torsdag 7 april 2011

Logiskt

Talvivaara sänkte sitt produktionsmål för 2011 idag. Tidigare har de talat om 30-35.000 ton Nickel under året,  men nu tror de bara det blir 22-28.000 ton. De skyller på ett planerat produktionsstopp där lite mer än tidigare planerat ska åtgärdas. Det stämmer säkert till viss del, men ärligt talat har de legat efter sin plan i snart ett år! Det här service-stoppet kommer ganska lägligt och prognos-sänkningen är ganska logisk.

Ser man till fakta så producerades 10.382 ton nickel under 2010. Enligt bolagets egen plan så skulle den siffran ha varit 30.000 ton. Visserligen har de inte stuckit under stol med produktionsstörningarna, men börsen har inte riktigt synat Talvivaara. Dessutom har ledningen förvirrat ivriga investerare genom att tillkännage intressanta expansionsplaner! Först kom uranbrytningen (som ska täcka Finlands behov av uran) och dessutom har de meddelat att de ska utöka brytningsområdet. Detta har fått bort fokus från det faktiska resultatet. År 2012 ska de enligt planen producera 50.000 ton nickel! Personligen tror jag att många kommer att få revidera sina prognoser och därför ska man nog vara lite försiktig med Talvivaara den närmaste tiden...

På lite längre sikt är förstås Talvivaara mycket intressant och ifall de når upp till 30-50.000 tons årsproduktion samtidigt som inflationen får fart på metallpriserna - så har vi stor potential. Frågan är bara när de når detta? 2013? 2014? Just nu har Talvivaara backat 16 % sedan senaste toppen 8/2. Den trenden kan säkert fortsätta ett tag till, men snart ska man nog titta närmare på talföre Pekka Peräs skapelse igen...

Desto roligare var det då på Nokian Renkaats bolagsstämma idag. VD Kim Grahn meddelade att de nu har tagit beslutet att utöka sin produktion i St Petersburg för ca 240 Meuro. En ny fabrik (två nya produktionslinjer) ska år 2012-2014 utöka kapaciteten med 5-6 miljoner däck/år, vilket är rätt mycket mer än dagens produktionsnivå ca 8 miljoner däck/år. Det här var förstås ganska logiska nyheter för bolaget med mycket flyt just nu! Det var ändå knappast helt oväntat eftersom ledningen redan i helårsrapporten talade om denna expansion. Nytt är dock omfattningen av den. Imorgon ska kursen teoretiskt sjunka med 0,65 euro då dividenden avskiljs. Nokian Renkaat tillhör mina favoritbolag ifall någon inte visste det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kom på tanken idag att jag tänkte läsa vad folk har frågat dig och vad du svarat. Men såg då att du inte hade någon frågelåda :( . Tycker det är rätt trevligt och personligt, ska du inte lägga upp en? t.ex har http://www.valresultatet.se gratis. exempel finns på:
http://valresultatet.blogg.se/

kram

Anonym sa...

Väntar på en färsk analys av Fortum. Jag äger "många" aktier i Fortum. Men det skrivs så lite om bolaget. Som aktieägare är det tråkigt.