måndag 19 maj 2008

Där kom smällen

När man trodde att den stora allmänna oron om framtiden var lite mer oro än fakta så kom beviset i fom av Cramo och Ramirent.

Från att ha haft enastående marginaler, tillväxt och framtidstro i februari, menar de nu att tillväxten bromsar in kraftigt. Cramos marginal minskade från 25 % till ca 10 %! Att de "justerades ned" var inte mer än rätt. Om nedgången fortsätter kan skulderna bli riktigt jobbiga, speciellt för Cramo. Den närmaste framtiden ser alltså mörk ut men på lite längre sikt kan detta vara ett bra köpläge. Jag skrev tidigare att om man inte vågar köpa på januari-nivåerna då vågar man aldrig köpa. Cramo och Ramirent är på januarinivåerna - det är alltså nu man ska våga... och givetvis är man tveksam!

Vad händer med Tietoenator? Cidrons (Nordic Capital) bud går ut på fredag och det ligger på 15 euro. Igår meddelade ett "närstående" bolag till Cidron att de har sålt 4,4 % av aktiekapitalet. Om inte detta är ett brott mot insiderlagen så öppnar det stora möjligheter för den som ska sälja större poster i framtiden. För aktieägare är dock den viktigare frågan huruvida man ska acceptera budet, sälja aktierna via börsen eller avvakta.
Vi vet i dagsläget att Cidrons bud faller på fredag och styrelsen tycker det är för lågt. Vi vet att kursen igår stängde på 14,76 och det innebär en högre värdering än branschen. Det ryktas att det kan komma ett konkurrerande bud från Telenor/Blackstone, men inget konkret ännu.
Min personliga åsikt är att den som behöver pengarna inom kort ska sälja. Är man däremot långsiktig placerare ska man bara hänga med. Resan kan gå tillbaka via 11-12 euro, men Tietoenator är ett alldeles för stabilt bolag för att hållas på dessa nivåer för länge. Givetvis har de lönsamhetsproblem just nu, men det kan de säkert reda ut.

Inga kommentarer: