fredag 17 februari 2012

Klockren krönika!

Det finns krönikor och så finns det krönikor!

Affärsvärldens Olof Manner slår huvudet på spiken när han beskriver hur ECB har trollat fram en kanin ur hatten. Genom att erbjuda sin treåriga repa har man gett de europeiska bankerna den bästa carry-traden i mannaminne. De kan låna mot vilka säkerheter som helst (t.o.m. grekiska statspapper) och placera i vilka statsobligationer som helst. Låneräntan är 1 % att jämföra med statsobligationerna som avkastar 2-6 % beroende på stat. Bankerna kan också sätta oktrojen i pant på att ifall likviditeten vore hotad om tre år (när repan ska återbetalas) kommer ECB att förlänga den.

Detta har iallafall skjutit iväg riskviljan så till den milda grad att man förväxlar börsuppgången med en konjunkturåterhämtning. ECB:s repa sammanföll förstås med positiv statistik från USA där bl.a. arbetslösheten äntligen har gett med sig, men hittills har vi inte sett en svängning till högkonjunktur. Vi har möjligtvis mindre lågkonjunktur än i somras.

Det mest intressanta med krönikan kommer på slutet. Hur kan man stå utanför detta? Alla vill ha 10 % på en månad istället för garanterade 0,5 % vid årsskiftet, trots att man inte riktigt kan tro att det här rallyt är uthålligt. Med andra ord vet vi alla hur detta kommer att sluta och antagligen tror vi alla att vi hinner sälja i tid. Snart kommer en uppdatering av mina favoritaktier och ärligt talat är det precis dessa frågor jag brottas med. Hänga med eller följa min långsiktiga strategi? Med tanke på att vi antagligen får se en ny och betydligt större LTRO inom två veckor, är frestelsen stor att "hänga med"...