måndag 31 mars 2008

Bättre tider för USA-banker?

Eller hur ska man tolka det faktum att finansinstitut inte var speciellt intresserade av att låna korta pengar förra veckan? Det antyder åtminstone att det endast är ett begränsat antal finansinstitut som fortfarande har stora likviditetsproblem och därmed kanske vi börjar se omfattningen på finanskrisen?
Det här är ett önsketänkande/önskespekulation från min sida och skulle det vara sant har en hel del experter fel! Det är inte speciellt sannolikt, även om experter har haft fel förut! Om man verkligen tror på "fel-scenariot" ska man tanka bygg- och bankaktier för glatta livet. Speciellt amerikanska! Personligen väntar jag in Q1-rapporterna först...

Årets första kvartal tar slut idag. Det kan därmed inte längre vara oklart för något bolag hur deras Q1 ser ut. Eventuella vinstvarningar borde förberedas, åtgärdsprogram planeras. Hittills har det inkommit förvånansvärt få vinstvarningar. Kommer de denna vecka eller inte alls? Om de helt uteblir kan inte Q1-rapporterna vara så dåliga. Givetvis antyds det att prognoserna ligger alltför högt, men t.ex. verkstad har hittills varit ganska opåverkat av finanskrisen. Wärtsilä sade t.o.m. på bolagsstämman att orderboken var upp 42 % (YoY).

Samsung sänkte sin prognos förra veckan, från 15% världsmarknadstillväxt till "bara" >10%. Nu ska bara LG och Motorola vinstvarna till så har alla stora mobiltelefontillverkare utom Nokia kommit med negativa pressmeddelanden. Håller branschen på att sakta in eller ser vi Nokia som klämmer åt resten av branschen? Svaret kommer 17/4, strax efter lunch.

Inga kommentarer: