torsdag 4 november 2010

Qontinue to feed us Fed

*den här texten kan upplevas något ironisk*

Fed inspirerade världens börser med sin QE2 i onsdags. Under september steg börserna på förväntningarna att världen skulle få QE2. Under oktober var börserna avvaktande till de förväntat bra rapporterna som i vissa fall överträffade prognoserna. Nu har vi inlett november med stigande börser eftersom vi faktiskt fick det QE2 vi förväntade oss i september. Man kunde kanske se november-rallyt som en bonus?

Egentligen tror jag att börserna stiger för att vi numera saknar problem! Centralbankerna har hittills varit lite styvmoderliga och talat om att vi måste spara och inte ska förvänta oss att de ställer upp hela tiden. De har t.o.m. hotat med att räntorna kan stiga inom några år! Speciellt Ingves har varit inne på det spåret, även om han fick vika sig efter senaste räntemötet och faktiskt justera ned räntebanan.

Nu har myndigheterna undanröjt alla tvivel om att vi faktiskt skulle tvingas sluta vår härliga skuldsättnings-leverne. Myndigheterna har äntligen insett att vi medborgare behöver låga räntor och kapital i överflöd! Nu kan vi alla låna 1 miljon till 2 % ränta och placera dem i diverse dividendaktier för att få 4-7 % i aktieutdelning redan om ett halvår. Visserligen försvinner en del i skatt och avgifter men kalkylen går ihop för i dagsläget.

Vi behöver förresten inte investera allt. "Den kloke" använder redan idag en del (eller allt) av mellanskillnaden för att konsumera. Det här är ju stensäkert. Dividends dont lie - bolagen går ju som tåget! Räntorna har ju centralbankerna lovat att ska vara låga under en "extended period" vilket är hur länge som helst. Vilket klockrent trade!

Förresten har ju i princip alla tillgångsslag stigit senaste halvåret - åtminstone om man räknar i USD. Därför kan man ju konsumera en stor del av sin lånade miljon. Om man bara investerar resten rätt så kommer den avkastningen att betala för hela kalaset. Konsumtion som inte kostar något! Helt fantastiskt!

Visserligen byggde subprime-lånen på ungefär denna princip om evigt stigande tillgångspriser och det gick käpprätt åt h-e! Visserligen har överdrivna konsumtionskrediter ofta skapat stora problem. Visserligen har vi redan en rätt hög belåning med oss i bagaget, vilket rimligtvis borde avklaras innan vi beger oss ut på nya kreditresor.

Men man ska nog inte oroa sig. Ifall QE2 missar målet så kommer helt säkert ett QE3, liksom ett QE4. Någon olyckskorp kraxade om minskande marginalnytta och exponentiellt växande räntekostnader via något som kallades ränta-på-ränta-effekt. Det var alldeles för många svåra ord i en och samma mening. Nej måste iväg på kreditförhandling nu. De här låga räntorna i kombination med högutdelande börsaktier är ett tillfälle man inte kan lämna outnyttjat! Undrar om det är flera som har fått samma ide...?

Hur ska detta sluta?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Svaret är:
"Den större depressionen"

Anonym sa...

Jag har till och med hittat saker att sätta pengarna i som ger ca 10 % årligen, visserligen med en viss risk, men självklart utnyttjar man möjligheterna som Riksbanken ger oss.
Jag kan hålla med om att det är snurrigt, jag kommer belåna mig max till den låga räntan. Har bostadsrätt och aktier mm som säkerhet plus det jag nu ska spekulera i.

Räknar med att tjäna några procent efter att skatten är betald och detta till en i mina ögon relativt låg risk.

Men jag håller med, visst är det konstigt att man ger sånt incitament till att låna så mycket man kan..

Tack Riksbanken, framför allt Lars EO Svensson och han kompis Bernanke. Hoppas på fortsatt extremt billig möjlighet att låna pengar!!

Specman

iTrader sa...

Anonym 10:49:
Nu ska vi nog backa bandet lite! Det finns inga placeringar idag med "viss" risk som avkastar 10 % per år. Däremot finns det många med rätt mycket risk som kan avkasta det eller ännu mer.

Jag tycker du allvarligt ska fundera på huruvida du kan förlora dessa pengar, eftersom spekulation med lånade pengar inte har speciellt bra historik.

Men ifall du kan förlora dessa pengar är det verkligen ett gyllene läge. Se bara till att du håller dig till likvida placeringar så att du kommer ur dessa positioner när det bränner till. För det tror jag att det kommer att göra en vacker dag...