tisdag 7 juni 2011

Dags för Digia?

Det ska sägas direkt att finska IT-bolaget Digia har haft roligare vårar på börsen. I år har deras största kund Nokia meddelat att de slopar de IT-system som bl.a. Digia har utvecklar. Sedan det offentliggjordes i februari har Digias aktie fallit ca 40 %! Jag antar att de antingen lobbar för fullt för att komma med i utvecklingen av Windows Phone eller installerar Linux på sina servrar i ren protest.

En av orsakerna till det stora kursraset i Digia är att ledningen envist vägrar berätta om Nokias andel av deras verksamhet. Det har frågats men inga svar, det har uppskattats om 30-40 % och vissa analytiker tror på ca 20 % av omsättningen. Kort sagt ingen vet! Börsen är inte överförtjust i osäkerhet och har därför prissatt en risk modell större att påverkan blir signifikant.

Digia själva har inte gett besked på denna viktiga fråga, men de har redan börjat förhandla med personalen. 190 tjänster ska bort meddelades i mitten på maj och detta härrör från Symbian-utvecklingen. Med tanke på Digias totala personalstyrka på ca 1.500 så är detta kanske inte riktigt värt en aktieutveckling på -40 % sedan februari? Det finns dock vissa forum på nätet som viskar om att diskussionerna egentligen rör 700 personer. I såna fall hamnar nedgången i ett annat ljus. Dessa uppgifter är dock inte bekräftade utan enbart rykten.

Om man tittar närmare på Digia så har de faktiskt andra produkter än Symbian. De står inte och faller med Nokia. Av fjolårets omsättning kom nästan 60 % från Enterprise Solutions och ca 40 % från Mobile Solutions. Av EBIT-resultatet kom 64 % från ES och 36 % från MS. Således torde omsättningsnedgången från Nokia inte bli en katastrof för Digia. Man ska heller inte utesluta att Digia faktiskt får in en fot i Windows Phone och kan ta tillvara det som förloras från Nokia.

Tidigare har de varit otroligt stabila sett till resultatet. EPS har legat kring 0,55 euro/aktie i flera år, även om 2009 blev kraftigt negativt med en goodwill-nedskrivning på nästan 1 euro/aktie. Finanskrisen drabbade inte Digia speciellt hårt och bortsett från Nokia-nyheterna såg det ganska bra ut inför 2011. Det här året kan bli vad som helst, men redan nästa år kanske Digia är tillbaka på 0,55-nivån? Det här är alltså en svart svan som har drabbat Digia men aktiemarknaden kanske har överreagerat på den?

Man undrar således om man ska fånga denna fallande kniv? Personligen har jag köpt en swingtradingpost. Tekniskt ser det inte jätteintressant ut men RSI var 12 igår! Fundamentalt börjar vi också nå intressanta nivåer. Någon gång vänder det och kanske redan innan Q2-rapporten den 11 augusti. Den som lever får se...

Inga kommentarer: