Efter Q1-rapporterna tycker jag mig se vissa trender.
USD - Ner, ner och kanske ner! Även om vi har sett en liten rekyl den senaste veckan har vi underskottet i handelsbalansen, låg och sjunkande ränta (?) samt valår. I kombination med enorma budgetunderskottet känns USD nästan bottenlös just nu. Ökade utländska investeringar i USA samt en ekonomisk återhämtning råder bot på dollarraset, men hur sannolikt är det innan 2009?
Europa - Tappar tempo. Överraskande för en del, vad var det jag sa enligt andra! Historiskt har Europa alltid påverkats av USA:s problem och även om "decouplarna" har spått annorlunda så börjar nedgången synas i vissa rapporter. Europa-kurserna har dock redan fallit 30 % så hur mycket är "tillgodoräknat"?
Tillväxtländerna - har stora problem med inflationen. Indien vidtog panikåtgärder för ett år sedan och Kina likaså. Ryssland tuffar på så länge oljepriset hålls uppe och Brasilien har faktiskt klarat sig bäst i världen (hittills)! Kina är ett stort frågetecken. 50 % ned på ett halvår känns tyvärr inte tillräckligt. Jag litar inte på deras officiella statistik och det kan komma "justeringar" i tillväxt m.m. Man vågar knappt tänka på vad som händer efter OS!
Verkstad - var en av de bättre branscherna vid helårsrapprterna. Publicerade då en ganska enig bild om guld och gröna skogar. Tre månader senare börjar de också tala om avmattning, förskjutna ordrar etc. Kvalitetsbolagen i sektorn håller dock (ännu) - då menar jag t.ex. Kone, SKF och Volvo. Tyvärr minns man den plötsliga inbromsningen 2001-02 då verkstadsbolagen körde 120 km/h och "stannade på tre meter"!
Råvaror - fortsätter stiga. Oljepriset har nått nya rekordnivåer och även om en del kan förklaras av svag USD så känns uppgången spekulationsdriven. Vissa talar om peak oil och ökade efterfrågan, men faktum är att den trånga sektionen på oljemarknaden är raffinaderikapaciteten. Övriga råvaror är svårare att hitta något mönster i men prisuppgångarna på te.x. guld känns inte riktigt förankrade i verkligheten. På kort sikt finns det dock inget som talar för att råvarorna ska sluta stiga, men historiskt "vet" vi att det kommer en rekyl (ofta rejäl).
Baltikum - tappar tempo. De banker som har storsatsat där har inte sagt så mycket (förutom SEB idag) men t.ex. byggbolagen menar att Baltikum är "utmanande" för tillfället. YIT rapporterade t.ex. att antalet sålda (färdiga) bostäder är ner 25 % (QoQ).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar