fredag 13 maj 2011

Mina favoritbolag 2/2011

>Då har det åter blivit dags för en genomgång av mina favoritbolag. Den här gången jämförs perioden mellan 18/2 och 13/5.

Min bloggar är lika lätträknade som plusveckorna på börsen! Orsaken är förstås min intensiva tillvaro och frånvaron av egen tid. Snart blir det nog mer tid och kan skriva fler bloggar, men jag vågar inte ännu säga när. Jag gillar verkligen det är mediet. Skönt avbrott till min vardag. Jag älskar också mina barn. De är viktigast.

Personligen tycker jag att börsen har varit stark i år! Våren har varit ekonomiskt turbulent, där vi har upplevt krig, råvaruhausse, jordbävning, riksdagsval och Portugalkris. Ändå noteras en viss ökning på börsindex. Det tyder på en styrka tycker jag. En styrka som ingen riktigt vågar ta fasta på, iaf inte officiellt.

Det finns dock orosmoment. Kostnadsinflationen ställer till det rejält och de bolag som inte klarar av att parera med prishöjningar blir klämda. De som antingen växer kraftigt eller kan kompensera priserna klarar sig rätt bra. Vi får se om det fortsätter året ut. Styrkan i inflationen har överraskat mig och jag har därför gjort rätt stora förändringar bland favoritbolagen. Jag kastar ut fyra bolag och tar in tre nya. Portföljen innehåller därmed 12 bolag.

Ut ur portföljen
Aktia - har inte direkt rosat portföljen. Mitt trade med bankaktier lämnar mycket i övrigt att önska, men jag håller kvar två. Aktia åker ut på ett förväntat sämre räntenetto i år. 2008 lyckades de gardera sig fullständigt mot räntenedgången genom att ta en stor ränteswap. Nu blir det tuffare. Lilla Aktia får också tuffast att parera de nya regleringskostnader som kommer att drabba alla banker.

Tekla - mitt lilla favoritbolag som gått och blivit uppköpt av amerikanska Trimble Navigation. Budet är på 15 euro/aktie och eftersom 62 % av ägarna redan har accepterat så är förvärvet klart, trots att det börjar först nästa vecka! Synd på ett bra bolag, men vackert kvartal för mitt innehav. Jag plockar bort dem redan nu och firar med en Lagavulin.

UPM - fick oväntat problem med kostnaderna under Q1. De har förstås kommit ned lite, men jag tycker det finns andra bolag som går bättre. Således försvinner de trots mina lovord i februari.

YIT - har varit länge i min portfölj men nu kanske de börjar nå vägs ände? Deras prognos är riktigt intressant men redan inprisad i kursen. Nu var de lite sämre Q1 och visst kan de komma igen mot slutåret. Jag undrar dock hur högre kostnader ska påverka marginalen? Dessutom har räntorna stigit kraftigt. Det är inte heller positivt för byggbolag.

In i portföljen

Amer Sports - har efter sju sorger och åtta bedrövelser fått till en riktigt bra marknadssituation. Omsättningen ökar kraftigt och med den kommer resultatet. Deras senaste nyemission har också fått ordning på balansen. Jag tror att fler kommer att få upp ögonen för detta sport-bolag.

Lagercrantz group - har rekats länge av Redeye-profilen Ture Tratt. Nu har även jag fått upp ögonen för dem och främst tack vare deras 50 %-iga dividendhöjning. Lagercrantz har tillväxt, lönsamhet och stigande dividend. Och låg värdering. Mitt andra Redeye-inspirerade inslag bland favoritaktierna.

Rautaruukki - är stålproducenten som faktiskt kan dra nytta av Japankrisen. Efterfrågan på stål har tagit fart och även priserna. Jag hoppas att cykliska Rautaruukki kommer att få några bra kvartal, även om jag inser att timingen kanske inte är perfekt?

Nokia kommer inte med just nu trots extremt låg värdering. Den furstliga dividenden är avskild och kommande halvåret kan bli en enda lång väntan på den första Windows Phone 7-mobilen. Och sen när den kommer är succen långt ifrån given. SonyEricsson har haft två WP7-mobiler till försäljning. Jaså visste du inte det? Precis! De var alltså ingen hit. Hoppas att programmet hinner utvecklas innan julhandeln eller att kombinationen med Nokia ger den bästa mobilen världen har skådat! Förhoppning är dock sällan en bra strategi.

Portföljen

Utveckling mina favoritbolag: +3,2 % (+7,2 % inkl dividend)
Utveckling Helsingforsbörsen: +1,4 % (inkl dividend)

Aktia (-12,1%, -8,2 % inkl dividend)
Motivering ovan.

Basware (+3,2%, +4,8 % inkl dividend)
Visade på bra tillväxt och resultatet ökar ännu mer! Aktien har ändå inte riktigt tagit fart och jag börjar fundera ifall vi börjar närma oss toppnivåer. Värderingen är hög (som alltid) men jag har svårt att sälja bolag med dessa fina resultat.

Elisa (-2,5 %, +2,9 % inkl dividend)tuffar på.
Elisa saknar egentligen tillväxt, eller rättare sagt så växer de mycket lite. Det som är intressant med dem är utdelningen och den håller sig på en hög nivå. 0,90 euro/aktie kom i våras och i höst kan det ramla ut ytterligare ca 0,40 euro/aktie. Helt ok i dessa tider.

Fortum (+3,1 %, +7,6 % inkl dividend)
Fortums resultat var helt ok. Om Q4 var överraskande svagt så var Q1 lika tråkigt som Fortums resultat brukar vara. Men dividenden är aldrig tråkig och euron kom. Undrar när de ska höja den?

HM (+10,5 %, +15,1 % inkl dividend)växer vidare
I vintras var alla toknegativa men nu har Stefan Persson handlat för kung och fosterland! Aktien har klättrat en hel del sista veckorna, även om det också finns förhoppningar om bättre försäljning i Tyskland och England. En dag ska man sälja HM men knappast i sommar?

Nokian Renkaat (+10,0 %, +12,2 % inkl dividend)WOW!
Nokian Renkaat pratade upp kursen i mitten på april när de meddelade att försäljningen är över plan. Inte mycket potential kvar då tänkte man inför rapporten 6/5. Tji fick jag, då de slog förväntningarna rejält! När ska detta bolag sluta växa. Det enda jag funderar är huruvida man ska sälja aktien nu när alla är såå positiva. De har dock alldeles för bra resultat för det. Fast kursen har lite svårt att stiga ovanför 34-nivån...

Nordea (-5,7 %, -2,2 % inkl dividend)
Hade en ganska bra rapport, även om räntenettot inte har tagit fart ännu. Nordeas stora problem är att svenska staten kommer att trycka ned kursen vilken dag som helst. När de har gjort det kanske kursen kan stiga - rejält? Om inte kommer snart räntenettot att ticka upp...

Pohjola Bank(-2,7 %, +1,3 % inkl dividend)
Hade en ok rapport men skadeförsäkringen var överraskande svag. Den långa vintern har drabbat hus, fritidshus och bilparken! Det som är lite underligt var att Sampo inte hade dessa problem? Nåja, Pohjola är iallafall på plus efter dividend och enda av bank-traden som gick hem (efter dividend).

Ratos (+6,0 %, +10,3 % inkl dividend)
Ratos hade en ok rapport även om analytikerna velar. Spliten kanske har lyft aktien, men Ratos historik gör också att det är precis dessa aktier man vill ha när det blåser snålt.

Sampo (-2,3 %, +2,7 % inkl dividend)
Det hände i ärlighetens namn inte mycket med Sampos resultat under detta kvartal. IF klarade vintern bättre än Pohjola, de ville inte köpa statens hela post i Nordea och de delade ut sin furstliga dividend. Nu är dock Wahlroos ordförande i Nordea och jag förväntar mig att det börjar hända saker snart...

Tekla (+53,8 %, +60,0 % inkl dividend)
Motivering ovan

UPM-Kymmene (-8,8 %, -5,1 % inkl dividend)
Motivering ovan

YIT (-10,8 %, -7,8 % inkl dividend)
Motivering ovan


Inga kommentarer: