onsdag 6 april 2011

Valutan och H&M

Det verkar som om analytikerkollektivet helt har missat att svenska kronan har blivit starkare mot omvärldens valutor. Det verkar som en blixt från klar himmel slog ned i vinterkylan under helårsrapporterna. Herregud! Alla våra exportbolag har ju sämre vinster än väntat! Kanske 2009 års rekordvinster hade något att göra med den då svaga svenska kronan? Kanske man nu istället borde ha tagit höjd för att vinsterna kunde bli något i underkant? I verkstadssektorn fanns inte denna beredskap. Inte i HM heller.


HM har blivit rejält av experterna de senaste veckorna. Det har varit hårda ord och säljrekommendationerna har haglat i pressmeddelandena. Kanske någon t.o.m. har blivit nervös och sålt? Personligen tycker jag man inte har något att frukta. HM höjer sin dividend i maj med ca 20 % (YoY) och egentligen behöver man inte säga så mycket mer. Det är ett bra bolag helt enkelt.Visst finns det hotbilder med ett tredubblat bomullspris och dyrare framtida transportkostnader i spåren av peak-oil. Men konkurrenterna då? Drabbas inte de av samma sak? Faktum är att HM har en stark strategisk position med inga nettoskulder och ett starkt kassaflöde. Om något klädbolag klarar framtida kriser så är det HM. Att de som sagt höjer dividenden med nästan 20 % säger också en hel del om framtidstron i familjeföretaget.

HM hör förstås till mina favoritaktier, så jag är partisk. Den som ändå tycker att mitt resonemang är lite för tunnt för att säkra nattsömnen ska ta en titt på "40procent20år". Han har tittat närmare på HM och jämfört dem med konkurrenterna i Sverige. En riktigt bra blogg. Övriga kommentarer blir överflödiga men jag vill ändå avsluta med att citera Simon Blecher: "Man ska aldrig sälja HM"! Iallfall inte just nu...

Inga kommentarer: