tisdag 27 maj 2008

Sakta vi dala nedåt

Tog Bear Market rallyt slut förra veckan? Redan i slutet på februari talade man om att denna uppgång inte är hållbar, men trots det har börserna fortsatt stiga några månader till. Nu verkar dock säljarna ha fått majoritet och börsen dalar sakta nedåt. Konkret har jag svårt att se vad som skulle driva kurserna innan Q2-rapporterna? I mitten på juni börjar snarare "vinstvarningssäsongen" och då är riskerna definitivt större än möjligheterna!

Uppenbarligen är Morgan Stanley inne på samma linje. Gekko hade några intressanta diagram igår från deras analys (23/5). Enligt MS är vi inne i en vinstbubbla och vinsterna kan justeras ned 36 % på S&P500. Man kan tolka diagrammet som att det senaste BM-rallyt kommer att raderas ut och vi kanske når den efterlängtade botten i mitten på hösten.

Nu vet man att historik inte är detsamma som tvärsäker prognos, men Carnegie hade en analys ute tidigare i vår där det framgick att NÄR Fed hade sänkt räntan för sista gången DÅ ska man belåna huset och placera i aktier. Faktiskt sammanfaller MS och Carnegies analys, då Fed beräknas sänka räntan sista gången i höst. Hoppas bara att aktiemarknaden följer samma tendens...

GE ska sälja sin vitvaruenhet och LG är den starkaste kandidaten. Electrolux är givetvis också intresserade men frågan är vad de har råd att betala? Jag tycker ändå det är ett tecken i tiden om GE vill sälja en del av sin verksamhet. Marginalerna har inte varit bra på länge (mycket p.g.a. råvarukostnader) och framtiden kan inte heller se ljus ut. Jag tänkte mig att E-lux skulle vara ett klassiskt "turn-around" den dagen råvarupriserna slutar stiga. GE:s beslut får en ändå att fundera en gång till. Kanske man helt ska undvika vitvarubranschen?

Inga kommentarer: