onsdag 1 juni 2011

Det är allvar nu!

Det har väl knappast undgått någon att Nokia vinstvarnade idag. Trots att vi har den vackraste sommarmånaden kvar så ser Nokia redan att rörelsemarginalen Q2 kommer att bli väsentligt lägre än vad de trodde i april. De presenterade då en riktigt bra Q1-rapport med överraskande stor vinst. Rörelsemarginalen var godkända 6,8 % och de prognosticerade en rörelsemarginal på 6-9 % under Q2 inom sin mobiltelefondel, dock med en reservation om att den kunde sjunka från Q1.

Dagens bomb var att de reviderar ner den siffran till 0 %! Jepp du läste rätt: En månad senare och en månad innan kvartalet fullbordas siktar ledningen på att Devices & Services ska göra ett nollresultat under Q2. Det är förstås inget annat än en förhoppning och aktiemarknaden som hatar osäkerhet handlade ner aktien 17,5 %. I värsta fall kan fallet dessutom fortsätta. Det finns som bekant bara en botten för aktiekurser.

Orsaken till denna implodering av resultatet tillskriver ledningen lägre intäkter i form av ökad prispress, högre kostnader och sämre försäljning. I sanningens namn beror det naturligtvis på att Nokia saknar konkurrenskraftiga telefoner i samtliga segment, samtidigt som de har övergett sitt nuvarande operativsystem Symbian. Vem skulle vilja ha en telefon vars operativsystem redan har slutat att utvecklas? Vem skulle vilja utveckla applikationer till ett operativsystem som ska skrotas? Självklart upplever Nokia nu det vacuum som infinner sig tills nästa Windows Phone kommer vid årsskiftet. Nokia kan heller inte kompensera försäljningen genom att kraftigt sänka priserna. Kunderna har redan börjat överge Nokias telefoner och det verkar som att det blir sju mycket långa månader till årsskiftet! Dessutom är succen med WP långt ifrån given som jag skrev tidigare. SonyEricsson har redan haft två WP-mobiler i handeln och de har inte dominerat marknaden om man uttrycker sig milt.

Nokia är förstås mer än mobiltelefoner, men i dagsläget är de tyvärr inte mycket mer än det. Under Q1 stod mobiltelefonerna för 68 % av omsättningen och hisnande 98,6 % av rörelsevinsten. Om Nokia-ledningen ändå har rätt i sina förhoppningar att rörelsemarginalen inom D&S blir exakt 0 % så kanske Nokia-koncernen kan producera en rörelsevinst på ca 60 Meuro under Q2. EPS halkar i såna fall ner till ca 0,016 euro! Det är så liten vinst att det lika gärna kan bli en förlust. Ser man framåt till Q3 och Q4 så lär Nokia då göra förluster om försäljningen fortsätter att dyka. Konsensusprognosen från april att EPS ska landa på 0,46 euro för helåret 2011, är nog en prognos som kan skrotas betydligt snabbare än Symbian-utvecklingen? 2012 vågar man inte ens fundera över. Kanske inte ens Nokia är kvar då?

Vissa hävdar att aktien inte kan sjunka mer. De tar stöd i det faktum att aktiekursen på 4,75 euro börjar närma sig fundamentala nivåer. Eget kapital per aktie är på ca 4,40 euro. Tyvärr brukar inte dylika aktie-ras stanna vid exakt P/B 1,0. I lågkonjunkturer har börsbolag tidigare bottnat så djupt som P/B= 0,3 vilket i Nokias fall skulle innebära en kurs på ca 1,30 euro! Det är också ungefär där man hittar Nokias nettokassa (ca 1,60 euro/aktie). Rörelsen har förstås också ett värde, även om det är svårt att sätta en prislapp på NSN, Navteq och D&S. Trots detta finns det alltså fortfarande fallhöjd från dagens stängningskurs om man vill vara pessimist. Vid kursen 2,50 euro kanske man börja fundera på bottenfiske? Och börja spekulera i bud!

Det kommer att bli sju långa månader på Nokias huvudkontor i väntan på WP-mobilerna. Jag håller mig fortsättningsvis utanför Nokia-aktien, men kommer förstås att följa utvecklingen noga. Visst kanske det stämmer att vi börjar nå en bottennivå, men jag tycker det är viktigare att fokusera på potential - något som verkar långt borta för Nokia just nu. Det bästa hoppet för befintliga aktieägare är att någon ger ett generöst bud. Jag har dock mycket svårt att se på vilken nivå det budet kan landa? Forna teknologi-giganter på fallrepet brukar tyvärr ha en lång turn-around-tid och det är heller inte ovanligt att de förpassas till historieböckerna. Kort sagt, det är allvar nu. Cavaet Emptor.

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Intressant, tack.

Reflektioner:
Du säger "Vem skulle vilja ha en telefon vars operativsystem redan har slutat att utvecklas?"
- Jag har flera redan inköpta telefoner som fungerar utmärkt och som jag använder till och från. Det spelar ingen roll vilket OS som sitter i, bara de fortsätter att fungera att göra det de ska. Fungera betyder i äldre/enklare telefoner att ringa och SMS:a med. Vanligt folk har väl ingen aning om vilket OS det är i telefonen de köper - de är helt ointresserade av sånt. De vill ju ha funktionen och det är det de är villiga att betala för.

Vilket leder över till nästa reflektion. GSM-systemet är mer än 20 år gammalt nu. En hel del patent börjar gå ut, eller nya tekniker finns för att gå runt patent och slippa betala eventuella patentkostnader. Det finns många elektroniktillverkare som kan sätta ihop GSM-telefoner med funktionerna ringa och sms:a till en låg kostnad. I tillväxtländerna säljer du framförallt på priset, och det är här konkurrensen (naturligtvis) är som störst.
Med lägre marginaler och allt mer minskade volymer då antalet konkurrenter ökar är det svårt att försörja sin stora dyra försäljningsorganisation och all annan overhead, dimensionerad efter väsentligt större volymer och framförallt ökande volymer.

Det är svårt att lära gamla hundar att sitta.

Precis som du säger, historien är full av gamla fd fantastiska bolag som har fallerat.

iTrader sa...

Visst har du rätt när det gäller systemen kring telefoni. Problemet är bara att det som driver marknaden idag (=det man kan ta betalt för) så är applikationer. Då är operativ-systemet mycket viktigt. Ifall användarna inte kan ladda ner den senaste "appen" via Nokia, men däremot via Android och Apple - då spelar det rätt stor roll vilken telefon man använder.

När Nokia har meddelat att de slutar med Symbian så har de också dödförklarat den utvecklingen. Det kommer alltså att bli sparsamt med "appar" i Ovi-store den kommande tiden.

Det är också så att "vanligt folk", de som inte bryr sig dessa "appar", inte heller är samma personer som köper nya telefoner varje år. Tyvärr tror jag att Nokia har större utmaningar än man vågar tro. En av sista chansen är WP vid årsskiftet... annars hägrar någon form av konsolidering.

Men det är min åsikt! Uppenbarligen köper någon aktierna i dag också, om än ca 8 % under gårdagens stängningskurs.

Anonym sa...

Konkurrenter i all ära men ur stor del av katastrofen har ledningen?År 1997 sa Anssi Vanajoki, direktör i Nokia, att det går med iPhone som med Mac-datorn.... Hur kan man ha en sådan syn på en konkurrent?Uruselt skött av ledningen som varit arrogant och tagit all kritisk analys som dårskap.Där har vi problemet! Snart äger kineser eller amerikaner bolaget och kommer att göra ett fynd.Bra så,då finns det hopp.

iTrader sa...

Anonym: Det var verkligen synd att inte Alahuhta blev VD istället för Kallasvuo. Istället gör han underverk hos Kone.

Jag tror också att Nokia kommer att bli uppköpta inom några år. Det enda som hindrar den utvecklingen är att WP blir en succe.

Anonym sa...

Ur ett företagsstrategiskt perspektiv kan man inte vänta i några år. Varken Nokia,Microsoft eller ngn.kinesisk köpare har råd med det.Affär borde ske i höst eller senast under vintern annars är risken att Nokia som brand urvattnas och företagsvärdet minskar i för snabb takt.En affär som betalas med aktier så att det finns en uppsida för hårt prövade ägare....