag har svårt att se att vi och amerikanerna skulle sluta köpa bilar helt och hållet. Av de som kan fylla upp tomrummet är väl Ford och Chrysler fortfarande kandidater, även om de också har problem. Toyota känns som en stark kandidat, samma sak med Volkswagen och Porsche. Franska Renault fördes fram som ett starkt bolag för något år sedan och Peugeot verkar ha haft ett supererbjudande denna höst för jag tycker man ser dem överallt! Det behöver dock inte betyda att nettovinsten är ok. Det finns säkert fler kandidater och framförallt underleverantörer till ovan nämnda bolag. Förslag någon?

EU-kommissionen har godkänt ett stimulanspaket på 200 miljarder euro eller ca 1,5 % av BNP. Nu ska man minnas att EU-kommissionen ger förslag och kommer med åsikter, sedan är det upp till medlemsländerna att besluta (och betala). Därför kan summan ändra, men helt klart kommer det ett stimulanspaket inom EU. Antagligen är det också mycket välbehövligt.

onsdag 26 november 2008

Live and let die

Man frågar sig snart om företag får gå i konkurs? Bilindustrin (i gott sällskap) talar om hur enormt viktiga de är för världens ekonomi! Deras eventuella konkurs skulle hota landet och staten måste därför organisera ett räddningspaket åt dem också! Vilket skitsnack! Bilbranschen har haft stora problem i 20 år och inte ens i goda tider har de lyckats tjäna pengar. Deras framtid är knappast positiv för världsekonomin. Tillåt dem konkursa och låt ekonomin leva vidare!

Afv.se hade en intressant artikel igår om bilindustrin. Den refererade till en norsk forskare som i princip sade det som verkar vara den allmänna politisk-ekonomiska uppfattningen, dvs alla nya pengar till bilinduistrin är pengar i sjön! Fokus borde istället vara på att skapa nya arbeten.

Vi hade motsvarande situation i Norden på 80-talet. Då var det varvsindustrin som var i kris och övertygade politikerna att de var livsviktiga och skulle klara sig med mera skattepengar. Ett antal miljarder senare konstaterade politikerna att varvsindustrin hade mer än finansiella problem och följdaktligen fick de gå i konkurs. USA borde anamma liknande åtgärder, men kanske satsa ännu mer resurser på att verkligen få "bilarbetarna" till nya arbeten. Där kanske de nordiska regeringarna tog i för lite?

Problemet för USA/Obama är att bilindustrins problem har blivit akuta i ett läge när den amerikanska ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur. Det är ett mycket dåligt tillfälle att få ytterligare 3 miljoner arbetslösa och inget man vill inleda sin presidentkarriär med. Tyvärr har Obama inget val - men han kan välja att skjuta upp problemen några år.


Finska arbetslösheten sjönk i oktober till 5,8 % (6,2%)! Spontant känns det som ett räknefel och statistikcentralen påminner om att siffran har en felmarginal.Den allmänna uppfattningen är att arbetslösheten i Finland kan stiga till närmare 10 % kommande året. Fortfarande bra mycket bättre än 90-talets 21 %, men betydligt värre än idag.

Swedbank hade extra bolagsstämma igår och den godkände nyemissionen. Det mest intressanta var ändå VD:s uttalanden om Baltikum. Han sade att de har en ganska pessimistisk syn när det gäller den närmaste framtiden och de fortsätter att förbereda sig på kommande förluster! Han kommenterade också ryktena om devalveringar i Baltikum med att "Swedbank är väl förberedda för ett sådant ytterst negativt scenario". Hur då undrar man?

Skulle ledningen ha något förtroende kvar så kanske man skulle ge den låga värderingen en chans, men dessa uttalanden skapar bara mer osäkerhet. Kunde inte ledningen en gång för alla skingra molnen och säga:
  1. Baltikum är katastrof just nu.
  2. Vårt huvudscenario spår kreditförlusterna på X miljarder
  3. Vi klarar dessa förluster genom att...

Just nu har man bara känslan att svaret på fråga två och tre innebär fara för framtiden! Speciellt med tanke på att Swedbank uppenbarligen inte har några problem med statens garanti trots att ALLA andra banker ser åtminstone tre fundamentala problem med den! Jag slås av den oroväckande tanken att om alternativet på kort sikt är förstatligande/omstrukturering - då spelar det ingen roll vad statsgarantin innebär på längre sikt... men jag vill påpeka att det är mer än personlig reflektion än väl underbyggd analys!


TopDanmark, Sampos påstådda förvärv i Danmark sänkte (sprängde bort!) resultatprognosen för 2008. Tidigare har de talat om en vinst på ca 450-550 miljoner DKK. Nu talar de om en förlust på 250-350 miljoner DKK!!! Orsaken är finanskrisen och hur den påverkar värderingen av deras portfölj (mark-to-market). Nästa år talar de om en vinst på ca 1150-1250 miljoner DKK under förutsättning att marknaden normaliseras. Med andra ord är detta en redovisningseffekt och inget annat. *pust* Aktiemarknaden drog samma slutsats och handlade upp aktien 5,5 %.

tisdag 25 november 2008

Börsen piggnar till!

Igår var vi upp nästan tre procent direkt och sen... höll det i sig! Man väntade på ett kurserna skulle falla tillbaka efter ca en timmes handel i vanlig ordning, men igår kom inte det fallet. Istället lyckades kurserna med konststycket att flyga ännu högre mot kvällen! Gårdagen var den piggaste börs vi har upplevt sedan juli-augusti!

USA steg också kraftigt igår i spåren av Citigroups räddning. Citi-aktien steg 58 % och drog med sig övriga banker. USA-börserna har nu stigit två dagar i rad och det var ganska länge sen. Lite smolk i bägaren fick vi dock när Dow Jones tappade nästan 200 punkter under sista kvarten! Nu stängde de vackert upp ändå, men dylika händelser antyder att det fortfarande finns en stor portion oro bland investerare.

Man ska dock inte dra alltför stora växlar på denna enskilda handelsdag. Efter en kraftig uppgång kan man givetvis spinna vidare på en Geithner-effekt, stundande jultider eller bara det att helgens snöstorm blåste iväg med våra bekymmer? I mina ögon var gårdagen fortfarande ett bear-market rally. Om vi får se +30 % och bättre makrosiffror, då kan man man börja tala om en vändning.

Det fanns inte annars så mycket att le åt igår på förmiddagen. Tyska IFO-indexet sjönk till 85,8 vilket var lägre än väntat och sämre än ifjol. Industriordrarna inom euro-området var -3,9 % vilket även det var sämre men kanske inte helt oväntat.

Mot eftermiddagen fick vi dock några glädjande nyheter. Först kom tyska klädförsäljningen som steg 7 % förra veckan, efter tre veckor av minus 9-11 %. Därmed andades HM:s största marknad lite positiva vindar för första gången på länge. Sedan kom den amerikanska försäljningen av befintliga hus. Försäljningen var i linje med förväntningarna och om statistiken förbättras de kommande två månaderna så har vi säker vändningssignal om sex månader enligt vissa bedömare. Man ska alltså eventuellt ladda köpordrarna lagom till midsommar.

Man noterar att ÅAB såldes ner till ganska låga nivåer igår vid 16-tiden. 5000 aktier såldes på en halvtimme och tömde köpsidan, sånär som på 200 aktier. Är det något på gång?

måndag 24 november 2008

Välkommen Timothy Geithner

Man kan inte annat säga än att USA-börserna glädjes åt nyheten att Timothy Geithner ska utnämnas till finansminister i Obamas regering. Geithner arbetar idag som chef för Fed i N.Y. vilket är en mycket viktig institution. Han har tidigare arbetat inom IMF och är redan i allra högsta grad aktiv inom statens arbete för att vända finanskrisen. Geithner ska officiellt namnges idag, tillsammans med den övriga ekonomiska expertisen i Obamas regering.

Ett annat rykte som kanske fick genomslag var att Obama förbereder ett nytt räddningspaket av osannolika proportioner. Det ska tydligen skickas till kongressen samma dag som han tillträder (20/1-09) och även om inget har läckt ut angående innehållet så kan man gissa att förhoppningarna är höga.

Citigroup har fått ofantliga 300 miljarder USD garanterat av Fed! Det gäller illikvida tillgångar och Fed ska också köpa aktier för 20 miljarder USD. Får de fredagens stängningskurs så gör staten en bra affär.

SEK noterar över 10,50 mot euron nu på morgonen. "Fundamentalt" menar experterna att kronan borde vara i ca 9,15-9,20. Det är nästan omöjligt att förutsäga valutors rörelser men den dagen finanskrisen lägger sig så kommer vi antagligen att få se en kraftig rekyl i SEK. Samtidigt noterar man att stödet för euron ökar, men tyvärr måste vi nog se betydligt högre kurs och en nationell kris innan det anordnas ytterligare en folkomröstning! Två nej är svårt att komma ifrån.

fredag 21 november 2008

I värsta fall...

Gårdagen var riktigt tung i USA och man börjar fundera på vad som ska hända i värsta fall! Det finns som bekant bara en botten för aktier och den är noll!
Historiskt har det dock visat sig att alla aktier inte faller ända till noll. T.ex. i början på 90-talet bottnade finska börsen vid P/B på ca 0,7 och P/S på ca 0,3. Det gällde alltså de aktiebolag som inte gick i konkurs. Nedan ett räkneexempel vilka kurser det motsvarar på mina favoritaktier. OBS! Med reservation för eventuella räknefel!

(kurs igår ; P/B=0,7 ; P/S=0,3)
Getinge 95,00 ; 21,53 ; 21,83
Fsecure 2,00 ; 0,18 ; 0,21
H&M 261,50 ; 27,15 ; 32,66
Kone 14,62 ; 3,10 ; 6,21
Nokia 10,41 ; 3,95 ; 4,10
Nokian Renkaat 8,27 ; 4,61 ; 2,85
Wärtsilä 15,94 ; 9,13 ; 14,27
YIT 3,86 ; 4,84 ; 9,18

Sampo 13,10 ; 7,69 (70% x NAV/aktie)

Man måste dock observera vissa saker i ovanstående tabell:
  • tabellen är ett exempel på krisvärderingar! Av naturliga skäl är dessa bolag ganska långt ifrån dessa, med undantag av YIT och kanske Nokian Renkaat.
  • vissa branscher har lågt eget kapital i förhållande till verksamheten (F-secure)
  • vissa bolag har en stor kassa vilket höjer värderingen (KONE, Nokia).

Allvarligt talat finns det inte mycket som talar för en börsuppgång det kommande halvåret, förutom låga värderingar och "bottenläge" enligt vissa bedömare. Det är en stor boll som rullar åt fel håll och känslan är att den är svår att stoppa. Problemet är att alla först vill se en enda konkret positiv signal som de kan lita på. Det kan vara BNP-siffror, en återhämtning i bostadsmarknaden eller något helt annat. Innan vi ser denna enda strimma av ljus, kommer vi inte att få se en gedigen återhämtning utan istället nya rallyförsök som slutar i lägre bottnar! I värsta fall till nivåer som bekskrivs i tabellen ovan.

YIT inledde gårdagen med att meddela återköp av egna aktier. De får köpa max 10 % av stocken vilket med senaste årets kursutveckling skulle ha kostat ca 47 miljoner euro igår. Det motsvarar mindre än 30 % av årets beräknade nettovinst!
Sen kom det ett "förresten" också, YIT:s vd Hannu Leinonen avgår plötsligt och ersätts av Juhani Pitkäkoski med omedelbar verkan! Pitkäkoski har varit chef för YIT:s största enhet och har arbetat inom YIT sedan 1988. Om denna rockad har något samband med att Henrik Ehrnrooth har köpt till sig en styrelseplats på kort tid återstår att se. Givetvis är HE inte emot VD-bytet, utan han kanske snabbade på processen?

Till sist, till er som orkade läsa ända hit, det här inlägget var det närmaste en kapitulation jag har hittills har kommit! Det är faktiskt en bottensignal... Grattis!

torsdag 20 november 2008

Krasch, boom, bang!

USA börserna fick sig en rejäl omgång igår igen och det ser sannerligen mörkt ut just nu. Regeringarna gör mycket för att hjälpa situationen men i ärlighetens namn har de bara kommit
till skott med de specifika problemen på finansmarknaden. Där har dock åtgärderna hjälpt. Nu börjar det dock resas frågetecken för hur mycket mer regeringarna kan agera? De x biljoner som världen har beslutat i olika stabiliseringsprogram måste rimligtvis innebära att någon annan offentlig investering får stryka på foten. Någongång når de gränsen för vad staten kan göra och man kan bara hoppas att det är långt kvar till den gränsen.

Två näringslivsprofiler menade i gårdagens di.se att bankerna utnyttjar dagens situation till att öka räntenettot istället för att låna ut pengar till starka och lönsamma företag. Ilskan är påtaglig och man förstår dem! Om spelreglerna (för krediter) har ändrats utan förhandling så blir man naturligtvis förbannad, speciellt när bankernas räntenetto uppenbarligen steg kraftigt under Q3.

Jag tycker dock att de angriper problemet från fel vinkel. Det är ingen grundlagsskyddad rättighet att få banklån utan det beror enbart på bankens kreditbedömning. Om banken bedömer att lån inte kan betalas ut så är det deras sak. Just nu är banker livrädda för att få kreditförluster. Vi vet alla hur Baltikum har påverkat Swedbank trots att den rapporterade kreditförlusten hittills är försumbar. En bank vill helt enkelt inte vara i närheten av sådana diskussioner och då tar man inga som helst risker. Resultatet blir en kraftigt åtstramad
utlåning på bekostnad av företagskundernas planerade tillväxt.

Bankerna ska dock vara ytterst medvetna om konsekvenserna av sitt beteende, de leker med elden! Kreditmarknaden har ändrat mycket sedan början på 90-talet. Idag har vi en globaliserad värld. 1991-93 var det svårt för småföretag att vända sig till andra än de etablerade bankerna, men idag finns det många möjligheter. Om nationella banker idag vägrar lån till starka företag, så öppnar man automatiskt upp för utländska konkurrenter. En alltför stram kreditgivning (till starka företag) kommer därmed att slå tillbaka på bankernas marknadsandel och lönsamhet om några år. Man kan bara hoppas att företagen dels klarar sin likviditet och dels är tillräckligt öppna i sinnet att söka sig till andra banker.


"Vi befinner oss i en sitation som skulle karaktärisera deflation" sade ECB-chefen Trichet igår. Så har vi deflation? Antagligen och det stöder (den efterkloka) tesen att de europeiska centralbankerna har varit för restriktiva i sin penningpolitik det senaste året. Man kan iallafall konstatera att räntesänkningarna kommer att fortsätta. En del bedömare menar att ECB ska halvera sin ränta från dagens 3,25 % under kommande året. Nu brukar inte centralbanksräntan avvika från jämna 25 punkter, men kanske 1,75 % inte är helt osannolikt i november-09.

Oljepriset fortsätter sin sjunkande bana. Nu ligger det under 54 USD/fat och det känns billigt! För två år sedan förutspådde vissa ekonomer en global kollaps om oljan steg från dessa nivåer! Frågan är dock vad som styr oljepriset. Nedgång i global efterfrågan säger vissa, men hittills har jag inte sett någon bra förklaring och "peak-oil" har jag inte förekommit i tidningsrubrikerna på flera månader... För konsumenter och inflationstryck är oljans prisfall dock riktigt bra nyheter, men givetvis är det sämre för miljödebatten.

onsdag 19 november 2008

Statlig inblandning

Syndabocks-debatten om subprimekrisen har börjat och vissa menar att amerikanska staten får skylla sig själv. De gick in redan 1995 och "ålade" bankerna att låna ut pengar till mindre bemedlade människor under parollen att "alla skulle äga sitt hem". Bankerna ville inte göra detta eftersom nogrann kreditkontroll är grunden till bankernas affärsmodell. Nu hade de inget val och alla vet hur det gick.

Paul Krugman för fram en annan åsikt . Vad gäller de största (halvstatliga) bolåneinstituten Fannie Mae/Freddie Mac så kunde de inte låna ut pengar. De drabbades (lyckligtvis?) av en bokföringsskandal och tvingades dra sig bort från marknaden när den var som hetast. Därför var det inte staten som skapade subprime-krisen utan privata banker som exploaterade bolånemarknaden utan kreditkontroller! Sedan när det gick på tok så skyllde de på statlig intervention. Jag har svårt att bedöma sanningshalten i detta (det kommer säkert en bra bok om några år) men en nobelpristagare kan man inte bara "prata" ner! Antagligen ligger det något i hans resonemang.

Wärtsilä hade kapitalmarknadsdag igår och de förmedlade för första gången sina målsättningar för 2009. De menar (på allvar!) att försäljningen ska växa 10-20 % under 2009 och de ska ha en marginal på 11 %! Om de lyckas med det, då "skänker" säljarna bort Wärtsilä-aktier på dagens börs till ca 4-5 ggr årets beräknade vinst! Nu ska man inte sätta "lika-med-tecken" mellan prognos och resultat, men Wärtsilä är åtminstone ett av få företag som är positivt i dessa dystra tider!

Jag ställer mig lite tveksam till alla uttalanden om "bottenkänning". Givetvis är det nedtryckt, låga värderingar och blablabla men börsbottnar är inget man brukar veta när man träffar! Börsbottnar brukar vanligtvis konstateras i efterhand "ojdå, ifjol nådde vi visst botten!" Därför känns botten-uttalanden ganska oseriösa - tyvärr eftersom en del uttalare annars är värda all respekt!

CNBC hade en teknisk analys igår om att Dow Jones ska ned till 6700 punkter innan vi når botten. Det skulle innebära ytterligare -20 % från dagens nivå och totalt ca -53 % från toppen ifjol. Om man läste mitt förra stycke så noterar man att riktningen verkar vara nedåt, men sedan lägger man den analysen där den hör hemma...

tisdag 18 november 2008

Mina favoritaktier - version 2.0

Lite nu och då publicerar jag en genomgång av några bolag jag bedömer extra intressanta. Observera att detta är en subjektiv bedömning. Jag kallar dem kort och gott "favoritaktier".

Getinge vinsten ökade 26 %! Resultatmässigt och tillväxtmässigt finns det inget att klaga på utan utmaningarna hittar man i balansen. Skuldsättningen är lite väl hög men en kommande nyemission ska lätta den en aning. Mkt intressant bransch och ett mkt intressant bolag.

F-secure hade bra resultat, men sänkte sin prognos lite. De ska nu "bara" växa med 31-34 % jfrt med 35-37 % tidigare. Allt är organisk tillväxt och fortsätter de i den här takten kommer aktien att ta stora steg de kommande åren.

H&M bryter räkenskapsår 30/11 så snart har de hela året gjort. Försäljningen i oktober var ok, men lite ned. Många uttrycker oro för kommande åren, vilket har skrämt ned värderingen till något som liknar 20-årslägsta! H&M har dock tidigare lyckats öka resultatet även i dåliga tider och jag tror inte att de misslyckas denna gång heller.

Kone hade lite sämre resultat Q3, orderboken tappade mer än den brukar och oron är stor inför den kommande lågkonjunkturen. Under lågkonjunkturen 1991-93 lyckades Kone öka försäljningen och även denna gång står de väl rustade med en stark balans (förvärv på gång?) och ca 60 % av omsättningen från service av hissar.

Nokia (ny) hade en bra rapport men var förvånansvärt försiktiga om framtiden. Orsaken fick vi i fredags då de sänkte sin prognos för kommande året. Nokias marknadsandel är ca 38 % i dagsläget. Under Q3 sålde de ca 118 miljoner telefoner, omsatte 12,24 mrd euro, tjänade 1,41 mrd euro. De har ca 10 mrd euro i kassan (nästan 2 euro/aktie) och ett otroligt kassaflöde. Historiskt har Nokia även haft en aktiv ledning och snabbt anpassat organisationen till nya situationer. Därför gillar jag Nokia, speciellt till dagens värdering.

Nokian Renkaat hade ett riktigt bra resultat Q3, men var väldigt dystra om framtiden. Q4 ska bli sämre än ifjol och nästa år kommer att bli riktigt tufft. De ska även minska produktionen. Tillväxten som nu kommer främst från Ryssland och Ukraina kommer att bedarra betydligt det kommande året. Nokian Renkaat har ett stort Rysslandsberoende och det är i det ljuset man ska se kursnedgången från 33,70 i maj (8,93 idag). De har dock lyckats växa under tidigare lågkonjunkturer och även om utmaningarna har ökat så kommer det en dag när Ryssland blir intressant igen. Då ska man redan vara med.

Sampo (ny) styrs av Björn Wahlroos och han har en enastående historik. De köpte IF av Skandia i början på 2000 och gjorde de till ett lönsamt bolag. Hösten 2006 (tre månader innan finanskrisen briserade) sålde de bankverksamheten till Danske Bank och fick otroligt bra betalt. Det är inte första gången Wahlroos gör bra affärer och tilltron är stor till att han ska lyckas igen med Nordea (Sampo äger >10 %). Sampo har varit en god dividendbetalare och det lär knappast sluta trots att de (antagligen) håller på och tar över Topdanmark. Rapporten för Q3 var stark, speciellt skadeförsäkringsdelen. Den innehöll dock inga överraskningar och vi väntar fortfarande på konkreta besked kring både Nordea och Topdanmark.

Wärtsilä hade en ok rapport och behöll prognosen (oms-08 +25%, marginal 11 %). Båtmotorerna som har hållit Wärtsilä på höga höjder minskar, men ersätts av kraftverken. Samtidigt växer underhållet stadigt och står idag för ca 43 % av omsättningen. Wärtsilä har "alltid" varit en riktigt bra dividendbetalare och än så länge finns det inget som tyder på att det ska ändra. Åtminstone inte om man får aktierna på dessa kursnivåer.

YIT var sämre än väntat och flaggade för att kreditkrisen börjar synas. De har nödbromsat alla nya projekt och speciellt Ryssland verkar ha stannat snabbt. YIT har varit en bra dividendbetalare och har ca 40 % av omsättningen från service av fastigheter. Den delen står idag för en stor del av resultatet. Byggbolag är ändå inte den bästa platsen att vara investerad på i dagsläget, även om jag tycker att YIT:s 90 %:iga kursnedgång är lite överdriven. Därför förtjänar de att vara ett favoritbolag.


Intressanta men inte längre favoritaktier

Outotec hade en riktigt dålig rapport och lider av inbromsningen inom råvarusektorn. Outotec sades ett tag vara mindre konjunkturkänsliga än direkta råvarubolag, men den tesen har åtminstone hittills varit fel. Lockande värdering, men jag håller mig utanför ett tag.

Tekla hade en katastrofrapport. Den fina tillväxten har krympt rejält och snart även lönsamheten! De säger själva att de är en teknikföregångare i branschen men det är solkart att de lider av att deras viktigaste marknad (USA) har kollapsat. Den dagen den amerikanska byggmarkanden ser bättre ut ska man ha Tekla, men kommer den dagen under 2008?

Dragkamp på börsen

Idagsläget utspelar sig en dragkamp på börsen -den mellan optimister och pessimister. Optimisterna menar att börsen är alldeles för nervös och det har skapat värderingar som är på gränsen till skrattretande! Pessimisterna menar att värderingarna ännu är för höga, då vi endast har sett början på en ekonomisk nedgång av gigantiska proportioner.

Det enda man säkert kan konstatera är att nuvarande situation på börsen inte är hållbar! Antingen kommer oron att dra förbi och kurserna explodera uppåt eller så blir ekonomin betydligt värre och vi hamnar inför en systemkollaps. Då är en halvering av kurserna kanske för lite! Jag vet inte vem som har rätt, även om jag förespråkar "alltför-nervös" temat. Hursomhelst är dagens situation inte uthållig och någon kommer att ha fel - rejält fel.

H&M ökade sin försäljning med 9 % i oktober (jfrt med ifjol), men försäljningen i jämförbara butiker minskande med 2 %. Det var bättre än vad analytikerna hade förväntat sig och aktien steg lite igår. Jag gör ingen hemlighet av att H&M är ett av mina favoritbolag och jag tänker inte sluta såga alla tveksamma analytiker. Jag förstår inte hur man kan vara tveksam till detta skuldfria, växande kanonbolag! Klart man vill ha aktierna gratis, men redan Milton Friedman förklarade att ingenting är gratis!

Electrolux verkar stå inför problem. USA är deras viktigast marknad men konsumentförsäljningen verkar ha bromsat kraftigt i oktober. Förra veckan gick Circuit City i konkurs, Best Buy vinstvarnade och igår kom Electrolux största återförsäljare Lowe's med rapport där de sade att försäljningen skulle minska med 5-10 % under Q4.
Det var inte bra nyheter för vare sig Electrolux eller Husqvarna som båda är mycket beroende av den amerikanska konsumentmarknaden. Samtidigt är det inte heller helt överraskande nyheter. Frågan som vanligt är vad som redan finns medräknat i dagens kurs och vad som är "nya nyheter"?

måndag 17 november 2008

Nokiablixten!

Fredagens blixt från mörk himmel leverade Nokia. De sänker prognosen för Q4 och 2009. Tidigare hade de talat försiktigt om Q4 och inte sagt ett ljud om 2009. Q4 brukar vara ca 1,5x Q3 men nu ska det vara "i linje". 2009 kommer volymmässigt att vara sämre än 2008. För att ytterligare krydda det beska beskedet sade Nokia dessutom att efterfrågan har försvagats snabbt under oktober. Kursen tappade 1 euro (ca 10%) på tre sekunder, men hämtade sig sedan en aning. Man kan direkt konstatera att snacket om att "allt skulle vara diskonterat i kurserna" är fel. Det finns tydligen fallhöjd trots Nokias redan låga värdering, även om den kanske är lite mindre än vanligt.

Beskedet ändrar egentligen inget i stort för Nokia. De sänkte prognosen för världsmarknaden från 1,26 till 1,24 miljarder telefoner! De sade inget om resultatet som givetvis påverkas men knappast dramatiskt. Nokia har ett enormt kassaflöde, de sålde 130 miljoner telefoner under Q3 och de har ca 10 miljarder euro i kassa (ca 2 euro/aktie). Svårt att se ett stabilare bolag i dessa tider...

Sampo fortsätter att öka i danska försäkringsbolaget Topdanmark. De flaggade i veckan för en ökning till 11,09 %. Sampo har uttryckligen sagt att tittar på intressanta förvärv, men i maj-07 var priserna för höga. Wahlroos sade då i en intervju att "om priserna kommer ned 40 % skulle vi ha mycket att kommunicera"! De har de gjort, men det har inte kommunicerats speciellt mycket ännu.

Sampo har defenitivt råd med Topdanmark efter den synnerligen lyckade försäljning av bankverksamheten till Danske Bank. Av de fyra miljarder euro som inbringades har ca 2,4 mrd gått till en tioprocentig andel av Nordea, medan ca 1,3 mrd fortfarande finns som likvida medel inom Sampo-koncernen. Jag antar att förhandlingarna med huvudägarna i Topdanmark pågår för fullt...

Ett annat av mina favoritbolag, Getinge, lanserade sin nyemission i fredags. Den ska inbringa 2 mrd SEK och späder ut aktiestocken med ca 11 %. Bennet garanterar allt i vanlig ordning och "han gör det gärna"! Getinge hade en kanonrapport för några veckor sedan (vinst +26%) och det enda som stör bilden är skulderna och dessa återkommande emissioner. Det brukar inte vara ett bra tecken när ett bolag ständigt måste gå till aktieägarna och be om pengar. Getinge menar dock emissionerna beror på de intressanta möjligheter som finns just nu i finanskrisens spår. Jag håller givetvis med ledningen men enbart för att de har en otrolig historik och verkar i en stabil bransch. Återkommande emissioner är annars en klar varningsklocka i min aktievärld.

fredag 14 november 2008

Vad händer på börsen?

Gårdagens kursrusning på USA-börserna kom som en blixt från klar himmel! Walmart sänkte sin prognos, det negativa nyhetsflödet fortsatte och många bolag noterade åter lägsta nivåerna sedan 90-, 80- eller t.o.m. 40-talet (GM)! Vad vi också noterade var en "touch" på oktober-botten för S&P500 MEN sedan tog rallyt fart. Skulle börsen ha hållit öppet en timme extra hade vi säkert fått se en 2-3 procent till! Kanske de kommer ikväll?

Om man åter ställer sig på jorden och funderar varför kurserna steg så finns det åter inget klart svar. Nedan kommer några teorier:
  • Tvångsförsäljningarna har upphört och de som har aktier kan numera välja att inte sälja - iallafall just nu.
  • Värderingarna är alltför låga för att ignoreras. Om bolagen handlas 3 ggr årets vinst, en förväntad (sänkt) direktavkastning på 10-15 % och P/S på ca 0,3-0,5 så måste det till en katastrof innan den värderingen blir för hög.
  • Institutioner har börjat köpa igen. Många är kolossalt underviktade i aktier och den dagen de "överviktar" blir det trångt i dörren. Var detta vad som hände igår?

Det finns dock fortfarande saker att vara rädd för. T.ex. har vi en klar nedgång i världsekonomin och utmaningarna är större än någonsin. Trots att vi sett en sanslös nedgång i interbankräntorna har marknaden för företagsobligationer inte alls kommit igång än. Vid årsskiftet har vi en hel del bolag som ska omfinansiera, vilket måste lyckas! Annars vill inte jag vara med på börsen...

torsdag 13 november 2008

Börsoron tog endast en paus.

Oron är tillbaka (med besked). Handeln igår på USA-börserna påminde om oktobersitautionen. Intel vinstvarnade (sent på kvällen), Best Buy talade om en nedgång i handeln de aldrig har sett maken till! VD erkände t.o.m. att de har inte en chans att anpassa sig till situationen! Det är inte ofta man ser en amerikansk VD uttrycka sig på det sättet. Därför känns det bottenlöst just nu.

Det positiva just nu är värderingarna! Vi har kastat loss förankringen i verkligheten och handlar just nu på skräck. Nu tror börsen på kraftigt försvagade resultat nästa år, 2010 vågar ingen sia om. Handeln just nu går ut på att se vilka företag som finns kvar och vilka som går under. Traditionell investeringfilosofi (att se på resultat vs marknadsvärde och försöka sig på en åsikt om den utvecklingen i framtiden) har fått ge vika för skräck och utförsäljning. Senaste två månaderna har det visserligen varit rätt strategi.
Personligen tror jag dock att nuvarande marknad innehåller möjligheter, även om vi antagligen måste förbi årsskiftet (påsk?) innan de möjligheterna blir belönade.

Cramos rapport i tisdags var bättre än väntat och andades dessutom en förvånansvärt positiv ton om framtiden! Risken har givetvis ökat, men detta år kommer de att hålla sig runt målsättningarna vilket innebär en omsättningstillväxt på 18 % och en vinstmarginal (EBITA) på över 18 %. Tillväxtmålet klarar de med glans och håller de denna nivå bevittnar vi ett jätteköpläge just nu. Värderingen är extremt låg (ca 4 ggr årets vinst). Cramo säger att de inte kommer att vara lika påverkade av nedgången i byggindustrin som direkta byggföretag. Det tror ingen på idag! Byggmarknaden har kraschat de senaste två månaderna och vi har inte sett den komma igång ännu. Innan vi ser något livstecken där kan man inte lita på vare sig prognoser eller historiska resultat. Speciellt inte i Cramo som har ganska hög skuldsättning (Gearing 147%).

Carnegiesoppan kommer att ha många turer. Om e24:s beskrivning av händelserna stämmer så är det helt otroligt! En storkund slår i lånetaket och tvångsförsäljning av den belånade aktieportföljen hägrar. Istället för att sälja till marknaden säljs aktierna till storkundens barn (med nya lån) inklusive en option att sälja tillbaka aktierna till pappan som dessutom borgade för barnen!!! C meddelade därmed FI att allt var ok! Vad jag inte förstår är hur C kunde gå med på detta extremt oseriösa beteende? Vem som helst förstår att detta kanske inte ger fängelse, men åtminstone riskerar man en allvarlig undersökning av myndigheterna. Vad hade storkunden för hake på dem? Var det så enkelt som nästa bonus för mäklarna?

tisdag 11 november 2008

Sista kapitlet för Carnegie?

Carnegie fick igår sitt tillstånd indraget av finansinspektionen. De har allvarligt brutit mot lagen och tagit exceptionella risker. Riksgälden tar över ägandet och då omvandlas indragningen till en varning. Vad händer med bolaget? Tja, officiellt verkar detta som en ordnad likvidation men frågan är om inte Carnegie-katten (med nio liv) återuppstår som dotterbolag till någon etablerad aktör - lokal eller global? För kunders del var detta en bra lösning. De kan nu söka efter alternativ och i lugn ordning avveckla/flytta sina innehav utan att riskera sitt kapital.

Carnegie verkar vara sämre skött än vad som framkommit officiellt. Givetvis har de det enorma låneåtagandet åt en enda person (1 miljard SEK) men värre är deras sammanblandning av fondförvaltning och fondförvaring. Uppenbarligen har detta skett i samma bolag vilket bryter mot den mest grundläggande av regler i fondbolag - nämligen att förvaltning och förvaring ska hållas isär för att skydda kunderna vid eventuell konkurs. Carnegie har därmed tagit stora risker med fondspararnas pengar. En inte allför vågad gissning är att det kommer mer liknande nyheter...

NCC hade inte höga förväntningar på sig men de klarade inte av dem tyvärr. Vinsten sämre, orderboken sjunker och framtiden är mörk. Anläggningsmarkanden förväntas vara fortsatt stabil, men den väger inte upp för minskningen i övrigt byggande. NCC varslar 1700 personer och ledningen diskuterar ytterligare åtgärder, men vågar i dagsläget inte säga exakt vad detta innebär. Kort sagt, situationen är snudd på katastrofal och ledningen har ingen aning om var detta ska sluta! Konkurs känns avlägset men kursnedgången är knappast över? Om ett några månader kanske man ska titta på NCC igen, men tills dess ska man inte ens vara i närheten.

GM hade ett skarpt uttalande i fredags. Att det var kris vet alla men de erkänner nu att de knappt klarar betalningarna fram till årsskiftet. Förändringen inom amerikansk bilindustri är alltså här. Antingen blir företagen halvstatliga (á la Freddie Mac) eller så säljs de till utlandet. Antagligen sker detta inom några veckor. Om GM faller (jag menar om, kanske, eventuellt) så kommer det att bli en chock för börsen och i synnerhet för USA! Har vi inte sett botten tidigare så lär vi se den då...

Intressant var att Deutsche Bank idag sänkte sin riktkurs för GM-aktien till "noll"! Igår stängde den på 3,36 USD.

måndag 10 november 2008

En personlig insikt

Jag ser mig själv som en optimist och en som ofta hittar ljuspunkter även de mörkaste börsdagarna. Detta präglar säkert också mina aktieval. Därför är jag nu en aning förvånad när jag inser att jag är en "contrarian", dvs en som tycker att människors pessimism (eller rättare sagt graden av den) är den bästa börsmätaren! Nu är jag inte fullt ut contrarian, för jag tror inte att man konsekvent ska välja de mest utbombade aktierna (vissa förtjänar faktiskt att säljas) men sett till hela börsen är min övertygelse att köplägen är bäst när "alla" är pessimistiska - speciellt om kvalitetsbolagen.

Som contrarian blev jag därför glad över nedanstående graf från Bespoke. Den beskriver genomsnittet av analytikers rekommenderade aktievikt i förhållande till börsutvecklingen.
Man ser direkt att analytikerna har fått panik av börsutvecklingen och kraftigt sänkt sina rekommenderade aktievikter. Tyvärr bekräftar det också precis de fördomar om ryggradslösa anlytiker som många för fram. Kan det verkligen vara rätt strategi att sänka aktievikten nu när börsen är halverad? Jag tvivlar starkt!



En annan sak som ger mig hopp är att många (alla?) institutioner är kolossalt underviktade i aktier! Vissa har ca hälften av sin normala aktievikt! Givetvis finns det frågor om soliditet och solvens som institutioner inte ens vill vara i närheten av, men någon gång blir det deras arbete att låta tillgångarna maximera sin vinst. Då ska alla "övervikta" aktier, då blir det kolossalt trångt i dörren...

Ramirent hade ingen vidare rapport. Omsättning och försäljning sämre än väntat, samtidigt som även utnyttjandegraden sjönk. Mest positivt var att kassaflödet var på plus. De har dragit ned investeringarna och amorterar istället av på skulden, men tyvärr är Ramirents verksamhet beroende av nybyggande - något som det blir sparsamt av nästa år! Därför är det nog ännu lite tidigt att investera trots att kursen har kommit till 2,87 från 22 euro! På några års sikt gör man nog redan en bra affär...

OP-Pohjola rappoterade i torsdags. Skadeförsäkringsdelen går riktigt bra men resten av koncernen pressas av de tuffa marknadsförhållandena. Resultatet före skatt var 38 % sämre än ifjol! K/I-talet ligger på 50 % vilket ändå är bra, marknadsandelen bedöms till ca 30 %. Ännu är det alldeles för tidigt att fundera på investeringar i banksektorn, men den dagen krisen drar förbi kan OP-Pohjola vara intressant. Kombinationen bank & försäkring har säkert stor potential. Däremot ska man nog inte hoppas alltför mycket på bud/fusioner, eftersom koncernstrukturen är alldeles för brokig.

fredag 7 november 2008

Centralbankernas dag

Brittiska centralbanken chockade med 150 punkter sänkning igår. Styrräntan ligger nu på 3 % dvs europeisk nivå. Orsaken är givetvis Storbrittanniens kraftigt försvagade ekonomi som är på
väg in i en rejäl lågkonjunktur. Kanske detta hjälper?

ECB gjorde en obligatorisk 50 punkter sänkning till 3,25 % och Trichet noterade att de noga följer utvecklingen framöver. Gör de inte alltid det? Intressant är att ECB helt har övergett
inflationshotet och talar om "nedåtrisker mot tillväxten". I juni var riktingen 180 grader annorlunda och det resulterade i en onödig (?) räntehöjning på 25 punkter. Känns faktiskt som ECB kommer lite för sent med sina räntesänkningar. Hoppas den känslan är fel!

Danska riksbanken sänkte även de med 50 punkter till 5 %! Danska ekonomin är sämst i Norden och just nu betalar låntagarna för den fristående valutan. Just nu är den kostnaden
275 punkter i extra centralbanksränta. Inflation är nog Danmarks minsta problem just nu, men med en liten valuta måste tyvärr räntan hållas "lite" högre för att valutakursen ska vara någorlunda stabil.

Hennes&Mauritz får skäll av Nomura som inte ser någon uppsida i aktien. Allt ser bra ut, men analytikernas estimat ligger för högt och kommer att generera besvikelser kommande året.
Dessutom är H&M värderat ca 50 % högre än jämförelsegruppen. Nomura har helt rätt, men som långsiktig investerare ska man bara skratta åt analytikern. Var aktien är om 12 månader är ganska ointressant - var aktien är om fem år helt avgörande! Enligt Nomura har jag alltså ytterligare ett år på mig att köpa H&M under 300 kr.Om det stämmer vet jag vart semesterpremien ska gå nästa sommar...

Swedbank & Danske Bank hade en av de sämsta förklaringarna någonsin till dagens börskaos! De har rätt i att börsen steg för att vi var på extremt översålda nivåer, men att därifrån säga att börsen (efter +24% på 1,5 vecka) plötsligt inte skulle vara "lika vaccinerad mot dåliga nyheter längre" är nästan lite komiskt! Vi har fått rapporterna under hela tiden och ekonomin har inte ändrat dramatiskt sedan i måndags. Hela artikeln är ett klassiskt exempel på att uttala sig utan att egentligen säga någonting!

Ikväll får vi se hur mycket arbetslösheten har stigit i USA (okt). Många är livrädda för den siffran och skulle den vara bättre än förväntade 6,3% så kan det bli rally. Risken att procenten ökar är tyvärr högre.

torsdag 6 november 2008

Bear-market-rallyt redan slut?

Har vi redan sett slutet på bearmarket-rallyt? USA föll kraftigt igår och den minskade volatiliteten verkar vara ett minne blott. Givetvis kan detta vara en reaktion på den senaste veckans kraftigt stigade börser, men ärligt talat finns det mycket i ekonomin att vara rädd för just nu. Det är också därför vi ser ganska låga värderingar. Jag upprepar dock mitt mantra, om man lyfter blicken några år så kan man göra ganska bra aktieköp just nu. Problemet är bara att man antagligen gör bättre köp under det kommande halvåret...

Marimekkos nya ägare och koncernchef är värd att nämna igen. Mika Ihamuotila var länge Björn Wahlroos högra hand i Sampo men trappade ned och njöt av sina ca 10 miljoner euro på banken. Tillvaron blev tydligen tråkig och han beslöt därför att köpa Marimekko ifjol höstas. Han satsade hela sitt kapital plus att han lånade 15 miljoner euro!!! Jag är alltid imponerad av dylika personer och deras beslutsamhet.

Analytiker var naturligtvis lite skeptiska till hur en bankmänniska skulle kunna förvalta ett modeföretag. Hittills har de dock varit onödigt oroliga. Marimekkos Q3 var i linje med förväntningarna. De ökar omsättningen ca 6 % medan resultatet är aningen sämre än ifjol. De bibehöll prognosen om att öka omsättning men behålla resultatet vilket inte ter sig omöjligt alls.

Även Ihamuotilas gamla bolag Sampo hade rapport igår. Den var lite blandad. Totalkostnadsprocenten var lite sämre än väntat p.g.a. storskador, men resultatet i skadeförsäkringsdelen (IF) var ändå riktigt bra! Nu tyngdes resultatet av katastrofresultatet i livförsäkringsdelen! Det mest intressanta med Sampo är ändå innehavet i Nordea och Wahlroos styrelseplats där, samt Sampos kassa som möjliggör förvärv inom försäkringsbranschen. Kommande året lär vi se stora händelser med Sampo och då är åtminstone jag med.

HKScan var snudd på katastrof igen! I september såg jag (och Glitnir) ett tradingide på 6,30 men igår fick man dem på 4,50 och det kändes för högt! Omsättningen var ok, men resultatet var riktigt svagt. Dessutom har de redan höga skulderna ökat ytterligare, vilket börjar bli en risk för hela bolaget. Prognosen var även den i moll men fortsatt svår marknad. Kort sagt, enda fördelen med HKScan är värderingen och tyvärr förtjänar den att vara där den är just nu.

onsdag 5 november 2008

UBS ser fortsatta problem

UBS - en av Europas större banker rapporterade igår och som väntat var det ingen vacker läsning. Rörelseförlusten blev 2,75 miljarder CHF (ca 2,34 mrd USD), men netto ser det bättre ut efter både skatteåterbäring och "återskrivning" av dåliga krediter. UBS har hittills i år skrivit ned 48,6 miljarder USD i kreditförluster och staten har tillfört ca 6 mrd CHF i nytt kapital. Banken kämpar med andra ord for sin fortlevnad! På kort sikt ser inte situationen ut att ändra, UBS spår att Q4 kommer att fortsätta med förluster och nedskrivningar. Det är ingen högoddsare men mer intressant är att ingen i dagsläget vågar satsa på att de har fel...

Ifjol hade GM en omsättning på 181 Mrd USD vilket är sanslöst mycket (jfr Danmarks BNP: 191 Mrd USD). I måndags presenterade dock GM försäljningssiffror för USA i oktober och de antyder att situationen håller att ändra dramatiskt. Försäljningen var ned 47 % jfrt med ifjol!!! Det är katastrof, men värre är att GM saknar kapital att möta en dylik kris. Därför tvingas de till nödåtgärder som t.ex. de nuvarande fusionsplanerna med Chrysler. Man slår dock ihop två sjunkande skepp (Chryslers oktoberförsäljning var -37 %)! Detta är en fusion som knappast skapar något mervärde åt aktieägarna.

Biljättens problem är dåliga nyheter för våra nordiska underleverantörer. Vi har Autoliv, PKC (och säkert fler) som antagligen kommer att tappa en väldigt stor kund. Även om vi hånskrattar åt amerikanarnas envisa strategi med att tillverka monsterSUVar så har de effekter för våra nordiska underleverantörer. Jag skulle undvika dem just nu, trots lockande värdering.

Det är sällan man ser bra artiklar om den långsiktiga börstrenden. Affärsvärldens Johan Högberg gör en av de bättre hittills. Kort sagt:

  • ja det är låga värderingar
  • ja vi har den djupaste kursfallet på länge
  • ja inflationen kan ta fart => aktier bästa placeringen

MEN

  • vi har också en djup kreditkris
  • vinsterna kan falla 50-60 %, långt ifrån det vi hittills sett och mycket långt ifrån prognoserna
  • många aktier är på historiskt låga nivåer men vi har ännu inte sett bättre statistik eller indikatorer. Innan de kommer kan man bara spekulera om botten.

Ännu styr rädslan över girigheten! Min tolkning av Högbergs resonemang är att man ska vara beredd på att det här bear market rallyt tar slut ELLER att vi får ytterligare signaler som bekräftar att ekonomin förbättras. Vi är alltså precis lika förvirrade som vanligt...

tisdag 4 november 2008

Supertisdag

Idag är det val i USA. Hur amerikanarna än röstar blir det ett historiskt val. Antingen får vi Obama som president eller Palin som vicepresident. Vem som är bästa kandidaten för oss i Europa är svårt att säga. Obama har mångas sympatier men han har faktiskt talat om fokus på amerikanska jobb och antytt protektionistiska åtgärder. Det vore inte bra för oss. McCain ska förändra säger han men i ärlighetens namn kommer knappast mycket att ändra ifall han blir president.

Börsen har stigit några dagar och vips är alla domedagsprofeter bortblåsta och ersatta av "vi-är-nära-botten-artiklar". Jag håller med de senare, men främst för att aktiekurserna på låga nivåer. Jag vill ändå höja ett varningens finger för att vi inte har sett allt ännu. Fortfarande spår bolagen ett Q4 vi inte har upplevt sedan början av 90-talet i Norden. Om de drar åt svångremmen blir de dåliga tiderna en självuppfyllande profetsia med högre arbetslöshet och krympande ekonomi.

ISM-siffrorna igår var de sämsta sedan 1982. Det var ändå ingen riktig överraskning. Nästan all statistik den senaste två månaderna har varit på historiskt lägsta nivåer! Vi har definitivt en allvarlig kris, frågan är hur mycket mer aktiva myndigheterna är denna gång? Det är därför jag ser visst hopp redan nu på aktiemarknaden...

Dow Jones igår måste ha haft en av de minsta förändringarna någonsin! 5 punkter får en att undra varför de ens hade öppet? I grunden är detta bra. När vi har vant oss med 800 punkters svängningar så är det mycket positivt att vi får en stabilare börs. Om detta håller i sig är det ytterligare ett tecken på att vi är nära en botten...

måndag 3 november 2008

Nytt stimulanspaket?

Den här veckan är det fokus på USA-valet. I kulisserna ryktas det dock om ett nytt stimulanspaket som skulle vända sig till allmänheten. Nu är det givetvis rykten och ingenting är bekräftat. Det vore dock inte helt otroligt. Både O och M har sagt att folket måste stödjas. Min gissning är dock att ett eventuellt stimulanspaket skulle bli mer folkligt med O som president.

Nokian Renkaat hade en blandad rapport igår. Resultatet var kraftigt bättre än väntat men prognosen är inte bra smolkad utan riktigt negativ! Under Q3 höll de nordiska länderna sig på samma nivå, samtidigt som tillväxten kom från Ryssland och Ukraina. Nu förväntas den tillväxten blir mycket lägre! Ett annat segment, däck till större maskiner, upplevde kraftigt minskad efterfrågan under Q3. På kort sikt (Q4) beräknas resultatet vara sämre än fjolåret. Nokian Renkaat har ett utamanande 2009 framför sig och tänker kapa 1000 jobb i Finland. Tillväxten iår blir ca 15 %. Håller det kan man betala PE 5, men risken är nolltillväxt nästa år. 2010 vågar nog ingen riktigt tänka på än...

Jag skulle aldrig köpa aktier i flygbolag men om jag under pistolhot måste köpa någon skulle det bli Finnair! De rapporterade i fredags och den var i linje med branschen, dvs katastrof! Man hade väntat sig en kraftig försvagad rörelsvinst på 4,25 Meuro men det blev en förlust på 22,3 Meuro!!! Bränslekostnaderna har givetvis påverkat en del under kvartalet men det stora minustecknet är den kraftigt försvagade efterfrågan. Q4 spås bli riktigt tungt och även om de har en geografisk fördel för Asien-trafiken så minskar resandet rejält. Det är inte roligt att ha mycket flygplan just nu...

Meda gjorde en och annan analytiker besviken, men jag tyckte den var helt ok! Tillväxten fortfarande 29%, vinsten något sämre men samtidigt hade de en stor engångsintäkt ifjol. De menar ju också att de kommer att nå sina långsiktiga mål tidigare än planerat! Rapporten var inte extremt bra, men med den tillväxten och dagens värdering var den helt ok.