söndag 21 juni 2009

Finanskrisens orsak

Det kommer att skrivas spaltkilometrar när denna finanskris är över. Det kommer att skrivas om hur den startade, hur den fortgick och vad som avslutade den. Personer som anses ha startat den kommer att namnges och hängas ut. De kommer att anklagas för att antingen ha skapat något galet (subprimeobligationer) eller att inte ha gjort tillräckligt (riskkontrollanterna). Tyvärr får vi ge oss till tåls några år, men dessa böcker kommer. Just nu finns det dock alster "under skrivande" som verkar bli intressanta. En av dessa författare är Michael Lewis. Han berättar om sitt senaste arbete här.

Han har fokuserat på personer som insåg vart vi skulle och tidigt placerade om hela sin förmögenhet. En notering han gör är att dessa personer sällan arbetade i branschen. Man skulle annars kunna tycka att personerna som skapade subprime även borde ha insett dess risk! Uppenbarligen finns inte det sambandet. Den mest klockrena kommentaren kommer på slutet när han förklarar hur en av dessa "tidiga investerare" ringer upp ett ratingföretag för att försöka förstå deras syn att subprime var lågrisk. Han tyckte att obligationerna var ganska riskfyllda då de byggde på ständigt stigande bostadspriser. Han undrar hur ratingen skulle se ut ifall huspriserna faller. Svaret var att "modellen inte klarade av negativa tillväxttal"! Plötsligt förstår man varför det gick så fel! Vad man inte förstår är hur en hel ratingindustri inte insåg detta? Vi får vänta några år på den boken.

Intressant är också hur dessa felaktiga modeller påverkar vår vardag. Lehman-konkursen gjorde att banker över en natt förlorade förtroendet för varnandra. Det skapade en världsomspännande kedja av händelser som även drabbade nordiska banker, vilket i sin tur påverkar oss! Affärsvärlden har beskrivit händelseförloppet under hösten i en ganska intressant artikel. Dylika historier lär vi se mer av i de kommande böckerna. Jag kan knappt bärga mig!


Amer Sports vinstvarnade förra veckan och det är framförallt i USA de ser problem. Amer tillverkar märkessportkläder och utrustning och har alltid varit ett intressant företag. Tyvärr tog de en stor finansiell risk när de köpte Salomon för några år sedan, vilket olyckligtvis sammanföll med några varma vintrar och minskad försäljning. Det har kostat företaget en hel del! Vid senaste helåret var de ovanligt försiktiga med sin prognos och menade att visibiliteten var i princip obefintlig, även om de menade att årets resultat skulle överträffa fjolårets. De brukar annars kunna ha rätt bra koll på helåret redan i februari. Förra veckans vinstvarning ändrade dock på den prognosen. Bolaget säger att årets vinst kommer att vara mindre, men preciserade sig inte närmare. Ifjol var rörelseresultatet 78,6 Meuro (1,08/aktie) och konsensusprognosen på årets resultat är ca 0,97 euro/aktie. Kursen är på 7,29 euro så den känns väl inte extremt dyr - ens efter vinstvarningen. Fick man köpa aktien på 4,69 i mars så kan man antagligen skatta sig lycklig?

Inga kommentarer: