onsdag 28 maj 2008

Janus-ekonomin*

Jag känner mig lite pessimistisk just nu, men hur kan man vara positiv när USA ser ut som det gör? USA styr fortfarande fundamenta i vår ekonomi och just nu brottas amerikanerna med fallande huspriser, stigande livsmedels- och energikostnader, kreditkris och en arbetsmarknad som är sådär. Hittills håller konsumenterna humöret uppe (hyfsat) men skulle de bli enormt pessimistiska, då är det fara å färde.

Å andra sidan måste majoriteten av aktiemarknadens aktörer vara pessimistiska för att kurser och värderingar ska komma ner. Först när "alla" är övertygade om armageddon är värderingarna riktigt låga och vinstpotentialen som störst. I det ljuset är dagens negativa läge ganska intressant...


*Den som sägs ha ett janus-ansikte är någon med två vitt skilda karaktärer (en Dr Jekyll och mr Hide), lite som världsekonomin just nu - växlar dagligen mellan superkonjunktur och katastrof! Uttrycket kommer från den romerska dubbelhövdade guden Janus som hade förmågan att se både framåt och bakåt i tiden. Aktieblogg har endast fått den senare.

Inga kommentarer: