onsdag 10 november 2010

Mina favoritbolag 4/2010

Då har det åter blivit dags för en genomgång av mina favoritbolag. Den här gången jämförs perioden mellan 13/8 och 9/11. 


Det har varit ett speciellt kvartal. Dels har det hänt extremt mycket i mitt liv och jag har inte alls haft tid att blogga. Det har också varit ett speciellt kvartal eftersom alla mina favoritbolag har stigit! Nu inser jag att det är Fed jag ska tacka för det, istället för att antyda att jag skulle ha någon sorts förvaltarförmåga. Eller?


Jag gör bara en förändring, men det borde egentligen skrivas en särskild blogg om den. Jag byter ut Kone mot Elisa! Kone är verkligen ett av mina riktiga favoritbolag men värderingen börjar nå proportioner som jag inte kan förstå. Framför allt förstår jag inte hur de ska stiga från dessa nivåer. Nåja, man ska aldrig gifta sig med aktier och det här är beviset på det. Nu byter jag en älskling mot en direktavkastare. Bra för portföljen hoppas jag, men det är en förändring som nästan följs av en tår.


Utveckling mina favoritbolag: +11,4 %
Utveckling Helsingforsbörsen: +10,9 %


Basware (+18,9%) växer vidare.
Handlades upp kraftigt inför rapporten då en finsk storbank körde fram dem. Rapporten visade sig bara vara bra men de pressades en aning efter det. Nu verkar de dock ha hittat en nivå och jag ger mig till tåls. Värderingen är visserligen ansträngd, men i en värld av låg tillväxt kommer Basware snart att vara på många större IT-bolags önskelista...Elisa NY. Är inte med i portföljberäkningen

Rapporten var lite sämre än väntat, men orsaken till att aktien föll var att dividenden avskildes och traders sökte sig till andra aktier. Nu är det därför ett bra tillfälle att ta tag i ett Helsingforsbörsens bästa dividendbolag. Verksamheten lär inte påverkas mycket av konjunkturen och direktavkastningen ligger på ca 8 %.


Fortum (+9,5%) stabilt men lite pressat
Fortum hade en sämre rapport än väntat, men är ändå ett säkert kort. De säkrar elpriserna flera år framåt och det ställer till det lite nu när de inte kan höja sina priser för att kompensera kostnadsökningarna. Under 2011 ligger dock prissäkringen på en högre nivå och det borde synas i resultatet. Dessutom ger de ca 5 % dividend.

HM (+1,8%) växer vidare
HM har presenterat riktigt bra resultat och t.o.m. försäljningen i jämförbara butiker har tagit fart. Däremot verkar analytikerna ha svårt att försvara den höga värderingen, vilket har lett till större utförsäljningar. Visserligen finns det billigare bolag, men inte med den här finansiella styrkan och tillväxten. 

Kone (+15,5%) försvinner! Kors i taket! Är med i portföljberäkningen.
Det var absolut inget fel på Kones rapport, utan den var som vanligt bra och ledde till prognoshöjningar av de mest pessimistiska analytikerna. Orsaken till att de försvinner ur min portfölj är värderingen! Kone-aktien handlas just nu ca 7 ggr egna kapitalet och även om de hittills är opåverkade av finanskrisen så har VD Alahuhta antytt att 2011 kommer att bli tuffare. Det finns förstås en intressant kassa som kunde användas till förvärv, men just nu räknar marknaden med enbart lysande förvärv. Den kunde förstås delas ut, men direktavkastningen på dessa nivåer blir tyvärr ganska modest även om de upprepar vårens (fördubblade) extradividend.

Nokia (+11,0%) låg värdering, men svårbedömt.
Nokia hade en helt ok rapport, men det är mycket svårt att se vad nye VD Elop ska göra. Ifall han inte ändrar för mycket kan vårens utdelning bli den bästa på länge ur ett direktavkastnings-perspektiv. Däremot måste man nog invänta helårsrapporten och kanske även H1/11 innan man kan bedöma vart Nokia-tåget är på väg. Jag tycker iallafall att aktien är alldeles för lågt värderad just nu.

Nokian Renkaat (+12,3%) sämre än väntat.
Komponentbrist tog med resultatet, men detta ska tydligen avhjälpas snabbt. Nokian Renkaat startar nämligen upp produktionslinje nr 9 och 10 under Q1/11. Efterfrågan är det inget fel på även om man snart börjar få svårt att se hur i hela friden de ska växa vidare. Man vet också att detta är en mycket volatil aktie. Jag håller mig dock kvar.


Ratos (+18,6%) var lite sämre
Ratos har fått många tveksamma efter sin rapport. Portföljbolagen hackar lite och även om det antagligen kommer en bra dividend nu vår så finns det skäl att oroa sig. Personligen har jag dock stort förtroende för bolaget och tror att man kanske oroar sig i onödan? Vem vet, kanske ett QE2-styrt börsryck kommer att ge något exit-tillfälle åt Ratos...?

Sampo (+5,7%) tuffar på.
Sampo var aningen bättre än väntat och det är både IF och livförsäkringsdelen som bidrar positivt. Man ska heller inte glömma Nordea-innehavet som har gett ett positivt tillskott till NAV-värdet. Rent dividendmässigt finns det inga hot till 5%-utdelningen i vår...


Tekla (+11,4%) bra dividend på gång?
Tekla hade en ok rapport. Visserligen var tillväxten inte överraskande bra, men man kan inte klaga. Det är egentligen helt otroligt att de lyckas växa då deras största marknad är den amerikanska byggmarknaden! De har verkligen en unik produkt. De överförde 0,50 euro/aktie till det fria egna kapitalet vilket gör att vårens dividend kan bli riktigt, riktigt intressant. 


UPM-Kymmene (+11,1%) tillväxten fortsätter i skogssektorn
UPM hade lite otur som rapporterade efter Stora Ensos kanonrapport! UPM var nämligen bra, men den var inte lika bra som Stora Ensos. Därför föll aktien på rapporten. Tillväxten verkar dock bestå i skogssektorn och jag behåller mina UPM året ut. 

YIT (+9,1%) mycket hänger på Q4
Var på pappret riktigt dåligt. YIT har nämligen ändrat sin redovisning så att de numera följer IFRIC-15. Den förändringen innebär att de numera inte kan bokföra projekt förrän de faktiskt är helt färdigbyggda. Tidigare har de skrivit upp projekten i takt med att de blir klara. Detta har medfört att det finns en stor risk med YIT inför Q4. YIT har nämligen en hel del fastigheter som är klara men som väntar på myndigheternas godkännande. Först då kan de redovisas. Denna risk syns också på marknaden som räknar med att YIT ska tjäna över en euro per aktie i år. Hittills har de tjänat 0,47 euro på tre kvartal! Bolaget själva har inga tvivel om att de ska lyckas, men lägger ändå in en brasklapp om att många projekt kräver myndigheternas godkännande. Jag ligger ändå kvar. Tror faktiskt att de lyckas med detta. YIT brukar inte missa sina egna målsättningar...2 kommentarer:

Niklas sa...

Jag jobbar i en konkurerande bransch till basware och kan säga tiden ligger dem i fatet. Den ekonomiska vinningen företagen kan göra på e-faktura är svår att kvantifiera, men är så otroligt stor att det är som en oupptäckt guldgruva.

Jag jobbar för en direkt konkurrent, men äger aktier i ovannämd. Tro mig, det här är bara början. Uppsidan är inte att leka med!

iTrader sa...

Det låter hur intressant som helst!

Jag kan förstås inte bedöma Baswares konkurrensförmåga, men jag gillar deras tillväxt trots de dystra tiderna.

Jag har hört att Baswares konkurrenter är rätt många och rätt små. Vissa har också stora finansiella problem, vilket gör att vägen ligger öppen för Basware.

Intressant bolag och roligt att få kommentarer om dem från en i branschen.