måndag 22 augusti 2011

Mina favoritbolag 3/2011

Då har det åter blivit dags för en genomgång av mina favoritbolag. Den här gången jämförs perioden mellan 13/5 och 19/8.

En skön sommar i skärgården har samtidigt varit en hopplös sommar på börsen! De två sista veckorna i juli måste var både extremt pessimistiska och ganska plötsliga. Man kan skylla på vad som helst: USA-politiker, skuldkris, vikande konjunktur, bortdragna stimulansåtgärder, högre oljepris. Faktum är att ingen riktigt vet varför Helsingforsbörsen tappade 20 % på 11 handelsdagar, men det skedde och man ska vara ödmjuk inför fortsättningen under hösten! Liksom 2008 får man känslan av att det är något man inte vet.

Jag slits lite mellan två starka tendenser just nu. Å ena sidan har börsen fallit kraftigt de senaste veckorna, vilket borde resultera i en upprekyl och kanske i ett stimulanspaket. Å andra sidan lär inte osäkerheten bedarra innan vi hittar någon väg ur dessa skuldnivåer. Eftersom oenigheten är stor inför vägvalen, tror jag tyvärr att det är rätt att dra ner risken kraftigt i portföljen.

Huvudorsaken är förstås att jag är orolig över de makroekonomiska faktorerna. Det är stora, svårlösta saker i görningen och de ekonomiska indikatorerna har svängt ned kraftigt. Om inget händer snart är risken stor vi får en lågkonjunktur. Ifall det bränner till någon vecka finns inte det politiska landskapet att lösa problemen snabbt. Därför kommer marknaden att härja mer fritt än vanligt denna höst. Det behöver inte vara negativt på sikt, men det är absolut påfrestande för befintliga aktieägare. Det är i det ljuset jag kastar ut tre bolag ur portföljen och tar in tre nya. Det är stabilitet jag söker. Stabilitet i form av opåverkad lönsamhet eller fundamentalt låg värdering. Det är sannerligen ingen enkel ekvation denna höst. Portföljen innehåller dock fortfarande 12 bolag. Jag ser en trygghet i viss diversifiering.

Ut ur portföljen

Basware - hade en ok rapport även om tillväxten var nere på riktigt låga niåver. Automationstjänsterna ökar stadigt, men totalt sett var tillväxten på 5 % en riktigt svag siffra. Aktien dök som en sten och har inte riktigt återhämtat sig. VD skriver också att uppdateringarna inför e-faktura-tjänsterna har minskat kraftigt och det var lite det som jag trodde skulle lyfta Basware hela detta år. Värderingen är ansträngd och i dessa osäkra tider tror jag inte man kan motivera det.

Pohjola Bank och Nordea Bank. Sänkta räntor förstör mitt banktrade den här höstan, även om det redan blev tilltufsat av sydeuropeisk skuldoro, konjunkturfarhågor och amerikansk politisk oenighet. Det gäller att inse när man har fel och nu åker dessa ut. Börjar Greklandsskulderna bränna i diverse balansräkningar runt om i Europa kommer tyvärr alla banker att åka på oron. Antagligen kommer ingen att säga att de har problem, men liksom 2008 antar marknaden att alla har problem. Jag tror inte dessa går omkull, men jag är rätt övertygad om att man får dem billigare om ett år. Dessutom tror jag inte att dividenden kommer att bromsa fallet.

Rautaruukki var betydligt svagare än väntat både vad gäller omsättning och lönsamhet. De upprepade dock prognosen att växa 25 % med kraftigt förbättrad lönsamhet. Orderboken är 23 % större än ifjol så det finns uppenbarligen grund för ledningens optimism. Rautaruukki är dock alldeles för cykliskt just nu och även om de har intressanta mål så påverkas det lite väl mycket av omvärldsfaktorer. Visserligen är kursen nedtryckt men det är en av de sämsta motiveringarna för fortsatt innehav. Speciellt när man har andra alternativ!

In i portföljen

Affecto - blir mitt nya IT-bolag. De växte hela 15 % H1 och resultatet hittills under 2011 är på en mycket bättre nivå än tidigare. De svängde till vinst iår. Vissa delar ger förlust, men totalt sett är bolaget rätt intressant. Värderingen är också rätt låg. De handlas kring P/B 0,8 vilket är lågt för ett IT-bolag. Ifall H2 blir lika bra som ifjol så finns det rätt stor potential i detta bolag.

Nokia - verkar ha hittat ett stöd vid 3,50 euro! Jag är fortfarande lika tveksam till verksamheten och är övertygad om att ifall Windows Phone blir en besvikelse, då kommer Nokia-aktien att kosta betydligt mindre än dagens nivåer. Q3 lär också bli kraftigt negativt, men kanske marknaden redan har prisat in det? Googles bud på Motorola visar att Nokias verksamhet antingen är extremt undervärderat eller så betalade Google alldeles för mycket för Motorola! Antagligen ligger sanningen någonstans mittemellan. Jag tar in Nokia eftersom de kanske har fallit klart? Ifall Windows Phone blir ok så finns det dessutom en rejäl uppsida.

Raisio - överraskade med en riktigt bra rapport där bl.a resultatet mer än femddubblades (YoY). Deras verksamhet är också relativt oberoende av konjunkturen. Detta är ingen kursdubblare ifall QE3 kommer på fredag, men de har stabilitet, stark balans och utdelning. Perfekt i detta läge!

Vestas Wind System - överraskade förra veckan med en bra rapport! Jag tyckte de hittade någon slags stöd vid 150 DKK för att nu ha rasat ner till ca 104,40 DKK i ljuset av senaste veckornas börsoro. Vestas torde ha ett jätteläge ifall tyskarna gör slag i saken och stänger ned sina kärnkraftverk. Vindkraft är ett av få energisystem som kan komplettera det bortfallet. Hur tyskarna ska ersätta elproduktionen vet inte ens jag, men när de upptäcker effektiviteten i kärnkraften så lär det bli rusning till vad som helst. Där hoppas jag Vestas kan bli en vinnare.

Portföljen

Utveckling mina favoritbolag: -23,9 %
Utveckling Helsingforsbörsen: -27,2 %

Amer Sports (-28,8%)
Amer hade ingen vidare Q2-rapport men det är vintern jag väntar på! Resultatet var fortfarande negativt och försäljningen har stampat på stället under försommaren. Ordrarna inför vintern är dock kraftigt upp och det verkar som om vintersporterna ska se dagens ljus efter sju sorger och åtta bedrövelser. Visserligen är jag lite osäker på hur dagens oro ska återspegla sig i Amers siffror? Jag väntar ändå till hösten innan jag eventuellt byter ut dem.

Basware (-9,6 %) UT, med i portföljberäkningen
Motivering ovan.

Elisa (-15,3 %)tuffar på.
Elisa hade ingen överraskande rapport. Omsättning, resultat och kundantal var i linje med förväntningarna. Det kan komma en extradividend på 0,50 euro/akte i samband med Q3-rapporten. Inräknat vårens dividend avkastar Elisa strax under 10  % iår, vilket gör den till ett bra val i dessa tider.

Fortum (-23,1 %)
Fortums resultat var överraskande svagt, främst p.g.a. lägre elproduktion. Kursen har dock rasat mer tidigare då finska regeringen vill införa en extraskatt samt stoppa all kärnkraftsutbyggnad. Extraskatten har de försökt införa tidigare men tvingades då backa, eftersom det inte var förenligt med EU-regler. Kanske blir det samma sak nu? Fortum ser jag på sikt som det bästa bolaget i ljuset av peak-oil och osäker konjunktur. Det ska mycket till innan vi slutar betala elräkningarna och denna dividend lär komma många år till. Just nu ligger nivån på över 6 %!

HM (-18,7 %)växer vidare
HM:s försäljning verkar vara under press då man jämför med fjolåret. Jag tror inte man ska vara så kortsiktig. De har en starkt kassaflöde, är obelånade och växer i lokala valutor. HM kanske inte ökar så mycket man kan hoppas, men en titt på konkurrenterna ger snabbt bilden av en klädföretag långt ifrån en kris. De hänger med i portföljen.

Lagercrantz Group (-30,1 %)
Lagercrantz brutna räkenskapsår tog vid där det förra slutade! Q1 (april-juni) ökade omsättningen 22 % samtidigt som resultatet ökade kraftigt. Visserligen är tillväxten ordnad via förvärv, men med tanke på lönsamheten verkar den ändå vara hållbar. Bolaget föreslår också att utdelningen höjs med 50 %. Aktiemarknaden har dock uppenbarligen koncentrerat sig på annat och handlat ner kursen rejält. Nej, det är inte helt logiskt. Visst kan vi få en konjunktursvacka, men innan den syns i verksamheten tänker jag inte byta ut dem.

Nokian Renkaat (-27,2 %)
För en gångs skull blev man inte helt imponerad av Nokian Renkaats rapport. Den var bara "bra". De växer förstås och matchade förväntningarna, men det fanns inte det där lilla extra. Visserligen är deras största problem att produktionen inte räcker till, varvid de ska börja med sjudagars vecka i Nokia-fabriken samtidigt som St Petersburg precis tog sin nionde produktionslinje i bruk och under Q3 blir den tionde klar! Trots den massiva kursnedgången kan man inte sälja detta bolag under dessa förhållanden!

Nordea (-26,2 %) UT
Motivering ovan.

Pohjola Bank(-25,5 %) UT
Motivering ovan.

Ratos (-24,7%)
Ratos VD har varit ute och talat om överdriven börsoro de senaste veckorna. Det är anmärkningsvärt eftersom han vet precis lika lite som vi andra vart denna konjunkturoro och politiska oenighet ska ta oss. Bolaget visar också att de inte står utanför denna osäkerhet. Resultatet skakar lite mer än man vill se i stabila Ratos, även om VD understryker att de underliggande siffrorna ser bättre ut än de aggregerade! Detta är ändå ett bolag man vill ha under oroliga tider och de har en lysande historik att falla tillbaka på.

Rautaruukki (-39,8 %)
Motivering ovan.

Sampo (-17,1 %)
Resultatet tyngdes till viss del av att IF visade en högre kostnadsbelastning än väntat. Det var framförallt i Sverige som kostnaderna ökade rejält. Inför Q3 kan givetvis Nordeakursen påverka NAV negativt, speciellt ifall vi får negativ höst. Jag har dock Sampo för dividenden och den landar väl kring 6-7 % på dessa nivåer. Eventuella kursfall tycker jag man ska utnyttja till att öka sitt Sampo-innehav.


3 kommentarer:

Mariehamnaren sa...

Sampo och Raisio här med... Tar dock ut svängarna med att öka på Wärtsilä på nivåer under 17 euro, Jag tror på dom helt enkelt.

iTrader sa...

Jo, jag har noterat dem, sannerligen intressanta nivåer för en tradingportfölj...

Metso är också på bevakningslistan, men cykliskt undvikes just nu!

Anonym sa...

Tack för välgjord blogg. Ökade själv i Rautarukki på 7,82 Euro idag. Känns som en bra ingångsnivå. Bara utdelningen låg på 2 Euro för 3 år sedan. När konjunkturen vänder är det en yield på 20% på dagens kurser. Bara om hälften uppnås vore det fenomenalt.