fredag 30 maj 2008

Aktieide i energibolag

Aktieide! För den som är mycket riskbenägen och kan placera t.o.m. 2011-12 finns det ett intressant bolag på Aktietorget. Det handlar om EOS Russia Ab som är ett investmentbolag vars portfölj bygger helt på ryska energibolag. Nu har jag inte riktigt varit överpositiv till Ryssland och förutom den vanliga (och extra) risken att köpa aktier på Aktietorget dras detta bolag med Rysslands politiska risk.

EOS Russia Ab är intressant eftersom det i sommar blir omstruktureringar på den ryska marknaden och de ligger i gräddfilen. Framförallt gäller det ryska statens elbolag RAO UES som ska delas i 23 delar nästa vecka. Vissa gör gällande att delarna är mer värda separat än i nuvarande klump. Hur mycket mer värda är inte solklart, men det finns alltså en uppsida redan under sommaren. EOS Russia Ab bestod per sista maj till 99,2 % av RAO UES och om marknaden uppvärderar delarna borde det givetvis återspegla sig i kursen.

Ser man till EOS Russia Ab så fick de ett bakslag i maj då de inte fick komma in på börsen huvudlista. Orsaken var att de inte har funnits i tre år och undantag beviljades inte! Bolagets målsättningen är klar. De satsar allt på avregleringen och kommer att investera allt extra kapital (+ ev. nyemissioner). Därmed blir det ingen dividend förrän tidigast 2011.

Inga kommentarer: