onsdag 9 februari 2011

Sågningen!

Nokias nye VD har tydligen skickat ett email till anställda och jag har aldrig sett maken till sågning! Afv.se har också en översättning på sin hemsida. Elop skräder verkligen inte orden och jag undrar om någon VD någonsin har totalsågat sin egen produktportfölj på det här sättet! Det måste ju också ha varit meningen, eftersom VD i ett globalt företag knappast kan tro att hans interna mail stannar internt. Kanske det är ett sätt att bygga upp intresset inför fredagens strategidag? Då har han lyckats!

Elop liknar Nokia vid en brinnande oljeplattform, där de nu står mellan valet att brinna upp eller hoppa ner i det iskalla vattnet. Den som hoppar ner kan iallafall överleva att berätta historien! Om man vägrar hoppa så går man mot en säker död. Vi kommer alltså inte bara att se förändringar i Nokia, utan det kommer antagligen  monumentala förändringar med (officiell) start på fredag.

Elop pekar på hur Nokia blir frånsprunget på alla områden! Apple släppte sin iPhone2007 och Nokia har fortfarande inte en telefon som matchar den upplevelsen. I mellan- och lågprissegmentet är även konkurrensen utmanande. Kinesiska tillverkar spottar ur sig telefoner, snabbare än Nokia hinner "förfina en powerpoint-presentation". Det här mailet är en väckarklocka för nokianerna. Det är nu eller aldrig.

Elop sågar också Symbian vid fotknölarna, liksom Kallasvuos nya MeeGo-system. Ska man se lite redovisningstekniskt så kan det faktiskt utlösa en stor nedskrivning av just Symbian, vilket i sin tur kunde radera ut en stor del av årets resultat! Den här sågningen öppnar också upp för andra system, varav kanske Android eller Windows-mobil ligger närmast till hands? Vi lär få veta snart.

På fredag har Nokia som sagt en kapitalmarknadsdag. Det är första stora framträdandet för Elop och redan innan detta mail förväntades han komma med rätt stora förändringar. Nu har inte förväntningarna direkt blivit mindre...

3 kommentarer:

Anonym sa...

Snacka om att för söka rädda MS till vilken lott som helst !

Skulle vara skönt att veta vad Herr J. Olilla har för kort i rock ärmen .
Synd bara att det inte finns något där som Nokia behöver .
Nää, ut med Meego bara !

iTrader sa...

Olilla kan vi tyvärr inte hoppas på längre, eftersom han har aviserat sin avgång som styrelseordförande.

Ang. Windows Phone 7 så vet jag inte vad jag ska tro. Jag har inte sett programmet, men de som har gjort det menar att det är bra. Själv gillar jag Windows 7 och kanske MS börjar få ordning på operativsystemen efter 30 år...

Anonym sa...

Hej allihopa!

Vi är en Digital Byrå som just nu letar efter folk som vill testa en Ipad app som vi har
producerat. Vi letar efter personer som använder Ipad och som har ett intresse för aktier. Vi kommer samla ihop en grupp där man kommer få testa och ge feedback på applikationen. Som tack får alla som deltar ett presentkort på Itunes.

Vi finns centralt Stockholm och är testen kommer äga rum mellan 2-9 Mars.
Intresserad av att delta?

Hör av dig till
Mail: Marie.lundgren@syrupsthlm.com
Telefon: 0709-411006