måndag 17 maj 2010

Tungt att vara kort!

Det kan inte ha varit roligt att vara kort i måndags förra veckan. Även om analysen var korrekt, dvs att PIIGS-länderna var på väg upp på "defaultmotorvägen" så fick alla blankare tok-fel. Vem kunde ana att EU-länderna skulle komma överens om att erbjuda 700 miljarder euro tillsammans med ECB & IMF? EU har ju inte lyckats visa enad front inför någonting stort tidigare. Nu visade sig att Frankrikes Sarkozy hotade att lämna euron ifall detta stödpaket inte klubbades. Detta var alltså en dag när mycket stod på spel för Europa. Även storleken på räddningspaketet överraskade. 700 miljarder euro kan man inte argumentera emot. Framförallt inte handla emot.

Det är precis därför man aldrig ska försöka prognosticera (handla) på något när politiker är inblandade. Man vet aldrig var det slutar. Personligen är jag lite tveksam till att detta stödpaket räcker. Visst har EU löst den akuta krisen och Grekland kommer inte att defaulta nästa vecka. Fortfarande har vi minst fyra EU-länder kvar med liknande problem och deras skuldbörda är inte löst. Det talas om att kommissionen ska förhandsgranska budgeten innan den presenteras! På vilket sätt skulle det hjälpa? Ärligt talat kan det inte vara en överraskning för någon att Grekland & Co just nu har stora finansiella problem. Redan när euron sjösattes kom det kritik mot att man tummade på konvergensreglerna. Nu betalar vi priset för det. Sedan att EU-kommissionen för reda på det innan alla andra, kan inte vara avgörande.

Trots att denna prognos känns rätt given, så vägar jag inte handla på det. Än en gång, det går inte att trada politik! Måndagens short-squese kan komma att upprepas...

Inga kommentarer: