lördag 5 mars 2011

Teliasoneras styrelse - WTF!

Teliasonera hör till den skara aktier som "alla" har eller har haft. Orsaken är förstås att det en gång i tiden var två statliga bolag som såldes ut och sedan dess har det gemensamma Teliasonera varit rätt frikostigt med sina utdelningar. Visserligen fanns det en emission runt år 2000 som blev i högsta laget och finska aktieägare minns en del Sonera-börskurser på nivåer ca 10 ggr högre än dagens. Om man dock har varit långsiktig aktieägare och dessutom ökat på sitt innehav när det har bjudits till (nyemissioner) så har det blivit en rätt ok affär för de flesta.

Nu har dock styrelsen fått hybris eller bara blivit allmänt förvirrade! Årets utdelning omfattar dels en ok dividend och dels ett återköpserbjudande. Utdelningar gillar jag skarpt, men det är återköpserbjudandet som jag ska såga i passliga vedklabbar med denna blogg. Jag "ogillar det starkt" för att uttrycka mig diplomatiskt. I slutna rum omfattar mina kommentarer en hel del synonyma uttryck som inte tål publicering på seriösa forum.

Återköpserbjudandet går ut på att alla Teliasonera-ägare har fått inlösenrätter, motsvarande det antal aktier man har. 28 inlösenrätter kan användas för att sälja tillbaka en befintlig Teliasonera-aktie till bolaget för 62 kr, vilket motsvarar lite över 7 euro. Det är alltså klart bättre än fredagens börskurs. Man kan också sälja sina inlösenrätter courtagefritt men då vet man inte riktigt vad slutpriset blir. Det beror nämligen på Nordea och hur de lyckas i sina affärer, förutom att de tar en (lagom?) avgift för detta. Denna avgift dras av från likviden till aktieägarna. Det tredje alternativet är att man säljer aktierna själv via börsen.

Det som övergår mitt förstånd är varför styrelsen istället inte föreslog en extra dividend?

Åter till huvudfrågan, vad är problemet med detta förfarande?
För det första är det ganska komplicerat. Det finns inte många vanliga aktieägare som förstår vad bolaget egentligen gör! Först delar de ut säljrätter som ska användas inom tre veckor. Passiva aktieägare kan få betalt men det beror lite på kursutveckling och Nordeas provisioner. Antagligen blir det något över till aktieägarna.

För det andra kostar detta förfarande en hel del. Nordea är förstås rådgivare och de arbetar inte gratis. Alla berörda aktieägare och deras banker/förvarsinstitut ska dessutom arbeta ihjäl sig den kommande veckan för att förbryllade kunderna ska få svar på sina frågor och dessutom välja det bästa alternativet. Denna rådgivning är tvingande för serviceinriktade banker och verkar förstås viktig vid en första anblick. Man sätter dock morgonkaffet i vrångstrupen när man inser att många aktieägare får en "nytta" med det här erbjudandet på ca 40-200 kr! Då frågar man sig vad i hela friden som har tagit åt styrelsen i Teliasonera! Hur kan man dra igång en dylik apparat får ge den stora massan dessa skitsummor för att vara ärlig?

Orsaken till detta antar jag att är skattetekniskt. Om jag inte är helt ute och cyklar så är det ganska förmånligt (skattemässigt) att utnyttja detta inlösenerbjudande för en svensk aktieägare. Skatten blir betydligt mindre vid dessa återköp än vid direkta utdelningar. Teliasonera med svenska staten som största ägare (37%) genomför alltså mars månads största skattesmitning? Varför det? När ett statligt bolag betalar skatt så flyttas väl pengarna bara mellan olika konton inom samma "koncern", eller hur?

För det tredje skapar detta också en risk för ordentliga traverklamp i Finland. Finska staten (som också är storägare med ca 14 % av bolaget) ser nämligen helt annorlunda på detta återköpserbjudande. De ser nämligen hela återköpssumman (ca 7 euro just nu) som en dividend! Jaha? Och vadådå undrar många? Jo, problemet med dividender är att de beskattas i Finland. Dessutom råkar Teliasonera vara ett officiellt svenskt bolag vilket föranleder en källskatt på 15 %. Källskatter kan inte kvittas mot något och omfattas inte av några som helst avdrag för privatpersoner. Finska staten ökar dessutom på skatten genom att ta ut ytterligare en skatt på kapitalinkomster på hela beloppet. Finländare som säljer sina aktier via detta förmånliga återköpserbjudande, riskerar alltså att skatta bort mer än nyttan!
Finska medborgare ska alltså sälja sina inlösenrätter INNAN 15 MARS och majoriteten av aktieägarena kan se fram emot "hissnande" summor på 4-20 euro i mitten på april. Wow, många kan alltså unna sig en kopp kaffe till påsk! Men var noga med vilket kaffebröd ni väljer. Den posten kan nämligen spräcka kalkylen...

Hur de finska ledamöterna i styrelsen kunde gå med på detta övergår mitt förstånd! Varför kunde inte styrelsen helt enkelt föreslå en aning högre dividend? Men vad vet jag. Jag är ju bara en vanlig bloggare utan ersättning för styrelseuppdrag i dubbelstatliga Teliasonera. Dessutom kanske de finska ledamöterna blev nedröstade av den svenska majoriteten?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Svenska regeringen (som är en minoritetsregering) strävar efter att sälja så många statliga bolag som möjligt. Regeringen blev nyligen nedröstade i riksdagen i en fråga som handlade om försäljning av statliga bolag. Av en händelse dyker denna lösning upp som gör att staten kan bli av med en del av sitt ägande utan att faktiskt sälja aktierna.

Om man får vara lite konspiratorisk så tror jag att det är anledningen.

Anonym sa...

När du talar om nyttan så räknar du ju enbart på det som man får i handen idag, Du måste ju även räkna med att värdet på ens resterande 27 aktier kommer att stiga då det efter återinlösen är färre aktier som ska dela på samma vinst. Om 3,5% av akteirna försvinner borde väll värdet på resterande aktier stiga med 3,5%? vilket i Teliasoneras fall med en kurs på ca 53kr innebär ungefär 1,5kr? så för var 28e aktie man äger så får man dessutom 1,5*27 = 40kr i värdeökning (som dom flesta småsparare inte skattar för efter som dom ändå ligger med förlust i sina teliaaktier). Kanske att aktien inte stiger riktigt 3,5% då en del av kassan försvinner ur bolaget.

Att det sen skulle vara krångligt håller jag inte alls med om. Man ska sätta ett kryss på en redan ifylld blankett och sedan signera. Klarar man inte att förstå blanketten så bör man inte äga aktier utan hålla sig till fonder eller bankkonton!

Anonym sa...

Hmm läser igenom det jag precis skrev och inser att det låter väl hårt... Det var meningen att saker och ting skulle vara formulerade som frågor och inte påståenden. Jag är nämligen inte helt säker på att jag räknat rätt...

iTrader sa...

Klart det kan ha att göra med att svenska staten vill sälja aktier. De behåller ju ändå samma andel i bolaget då aktierna minskar proportionellt.

Det är kanske inte svårt om man är någorlunda insatt i saker och ting, men faktum är att det finns en hel del aktieägare som inte är det. Klart man kan kryssa i en blankett och skicka in, men i Finland riskerar man då att skatta bort mer än nyttan med detta.

Därför tycker jag detta är idiotiskt förslag. Ur oss mindre aktieägares synvinkel kunde man lika gärna ha delat ut lite mer dividend.

Anonym sa...

Hej!
Följer du fortfarande talvivaara, skulle vara spännande att höra din åsikt ang uran-avtalet!

Vad är anledningen till att aktien tappar tror du?

Anonym sa...

Anledningen till att Telia gör återköp istället är såklart som alla vet att de vill öka aktievärdet. Lite likt investmentbolagen stänga rabatten (? lämnar det fritt för Telia att svara, den som nu läser denna blogg.) Och det är ju rimligare att tro att ett återköp gör detta långsiktigt då en extra dividend är en one time event som troligen inte återkommer regelbundet i framtiden. Och därför inte långsiktigt kommer ta upp värderingen.

Kanske resonerar man att aktien har en rabatt i och med kommande statliga försäljningen som stundar och vill långsiktigt stärka aktievärdet till luttrade ägare, eller så vill man få ur ägaren via denna manöver som #1 påpekat.

Äger inga aktier i detta bolag, har aldrig ägt och vill inte köpa detta papper i framtiden.

MrG

Anonym sa...

För att inte tala om allt extrajobb skattemyndigheten får att kontrollera alla deklarationer och förmodligen den enda aktieaffären som gjorts för de flesta inblandade.
Dessutom måste alla privatpersoner deklarera extra.
Det var idiotiskt redan första gången telia hade detta upplägg.
//HPD