fredag 9 april 2010

Nokian Renkaat i blåsväder

Nokian Renkaats aktie och volatilitet borde vara synonymer. Det är få aktier som har denna rörlighet på finska börsen. Igår var det bolagsstämma och där meddelade ledningen att råvarupriserna i år ska öka 10-12 %. Tidigare har de prognosticerat ungefär hälften av det, så givetvis fick Nokian Renkaats volatila aktie en kraftig sättning. Man ska dock minnas att bolaget tidigare ganska enkelt har kunnat flytta över kostnadsökningar till slutpriset. Denna "pricing power" har varit riktigt stark. Därför är inte jag personligen orolig över dessa nyheter. Speciellt inte som den positiva prognosen står fast. Sen om jag har rätt, vet vi först efter Q3-rapporten...


H&M Q1
Omsättning: 24,8 Mrd kr (23,3)
Resultat före skatt: 5,1 Mrd kr (3,6) 4,6e
EPS: 4,52 kr (3,11)
ROE: 41,4 % (39,8%)
Gearing: -60 % (-58%)

HM hade förstås en riktigt bra rapport. Just nu är HM precis vad man kan önska sig av ett bolag. Stark utdelning, stark lönsamhet och kraftig tillväxt. Dessutom är de skuldfria och har ett mycket starkt varumärke. På den negativa sidan måste man naturligtvis nämna den något höga värderingen. 21 ggr årets beräknade vinst är egentligen på tok för mycket. I HM:s fall (och KONE:s) tycker jag dock att denna höga värdering är befogat. Historiskt har det också visat sig att de klarar av att uppfylla dessa högt ställda förväntningar.


Man ska dock ha klart för sig att kraven är extrahårda på HM:s resultat. Skulle de av någon anledning inte växa med denna lönsamhet, så är fallhöjden hög. Men detta är mest oro! HM är verkligen ett favoritbolag just nu.

Inga kommentarer: