fredag 24 augusti 2012

Presumed dead!

När man inte skriver något på flera veckor så antas man ha dött i bloggvärlden. På den fronten kan jag lugna er. Jag är i allra högsta grad vid liv. Däremot händer det mycket i livet just nu och de där regelbundna skrivkvällarna har helt försvunnit i år. De kommer säkert tillbaka. Jag har annars otroligt mycket att skriva om förutom den eviga debatten om huruvida man ska köpa eller sälja. 

Denna sommar har det skett en ekonomisk revolution i Europa! Vi har gått från tysk sparsamhet till något som i bästa fall kunde kallas fransk stimulans. Med Hollande i spetsen har Europa bytt färdriktning. Nu talar t.o.m. ECB öppet om att de köper statsobligationer och ifall Draghi får som han vill kommer sedelpressarna att öka takten. Det här har inte undgått mig men tyvärr har det inte funnits tid att delge mina idéer på bloggen.

Det finns förstås motståndare till denna linje. Erfarna tyska politiker har tävlat i att fördöma de lättare åtgärderna och sittande politiker understryker gärna att Tyskland bestämmer. Den 12 september kommer tyska högsta domstolen med ett utslag huruvida landet kan acceptera de nya ESM-samarbetet. Då får vi svaret på hur Europas skuldkris ska lösas. Accepterar de ESM så startar ECB sedelpressarna redan på kvällen men säger de nej så är vi tillbaka på ruta noll. Finansminister Schäubble var lite nervös i juni och för någon vecka sedan ville Merkel ha vetorätt i ESM. Ska jag spekulera vore jag inte fullinvesterad i september...

Vi har också Grekland. Det är väl ganska uppenbart att de kommer att lämna EMU på något sätt eftersom det inte finns ens en teoretisk chans för dem att återbetala sina skulder. Sedan exakt hur de lämnar låter jag vara osagt då den politiska kreativiteten kring dylika händelser ofta övergår de mest vilda fantasier!

Slutligen konstaterar jag att det är höst. Det innebär att trädgården kräver mindre arbete, att jakten börjar och att jag eventuellt återfår mina regelbundna skrivarkvällar. Jag hoppas det för jag tror att det här kommer att bli en spännande höst där vi kastas mellan hopp och förtvivlan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att du är igång med bloggandet ingen
/V

Anonym sa...

Instämmer!