måndag 7 april 2008

Alcoa började rapportsäsongen!

Rapporterna började igår med Alcoa. EPS var något under förväntningarna men omsättningen lite över. Aktien sjönk 4 % i den ordinarie handeln och steg några procent på efterbörsen (när rapporten var ute). Sammanfattningsvis kan man säga att reaktionen uteblev! Optimister säger ja de svek inte rejält och dollarn har ställt till det lite - bra rapport. Pessimister menar att råvarupriserna är på spekulativa nivåer och det hjälper Alcoa. Realister konstaterar krasst att ur vart-är-ekonomin-på-väg-perspektivet gav rapporten ingenting! Vi är lika förvirrade idag.

Finska börsens kanske mest tudelade bolag Exel vinstvarande igår och sänkte sin omsättningsprognos för helåret. Orsaken är framförallt att Sports-divisionens långvariga problem fortsätter. Lite oroväckande är dock att Exels andra ben (Composites) börjar visa tecken på avmattning. Den delen har hållit Sports under vingarna i många år, men skulle den vinsten försvinna så finns det inte mycket positivt att säga om Exel.

Hittills har de få vinstvarningar som kommit varit ganska "bolagsspecifika". Majoriteten av bolagen håller tyst och de få som uttalar sig är förvånansvärt positiva. Caterpillar sade förra veckan att de skulle öka 10 % i USA (!), Intel sade att de inte ser någon minskad efterfrågan. De menade t.o.m. att banksektorn fortsätter investera tungt. Oriflame kom med en positiv vinstvarning igår och blev furstligt belönat. Såhär innan rapporterna börjar man faktiskt känna en försiktig optimism.

Inga kommentarer: