måndag 31 maj 2010

Ska man förbereda sig på oväntat rally?

Alla är väl ense om att vi står och väger just nu. Vi har nått februari-botten berättade Myslinski i tisdags förra veckan och nu verkar det som om vi studsat tillbaka från den nivån. Eftersom volatiliteten ändå har varit rätt hög i maj, så vågar ingen riktigt ta gift på att den utvecklingen fortsätter. Vi kan snabbt vara tillbaka på februaribotten. En av de mer intressanta nyheterna förra veckan var att aktieutlåningen ökar, vilket innebär att blankningen ökar. Fler tror alltså på att oron återkommer och vi kommer att se sjunkande kurser.

Det här får mig att spekulera över möjliga konsekvenser. Vad händer ifall börsen helst plötsligt inför blankningsförbud, något som inträffat i övriga europeiska länder? Nu har nordiska regeringar förkastat detta, men om Tyskland, Frankrike m.fl verkligen vill så kan de införa detta i hela EU. Detta kommer antagligen att ske ganska plötsligt och då tvingas en hel del blankare stänga sina positioner över en natt. Reaktionen bör bli massiv. Ska man därför köpa in en tradingsamling av de mest belånade bolagen? Ibland brukar belåningen uppgå till några dagars omsättning i aktien. Det blir dyrt att täcka på en dag, speciellt om marknaden vet att blankarna måste ha dessa till varje pris!

Å andra sidan är det omöjligt att spekulera på politiska beslut. Man vet aldrig när de kommer och hur de ser ut. Detta är ändå en risk som blankare måste vara medvetna om. Även på nordiska börsen.

PKC hade CMD förra veckan och optimismen består. Omsätttningen ska växa med 20-40 % per år under 2011-2013, samtidigt som rörelsemarginalen ska ligga på 9-13 %. Om detta stämmer har PKC:s resa bara börjat. Volvo och Scania har talat om att lastbilsmarknaden hämtar sig efter 2011. Nu är det väl bara en lågkonjunktur som kan ställa till det (igen) för PKC. Hedgefonden Futuris vad säker på en W-utveckling och nedgången kommer under 2011. Vem ska man tro på? Än så länge håller jag PKC högre...

Sampo hade också CMD förra veckan. Koncernchefen Stadigh hade väl egentligen inget nytt att berätta. Verksamheten går enligt plan och det finns inga större förvärvstankar. Man kan förstås spekulera i att IF kommer att ersätta Tryggvesta som Nordeas försäkringsbolag, men detta är inget jag har sett någonstans. Wahlroos berättade att Sampo har sålt alla sina grekiska statspapper och noterade en 3 Meuros förlust på dessa. Den som tycker sig se ett köptillfälle i grekiska statspapper, ska notera Sampos agerande och tänka om. Sampo har numera ingen direkt exponering mot Grekland eller övriga PIIGS-länder. Antagligen har de ändå en indirekt exponering mot euro-området, eftersom försäkringsreglerna tvingar dem att placera på ett visst sätt. Som euro-försäkringsbolag, får du inte placera allt utanför även om detta kanske skulle vara en ide just nu.

Inga kommentarer: