fredag 10 december 2010

Ska man ducka eller surfa Q1/2011?

De senaste veckorna har en hel del politiker uttryckt rätt stor oro inför Q1/2011. Anders Borg var ut i veckan och officiellt oroade sig för de svenska bankerna. Även Gordon Brown tyckte att Europas ledare borde samlas i elfte timmen och reda ut unionens problem! Det kan tyckas aningen underligt att se dylika kommentarer eftersom i princip 100 av 100 prognoser ger en ganska positiv bild (börs) av 2011. Bolagen går onekligen bra, kassorna är fyllda och ledningarna är positiva. Varför denna oro?

Orsaken är att vi under Q1/2011 kommer att se en flodvåg av emissioner. Ödet har fallit så att stater ska emittera en hel del obligationer då för att täcka alla sina åtaganden under året. Samtidigt har vi många bolag som också ska rulla sina obligationer, eftersom de inte kan (vill?) betala bort dem. Denna emissionshysteri torde leda till högre räntor under våren, även om storleken på de eventuella räntehöjningar är omöjliga att bedöma. ECB/Fed kan nämligen blanda sig in i leken. De kan "öka likviditeten" för att tillgodose penningbehovet. Eller så gör de inte det. Hursomhelst ska man vara beredd på en press uppåt i räntorna under Q1 och det brukar inte vara positivt för börsen.

Frågan är då hur man ska se på denna flodvåg - ska man hoppa över den eller surfa på den. Många är onekligen oroade för detta och ifall man ökar sin risk just nu går man emot strömmen. Det brukar vara smart, men är det smart just nu?


Finnairs strejk är över. Parterna kom överens igår och idag räknar Finnair med att 70 % av trafiken ska fungera. Lönepåslaget blev 0,6 % per år, men kabinpersonalen har fått in en klausul om att ingen får sägas upp före 2012. Aktien lär stiga idag och vi får hoppas att inte fler fackförbund går i strejkplaner. Då kanske vi kan se ett positivt resultat iår från Finnair?

2 kommentarer:

Charlie sa...

Jag tillhör dem som inte tycker att Eurokrisen är någonting som man skall ta lätt på och jag skulle inte bli förvånad om det kan hända saker snabbt nedåt i Q1. Uttalandena är i mångt och mycket lika de uttalanden som gjordes innan subprime-krisen briserade på allvar.

Alla de framtidsutsikter som enbart baseras på senaste kvartalens siffror tycker jag väger lätt när situationen är så allvarlig som den är i Europa och USA.

Med fingret på säljknappen

iTrader sa...

Jag är förstås fundersam över skuldkrisen. Har precis samma känsla som dig. Å andra sidan kan det dröja några år ännu innan den briserar? Det kan bli tufft att vara likvid i två år med stigande börser...