onsdag 10 augusti 2011

Politisk oenighet skapar dagens börsoro

Efter en riktigt skön sommar har jag hittat tillbaka till civilisationen. Frågan är om man borde vända tillbaka till skärgårdslivet?

Det har väl knappast undgått någon att börsen är i kaos just nu. Man har helt släppt taget om bolagsrapporterna som i vissa fall var riktigt bra. T.ex. Nokian Renkaat rapporterade senaste fredag en riktigt bra rapport som var i linje med de höga förväntningarna. Bolagets största problem är att få produktionen att täcka efterfrågan. Därför ska de införa 7-dagars arbetsvecka i Nokia-fabriken, samtidigt som ytterligare en produktionslinje startas i St Petersburg. I det ljuset är kursfallet från 36,86 den 7 juli till 22,56 måndags helt ofattbart!

Det finns förstås en annan förklaring. Första veckan i oktober 2008 var bolagen i allmänhet riktigt positiva. De hade lämnat ett lysande Q3 och försäljningen var i lika fint skick som pressvecken på ledningarnas kostymbyxor. Två veckor senare stannade världen! Är det alltså detta vi ser just nu? Uponor rapporterade i morse och de menar att finanskrisen redan syns i deras ordrar! Det är det första bolaget jag ser som i VD-kommentaren skriver att turbulensen påverkar deras verksamhet. Är det enda bolaget att uttrycka den åsikten hösten 2011?

Vad som stör mig mest med dagens turbulenta börs är att oenigheten är stor bland de politiska ledare som ska lösa skuldproblemen. USA höll nästan på att ställa till det vid månadsskiftet, eftersom vissa politiker är övertygade om att skattehöjningar vore landets undergång. Skattehöjningar som faktiskt kunde lösa budgetunderskottet. S&P var kanske de första som sa öppet precis vad hela världen vet - nämligen att USA har alldeles för stora skulder för att klara sin ekonomi långsiktigt. Istället för att ta itu med problemen och se sig själva i spegeln, har de amerikanska politikerna beskyllt S&P för att räkna fel!

Europeiska politiker är inte mycket bättre. När Greklandsoron härjade som värst blev det uppenbart att vi inte har ställt de svåra frågorna på tio år! Hur ska Grekland bli lika konkurrenskraftigt som resten av Europa? När marknaden nu tvingar fram svaret så blir responsen från EU-politiker att de istället vill skapa ett eget kreditinstitut som kan göra "rätt" kreditbedömning av t.ex. Grekland. Detta är knappast en långsiktig politisk lösning, utan snarare samma gamla vanliga sätt att släcka bränder.

Orsaken till att vi inte får bättre svar från politikerna är förstås att de är oense om metoderna, vilket leder till fatal tystnad från politiskt håll. Det har uppenbarligen förts intensiva samtal mellan finansminstrar och premiärministrar sedan i lördags förmiddag. Inte ett ljud har hörts om vad dessa diskussioner har mynnat ut i. Vi har idag en officiell avsaknad av strategier för att komma tillrätta med skuldbördan. Detta är i min mening värre än de faktiska skuld- och underskottsnivåerna. Att ha 100 % statsskuld av BNP är inte bra, men inte heller katastrof. Att sakna en strategi för att lösa dessa problem är riktigt illa, eftersom det leder till en katastrof.

Trichet uttalade sig igår att ekonomin befinner sig i värsta krisen sedan andra världskriget! 2008 var alltså lindrigare! Jag har svårt att se någon politiker som inte ser allvaret i detta, men det enda som verkar komma ut ur en veckas diskussioner är en förhoppning om att någon annan myndighet ska presentera någon form av stimulanspaket som kortsiktigt löser problemet (och höjer börserna). Kan någon ens stava till långsiktiga lösningar?

Väljarkåren har dessutom röstat in en opposition som i många fall har besparingar högst på agendan. Det gör många regeringar handlingsförlamade. Det är också en rätt dålig ide att börja spara hårt i ett läge när ekonomin är på gränsen till tillväxt och eventuellt redan har sjunkande BNP-siffror. Tyvärr verkar många regeringar på allvar tycka att besparingspaket är en riktigt bra ide just nu. S&P tyckte också att USA skulle spara mer för att inte tappa ytterligare kreditbetyg. Det lär inte hända, varvid man måste börja förbereda sig på ytterligare en betygsänkning kommande året. Det skulle innebära en rejäl brännmärkning i de amerikanska obligationsportföljerna.

Man måste börja inse att att vi just nu befinner oss på ett sluttande plan där det uppenbarligen är svårt att orientera sig. Börsen är också mycket volatil. I det här läget finns det två saker att göra enligt mig.

1. Minska aktievikten rejält och ställ dig på sidan ett tag. Har du belåning - annullera den direkt! Öka inte aktievikten förrän du ser att långsiktiga lösningar kommer på plats. När du ökar aktievikten igen, öka lite i taget under en längre period.

2. Andra alternativet är att bli aktiv. Köp när de ser jobbigt ut och börserna kommer ner, men sälj med vinst. Inför också stop-loss-nivåer eftersom du inte kommer att göra vinst på alla affärer. Var beredd att förlora en del och håll dig till större, likvida aktier så att du alltid kan stänga din position. Med denna strategi har man redan köpt under senaste veckan...

Vilket man väljer beror på ens personlighet. Att blanka kunde vara ytterligare ett alternativ, men det är mer riskfyllt än man kanske tror. Dessutom finns det ett gammalt talesätt att marknaden kan vara irrationell längre än du kan vara solvent. Det är inte gratis att blanka - timingen är avgörande och ingen klarar det konsekvent. Dessutom kan det komma kortsiktiga stödpaket a la QE3. Det vore förödande för en kort position.

Slutligen vill jag påminna läsaren om att detta är min syn. Jag har haft fel förut.

1 kommentar:

Classier Corn sa...

Hej Aktieidéer,
Tack för ett intressant inlägg i debatten!
Blogghälsningar
Classier Corn