tisdag 17 januari 2012

Ideer inför 2012

Vi är redan på tredje veckan av 2012 och börsen är full av nya möjligheter. Huruvida det är möjligheter att tjäna pengar återstår att se, men i år gäller det att vara beredd på det mesta tror jag.

Jag tänker iallafall lista några teman inför fortsättningen på detta år. Det är förstås mest personliga reflektioner som kanske mynnar ut i aktieideer under året?
 • Jag tror att 2012 kommer att bli avgörande år på många sätt. De stora frågetecknen som aldrig blev besvarade under 2011 kommer nu att få sitt svar eller iallafall närma sig sitt svar. Det betyder inte att vi behöver bli positivt överraskade men under 2012 inbillar jag mig att många saker faller på plats. Jag är övertygad om att nånting kommer att hända i sommar. Bankerna ska ha mer än fördubblat sitt kärnkapital innan juni och ESM ska vara klubbat och klart i juli. Det är nog ingen slump! Europeiska institutioner förbereder sig på ännu en händelserik sommar. Jag tror man ska göra detsamma...
 • Hur länge ska det här rallyt fortsätta? Tre veckor in i januari verkar inget kunna stoppa det, inte ens nedgraderingar av S å P. Snarare fokuseras det på t.ex. volatila ZEW-indexet som sköt iväg börserna lite till! Rallyt beror förstås på ECB:s 489 miljarders-repa innan jul som gav en rejäl energikick till det europeiska finanssystemet. Räntespreadarna minskade, statsobligationsmarknaden vaknade till liv och de positiva strömningarna börjar nu synas i månadsstatistiken för aktiemarknaden. ECB lyckades genom denna repa på ett elegant sätt lösa den akuta likviditetskrisen som hotade flera europeiska stater under 2012. Detta är dock inte lösningen på problemen utan ett sätt att skjuta upp deadlinen. Därför undrar jag hur länge detta rally varar? När kommer verkligheten emot? Vi ska avverka några toppmöten innan mars då ESM ska vara undertecknat av samtliga euroländer. Risken för marknaden blir besviken är överhängande, ifall man minns något av det som händer under hösten. Kommer euforin verkligen att hålla i sig hela Q1? Imorgon ska Frankrike emittera tioåriga obligationer, en händelse som blir avgörande för fortsättningen på detta rally.
 • Europa, Europa, Europa! Alla talar om Europa och hur det ska gå åt helsike här. Speciellt amerikanska bedömare tävlar i att ge det mest pessimistiska scenariot hur euron ska falla och hur vi kommer att dras med konsekvenserna av det under lång tid. Det värsta är att de antagligen har rätt! Vi har tyvärr inga enkla lösningar längre utan nu handlar det mer om vem som ska tryckas till. Ska de bli skuldsatta sydeuropeer eller lite mindre skuldsatta nordeuropeer. Just nu har nordeuropeerna ledningen, men vi tycks ha glömt att våra ekonomier är integrerade. Syd faller inte utan effekter i norr.
 • Amerikanarna kommer däremot att klara sig ett tag till eftersom de kan trycka egna pengar, en process som blivande presidenter knappast lär stoppa! Statistiken har ryckt upp sig de senaste månaderna, även om det antagligen beror på lageruppbyggnad. Trots risken för att uppgången är temporär kan det ändå vara ett tradingtema att spinna vidare på...
  • Spara eller slösa? Etablissemanget i Europa har officiellt meddelat att den bästa lösningen på skuldkrisen är att vi sparar oss ur krisen. Budgetarna ska i balans så fort som möjligt och det omfattar alla länder. Naturligtvis kommer detta att leda till lägre tillväxt, i ett läge när vi knappt har någon tillväxt alls! Självklart kan man förstås fråga sig visheten med denna väg. Vad ska vi spara på? Ok att vi arbetar mer och längre, men när man börjar stänga ner utbildningen kanske det har gått lite långt? Snart har vi iallafall en mängd europeiska länder som tävlar i nya besparingsprogram. Vem vinner? Vill man verkligen vinna den här tävlingen?
  • "Vi har låga värderingar". Aktiemarknaden har korrigerat sig och nu finns det massor med billiga aktier!  Visst är aktiekurserna lägre än i maj men det är långt ifrån billigt på börsen. Bolagen gjorde rätt ok resultat Q1-Q3 2011 och det antyder förstås att aktierna inte är extremt dyra. Ser man å andra sidan till P/B och dividender är det inte extremt billigt även om man förstås kan hitta en hel del aktier som förväntas dela ut mer än 5 % dividend i vår. Man måste ändå ha klart för sig att utvecklingen under 2012 beror i allra högsta grad på vad politikerna gör och huruvida vi ska spara eller slösa ur denna kris. Slösar de ger det inflation vilket är bra för aktier. Sparar de (som de säger) ska man nog tyvärr ligga rätt likvid eller försöka hitta välavkastande aktier som klarar vilken konjunktur som helst. Sen i vilken valuta är en annan diskussion.
  • Vilken nivå kommer dividendförslagen att ligga på? Balansräkningarna i de traditionella dividendbolagen torde vara riktigt starka vilket kunde ge en riktigt bra dividend i vår. Intjäningen 2012 kanske är ett stort frågetecken, men 2011 borde ha blivit ett helt ok år. Frågan är om styrelserna är nervösa eller inte? Vågar de dela ut en stor del av vinsten eller behåller de kapitalet i bolagen? Om ca tre veckor vet vi mer. Fortsättning följer...

  1 kommentar:

  Felix sa...

  Tack för en riktigt bra blogpost!
  Kul att läsa vad du tror kommer ske under 2012. spännande att se om det löser sig i Sydeuropa eller eller om soppan blir värre.