måndag 4 april 2011

Plötsligt händer det!

De senaste två månaderna har varit rätt lugna på bolagsfronten. Visserligen har det hänt andra saker som kanske har tagit över mediebruset, men den här bolagsstämmovåren kommer inte att gå till historien som den mest nyhetsrika. Och sen plötsligt händer det!

Nokian Renkaat meddelade idag att rörelsevinsten i Q1 blir 65-70 miljoner euro. Det är 50-70 % över de redan högt ställda förväntningarna. Omsättningen blir även den högre än väntat, men den stora förklaringen ligger i bättre marginaler. När bolaget vid helårsrapporten meddelade att kostnaderna skulle öka med nästan 30 % var det många som fick kalla fötter och sålde bort sina aktier. Nu i efterhand kanske det var lite överilat. Visserligen börjar värderingen nå nivåer som inte klarar några misstag, men det går alltid att oroa sig för något. Aktien steg nästan 8 % idag och min favoritbolagsportfölj fick sig en välbehövlig skjuts.

Handelsbolaget Kesko hade bolagsstämma idag och de bevisade sin tilltro till den ryska marknaden genom att meddela öppnandet av fyra stora matbutiker - två i St Petersburg och två i Moskva. Tidigare har Kesko enbart haft bygg- och järnhandel i Ryssland via 12 butiker där (+ tre under konstruktion). Det ska bli intressant att se hur detta går, men det kan också leda till omfördelningar av vissa portföljer. Kesko har varit ett av få bolag som man har klassat som defensivt och inhemskt. När det har stormat på världshaven har man kunnat lägga sig till ro med Kesko, vars omsättning är relativt oberörd av internationella konjunkturer. Med denna Rysslands-satsning rör man om i strategin. Klart jag tycker det verkar intressant, men man måste nog inse att Kesko (liksom Fortum) snart inte är sååå defensiva längre...

Sampos dotterbolag IF är involverade i en rättstvist med Sveaskog. Den ska avgöras nästa vecka och om IF förlorar så kostar det en stor del av årsvinsten. Rättstvisten handlar om ca 120 Meuro. Man ska dock komma ihåg att det är ovanligt att försäkringsbolag fälls för detta. Dessutom - om de nu fälls - så behöver inte skadeståndet bli såhär högt. Även om det blir det så kan Sampo fortfarande betala ut sin femprocentiga dividend. Mina Sampo-aktier sitter alltså säkert i min favoritportfölj.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan se de finska aktierna som ett stabilare alternativ till Rysslandsfonder.

Oavsett vad någon sannfinländare tror är ekonomin i Finland mycket beroende av Ryssland...

iTrader sa...

Sant. Ryssland kommer att bli viktigt. Tyskland är också viktigt. Liksom Sverige, USA och Kina.

Oavsett sannfinländarnas omvärldsanalys så är Finland illa ute om vi börjar isolera oss.