fredag 2 maj 2008

Mina favoritaktier

Aktieblogg kommer endast med sporadiska inlägg de kommande två veckorna. För att ändå ha något läsvärt så tänkte jag lista mina personliga favoritaktier. Läs dock ingressen igen innan du fortsätter läsa! Mina favoritaktier behöver inte vara "bra" eller köpvärda. Många av dem är ganska högt värderade idag och skulle det komma besvikelser är fallhöjden stor. På sikt tycker jag dock att dessa aktier har intressant historik, strategi och affärside. Därmed är detta aktier som jag i första hand skulle titta på ifall vi får en riktig urblåsning på börsen i sommar.

Getinge - medicinteknik bolag med intressant tillväxt. De är dollarkänsliga men produkterna känns konjunkturokänsliga. Bolaget är ett av få som belönas med en ganska hög värdering i dessa oroliga tider. Det är en risk men också ett bevis på att många anser Getinge vara ett kvalitetsbolag.

HM - sanslös tillväxtmaskin med båda fötterna på jorden. De kastar sig aldrig över nya projekt utan testar nya koncept i någon eller några butiker för att sedan expandera. Om de inte blir fartblinda är en HM aktie mina barn får ärva!

Kone - hisstillverkare med bra ledning. De har flera gånger lyckats göra rätt affärer obereonde av konjunktur. När lågkonjunkturen härjade som värst i början på 90-talet visade de vinst alla år och lyckades t.o.m. öka försäljningen. Tillväxten maler på men sticker inte ut. Kanske därför många inte känner till dem?

Nokian Renkaat - däckstillverkare med bra tillväxt. De har också lyckats växa i dåliga tider och oftast med bibehållen lönsamhet. Plumpen i protokollet kom hösten-05 då de vinstvarnade och försökte mörka. När det senare kom fram att ledningen hade sålt ut optioner strax innan första vinstvarningen, hade de redan tappat halva sitt marknadsvärde och allt förtroende. På senare år har de dock återtagit initiativet och klarar man volatilitet är detta en intressant aktie.

Outotec - nytt bolag som kom från Outokumpu får några år sedan. De gör system för gruvindustrin och är minst sagt lite svårbedömda. Tillväxten är och har varit imponerande samtidigt som investeringsfaserna i gruvindustrin sägs vara långa (tio år). Därmed borde de klarar en eventuell dykning i råvarupriserna, speciellt då gruvorna för tillfället har mycket kapital att investera.

Tekla - är en favoritaktie med falnande gloria. De gör ett 3D-byggdataprogram som inte bara skriver ut ritningar utan även beräknar materialkostnaden. Enligt egen utsago är de föregångare i branschen och flera år före konkurrenterna. Att de lyckas växa på den amerikanska byggmarknaden är kanske ett bevis för det. Tillväxten har dock saktat in och från att ha växt (organiskt) ca 30 %/år ligger de just nu på ca 15 %. Vinstmarginalen har även den kommit ned rejält. Ett bud är inte omöjligt, men tillväxten är det mest intressanta i dagsläget. Tyvärr inget börsen betalar för men det kanske ändrar...

Wärtsilä - är det klassiska finska verkstadsföretaget. De har ofta varit mycket generösa mot aktieägare och de senaste fem åren har deras medelstarka båtmotorer belönat aktieägarna enormt! Historiskt har de periodvis haft rejäla problem (och kursen slaktats) och nu flaggar de för att efterfrågan vänder ner i höst. De gjorde de iofs redan våren-05 men den här gången tror man på dem! I goda tider ska man definitivt ha Wärtsilä, frågan är om det är nu?

YIT - ett byggföretag som satsar hårt på Ryssland. När t.ex. Skanska drog sig ur för några år sedan och menade att ryska marknaden är omöjlig, satsade YIT framåt med målsättningen att växa 50 % per år! De har dock lite annan strategi genom att de samarbetar med lokala partners (samriskbolag). De har lite "HM-anda" över sig då de bl.a. väntade nästan två år på att hitta rätt partner i Moskva. I dagsläget är framtiden osäker inom byggandet, men den dagen osäkerheten drar förbi är YIT ett bolag att ha i åtanke.

Inga kommentarer: