onsdag 30 november 2011

Att tvingas sälja bra bolag...

Redan ifjol tyckte jag att Tekla var ett bra bolag med framförallt en mycket intressant och unik produkt. Deras 3D-Cad-program var framtiden!

Naturligtvis var det fler som hade upptäckt detta och i somras gav NASDAQ-noterade Trimble Navigation Limited ett kontantbud på 15 euro per aktie. Kursen som då låg strax under 10 euro flög förstås och eftersom de största ägarna meddelade att de skulle acceptera budet var man i princip tvingad att sälja detta guldägg. Idag har Trimble 99,46 % av aktierna och ska förstås tvångsinlösa de sista 0,54 %:en. Igår ansökte de också om att avnotera Tekla från Helsingforsbörsen, vilket inte är en dag för tidigt. Jag vill inte se hur fantastiskt bra det går för detta bolag längre.

Q3-rapporten som presenterades 25/11 var lysande. Av den omtalade osäkerheten på världsmarknaden syntes inte mycket då omsättningen de första tre kvartalen har fortsatt att öka, denna gång noterades +15,6 %. Rörelseresultatet ökade samtidigt med smått otroliga 36,7 %! Man kan förstås anmärka att enbart Q3-resultatet var på samma nivå ifjol, men det är ändå en petitess. Tekla går fortfarande riktigt bra.

De nya ägarna har dock visat att Tekla numera är ett dotterbolag. Därför har de räntebärande skulderna ökat från "obefintliga" (0,08 Meuro vid årsskiftet) till 4 Meuro! Det egna kapitalet har skalats ner rejält vilket får den lyckliga konsekvensen att nyckeltalen ser betydligt bättre ut. ROE har ökat till 42,1 % (23,9) vilket inte enbart kan förklaras av ökningen i rörelseresultatet. Det här är förstås ett bra sätt för moderbolaget att "effektivisera" Teklas verksamhet så att man istället kan utnyttja kapitalet på annat håll. Trimble visade redan i somras att de kan det här med siffror, när de lät Tekla ge en sista dividend på 0,80 euro vilket påpassligt sänkte anbudskursen med motsvarande belopp. Smart!

Min stilla önskan är ändå att börsen kunde vara så vänliga att besluta om denna avnotering innan årsskiftet. Det finns inget vi småsparare kan sätta emot försäljningen och som gammal aktieägare vill man inte påminnas om hur bra Tekla kunde ha blivit under börskoden TLA1V...

1 kommentar:

Järnvargen sa...

Jag hade en liknande upplevelse när Biolin Scientific köptes upp av Ratos. Budpremien var 30 % men aktien låg 15 % ner mot senaste åren när Ratos la sitt bud så jag fick en väldigt dålig förtjänst på det.

Extra surt var att Ratos bara fick 88 % "ja" men tvångsinlöste ändå eftersom de räknat fel och kom upp över 90 % när folk vek sig efter deras förnyade bud. Mitt hopp står till att de nu även köper upp CellaVision (där jag har aktier) som är ett bra bolag men som borde passa bättre i en koncern som Biolin Scientific.