tisdag 16 juni 2009

Lättskrämd eller trögtänkt?

Denna sista arbetsdagen innan midsommar undrar jag huruvida börsen är lättskrämd eller trögtänkt. Det låter kanske lite paradoxalt, men sammanfattar ändå börsen rätt bra tycker jag.

Börsens aktörer verkar vara ganska lättskrämda eftersom de omtalade gröna skotten kunde vara grunden till en spännande femårsperiod. Varför stiga av nu? Det har kommit lite positiva signaler denna vecka (också) men då det egentligen inte har kommit något konkret positivt under hela våren så har inget radikalt ändrat sedan mitten på förra veckan. Att därför börsen skräms ned för att Obama säger det som alla redan räknar med (ökad arbetslöshet, svag tillväxt) blir lite underligt. Vi har också fått en del vinstvarningar och justerade prognoser, men de kan i ärlighetens namn inte har varit speciellt överraskande för någon som följer dessa bolag.

Ur ett annat perspektiv kan börsens aktörer vara fruktansvärt trögtänkta. Även om vi de senaste månaderna har haft ett enastående rally så är trenden klart ned enligt många bedömare. Ser man till makrosiffrorna är det som bekant ingen vidare läsning. Således borde ingen förledas att tro på aktier just nu. Det stora hotet är Baltikum och Östeuropa som kommer att påverka våra europeiska banker radikalt. Nu kanske det inte blir allas död, men indirekt kommer det att påverka tillgången på företags- och konsumentkrediter vilket i slutändan drabbar hela ekonomin! Därmed är känslan just nu att hösten kommer att bli ganska händelserik och tyvärr inte på ett positivt sätt. I det ljuset är börsens aktörer otroligt trögtänkta som inte inser allvaret i sitautionen utan fortsätter att investera sina surt förvärvade pengar till allt högre kurser.

Var står du i detta? Är du lättskrämd eller trögtänkt? Min personliga åsikt är att man inte ska välja sida! Blanda aldrig ihop känslor med investeringar - om du vill göra bra affärer. Därför ska man istället se på vilken situation man befinner sig i just nu. Om man har ett kapital som ska användas inom några år ska man inte utsätta det för någon större risk. Om man däremot har ett kapital som kan avvaras i många år, då är det kanske läge att agera! Jag sade för några veckor sedan att om man inte har 50 % aktier just nu, då ska man aldrig ha aktier. Har man 50 % aktier så har inte valt sida utan lagt sig mitt emellan. Då är man med ifall detta är låga nivåer, då har man kapital kvar ifall detta inte är de lägsta nivåerna. Observera dock att detta gäller för mig, med min mycket långa placeringshorisont. Vad som gäller för din del är upp till dig.


Volvo har inte haft roliga försäljningssiffror det senaste halvåret. Försäljningen har minskat kraftigt med ras på närmare 60-70 % och de närmaste månaderna lär inte heller bli roliga eftersom Volvo så sent som förra sommaren inte såg någon som helst nedgång i orderingången. Sedan dess har det hänt en del! Nu börjar dock koncernledningen skymta ljuset i tunneln. "Ab Volvo har nått botten" ståtade en rubrik på di.se i tisdags, även om jag tycker att deras pressmeddelande andades lite försiktigare toner. De säger givetvis att efterfrågan stabiliseras men på en låg nivå. De säger vidare Indien och Kina går bäst men att det antagligen beror på stimulansåtgärderna. Således kom det inte fram mycket nytt och ska man se till jämförelsesiffrorna så lär de inte börja bättras förrän tidigast i november...

Mest anmärkningsvärt hittills denna vecka står ändå Obama för. Han var ganska rak i sin bedömning att den amerikanska arbetslösheten skulle vara över 10 % mot slutet på året - den högsta siffran på mycket länge! Det som fått mest påverkan är ändå förslaget till ökade regleringarna för de amerikanska bankerna, ett förslag som ännu inte har presenterats. Obama har tagit till de stora orden och talar om den största översynes av reglerna sedan 30-talet. Kritikerna (jo de finns redan) menar dock att förslaget är en kompromiss som inte kommer att få någon större effekt. Det enda vi vet är att finanssektorn kommer att förändras de kommande åren. Sedan vet vi också att nya finanskriser kommer att uppstå i framtiden. I grunden är vi bara människor och vi kommer alltid att låna för mycket pengar om vi ges möjligheten - oberoende av vilka regler som gäller...

Inga kommentarer: