onsdag 24 augusti 2011

Allt är Finlands fel!

Äntligen har vi fått reda på varför finansmarknaderna har ställt saker på sin spets den senaste månaden. Lilla, annars alltid väluppfostrade Finland har tagit ton! Statsminister Jyrki Katainen med finansminister Urpa Juttilainen vid sin sida har krävt säkerheter för nya lån till Grekland.

Föga kunde väl Juttilainen och hennes socialdemokratiska parti ana att Europa skulle fnysa åt denna tanke. När de i valdebatten mot Sannfinländarna valde att spela ut detta populistiska kort, måste det ha varit både enkelt och självklart. När man ska låna av banken tjatas det alltid om säkerheter, alltså nu kräver vi helt enkelt samma sak av Grekland. Egentligen en rätt logisk tankekedja.

Problemet är bara att säkerhetskravet, i ett internationellt perspektiv, antyder att vi finländare misstror Greklands förmåga att betala tillbaka sina skulder. Europeiska politiker förklarade i princip hela fjolåret att Grekland visserligen har lite problem, men att de självklart kommer att betala av sina skulder. Bara de får den här låneutbetalningen också. Det kändes tyvärr inte riktigt tryggt då och lugnet har konsekvent vägrat infinna sig. Marknaden gör precis samma tolkning som Finland angående Greklands återbetalningsförmåga, varvid grekiska tvåårsräntan idag noterade 44 %! Det är ingen ränta - det är en skrikande kreditvarning!

Hela EU-gruppen är förstås fly förbannade över Finlands själviska tilltag som riskerar stjälpa hela räddningsaktionen mot Grekland. Nu riskerar på allvar franska och tyska banker att hamna på ruinens brant, med konsekvenser som ingen riktigt har velat fundera över - än mindre ta politiska beslut kring. Det kan ju också vara så att EU-gruppen är irriterade för att de inte kom på iden med säkerheter redan i maj 2010?

Man undrar dock när politiker ska börja diskutera allvar? När ska man komma överens om en mekanism där misskötande länder kan gå ur EMU? När ska man inom länderna komma överens om en plan för skuldreducering? Ärligt talat är det faktiskt Italien och Portugal som har kommit längst med detta. Frankrike sticker huvudet i sanden, liksom Belgien.

En viktigare sak att diskutera är också hur staterna ska rädda de tyska och franska banker som har lånat ut alldeles för mycket pengar till Grekland? Ska de ens räddas? Tyska IFO har räknat ut att euro-obligationer skulle kosta Tyskland 50 miljarder euro/år i extra räntekostnader. Tror faktiskt Merkel att en omfattande räddningsaktion av tyska banksektorn kommer att kosta mindre?

Det är när dessa frågor kommer upp på agendan och när de börjar nå en samstämmighet inom EU, som jag jag börjar se ljust på framtiden igen. Just nu är det bara en massa högtravande skitsnack för att komma runt de viktiga (och mycket svåra) frågorna. Ju förr EU-politiker tar tag i detta, desto snabbare kan vi lösa skuldkrisen och börja utveckla vår gemensamma marknad.

Innan dess är vi fast i limbo med kraftiga börssvängningar kring en sjunkande trend. Och allt är Finlands fel!
Perkele!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken tur att Påven har avskaffat Limbo då :-).
http://www.expressen.se/nyheter/1.303414/limbo-avskaffas-himlen-invaderas

nisse sa...

Som sagt i politiska kretsar är det mycket prat och lite verkstad.

Friman sa...

Finlands krav på säkerhet (se http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4653122) låter som en form av rundgång. Europeiska centralbanken lånar pengar till Grekland. Grekland sätter in dessa pengar (eller en del eller uppdelat på flera inbetalningar) på ett förvaltningskonto i Finland. Om sedan Grekland inte klarar att betala tillbaka lånet till ECB, faller Finlands garantiåtagande ut och Finland får hosta upp pengarna, men det är ju inget problem för då kan ju Finland använda pengarna från förvaltningskontot!!
Enda fördelen med Finlands piruett är väl att hela stödpaketet är en dålig idé. Det vore bättre att de banker som ansvarslöst lånat ut pengar får, helt eller delvis, tas över av respektive stater, tills dessa banker är sanerade. Då skulle aktieägarna i dessa banker förlora pengar, vilket skulle ge helt rätt signaler. Se http://bertilfriman.blogspot.com/2010/05/radda-grekland-eller-radda-bankerna.html.

iTrader sa...

Du har helt rätt Friman. Problemet är att det inte finns politisk enighet för detta ännu...

Dessutom talar man inte klarspråk än, eftersom man talar om "Greklandsstöd" när det egentligen handlar om stöd till tyska och franska banksektorn.

Anonym sa...

Japp. Allt är Finlands fel... eh.. vad pratade du om förresten? ;)