onsdag 2 mars 2011

Är det dags nu?

Är det dags för ett nytt krig i mellanöstern? Ingen vågar riktigt säga det rätt ut men det rustas i kulisserna. USA flyttar ett hangarfartyg närmare Libyens kust, Storbritannien förbereder flygförbud över en del av norra Afrika och regimer som ännu inte har drabbats av protesterna är nervösa. Tydligen delas det ut rejält med bidrag till regimtrogna i t.ex. Saudiarabien. Klart att det är nära nu. Men är det läge att bli riktigt försiktig på börsen?

Hotet är förstås att oljepriset ska eskalera till ofantliga nivåer med sanslösa börsras som följd. Vi var redan där och nosade i förra veckan och ifall vi får ett långt avbrott i den globala exporten, kanske vi får se oljepriser som vi inte ens har kunnat drömma mardrömmar om? En förberedelse på peak-oil? Alltså i själva verket en situation som kunde beskrivas som en nyttig läxa för vad som komma skall om ett tiotal år.

I förlängningen har jag svårt att se hur länderna i mellanöstern kunde avbryta sin oljeexport? Oberoende av vilken sorts regering det kommer istället för diktatorn, så kommer denna nya regim att vara precis lika intresserad som tidigare av att oljeexporten flyter på utan problem. De vill nämligen också ha inkomsterna. Därför kommer det säkert att bli oroligt under några veckor, men snart återgår saker och ting till sitt normala. Det kanske blir lite nya namn vi behöver lära oss? Knappast leder detta till att mellanöstern slutar exportera olja. Det gör det så länge de kan, vilket tyvärr inte är så länge till... men det är en annan diskussion!

Inga kommentarer: