fredag 23 april 2010

Rapportkommentarer Q1/2010

Kone Q1
Omsättning: 1003 Meur (1021) 976e
Resultat före skatt: 110 Meur (106) 101e
EPS: 0,32 euro (0,31) 0,29e
ROE: 26,5 % (31,6%)
Gearing: -32,1 % (-4,2%)

Du som läsare ska vara medveten om att jag personligen är mycket imponerad av Kone. Q1 lyckas de slå förväntningarna ännu en gång och aktien steg igen. Även om jag har svårt att kritisera detta guldkorn så finns det förstås risker, framförallt i värderingen. De handlas över 7 ggr egna kapitalet och ca 20 ggr årets beräknade vinst. Det behöver inte vara mycket oro innan det skulle kunna korrigeras kraftigt.

Man kan dock argumentera för denna värdering. Kone har nämligen ett sanslöst kassaflöde. Bara under Q1 var kassaflödet -56,6 Meuro, vilket man kan undra varför det skulle hetsa upp en aktieägare. Jo samtidigt har de t.ex. betalat en dubbel jubileumsdividend på 307 Meuro! Verksamheten genererade 217 Meuro! Det är mycket imponerande. Kone besitter just nu ca 360 Meuro i nettokassa och man kan inte nämna den utan att spekulera om förvärv. Frågan är dock inte om utan när detta kommer.

Med tanke på värderingen kanske det dock börjar bli dags att kontrollera sitt innehav i Kone. Jag tycker givetivis att aktien bör finnas i varje långsiktig portfölj, men börjar man ha över 10 % så borde man minska det. Även om Kone skulle förvärva något för t.ex. 1 miljard euro och få detta bolag till P/B under 1 så skulle Kone fortfarande handlas ca 4 ggr egna kapitalet. Problemet är att dessa förvärv sällan låter sig göras, men nu räknar marknaden kallt med att Kone kommer att utföra ett dylikt mirakel! Risken finns att någon investerare blir besviken...

Formpipe Q1
Omsättning: 31,4 Mkr (31,9)
Resultat före skatt: 6,8 Mkr (6,6)
EPS: 0,43 kr (0,43)
ROE: 15,0 % (16,8%)
Gearing: -4,1 % (-4,5%)

Formpipe växte inte lika mycket som framförallt jag hade förväntat mig. Faktum är att omsättningen minskade, medan resultatväxten var synnligen blygsam. Resultatet ökar också tack vare finansnettot och inte tack vare ökad lönsamhet. VD påpekar dock att de har ändrat sin försäljningsstruktur vilket påverkar hur försäljningen redovisas. Enligt de tidigare principerna hade omsättningen varit 2,5 Mkr högre. Det indikerar en tillväxt på 6,3 %. Fortfarande betydligt lägre än jag förväntar mig av Formpipe.

Enligt VD är nuvarande omläggning av försäljningsstrategin lönsam på sikt, trots marginalpress de kommande åren. Man egentligen bara förlita sig på att de har gjort en korrekt bedömning, vilket de antagligen har. Nyförsäljningen är lite i ett moment22-läge då det statliga ramavtalet löpte ut i januari 2010 och inget nytt ännu har presenterats. Nytt avtal beräknas komma först i höst och det finns förstås en risk att Formpipe blir förlorare på det.

Än finns det dock ingen anledning till större oro för Formpipe. Kassaflödet är positivt och marginellt har skuldsättningen blivit sämre. Man ska dock minnas att Formpipe betalade 6 Mkr i dividend, ifjol betalades ingenting. Om dessa hade hållits kvar inom bolaget hade gearingen sjunkit till -9,1 %. Det är starkt. Man får bestämma sig huruvida man kan lita på bolagsledningen. Rent konkret finns det inte mycket att gå på i Q1-rapporten.


Nokia Q1
Omsättning: 9.522 Meur (9274) 9900e
Resultat före skatt: 411 Meur (-12)
EPS: 0,09 euro (0,03) 0,14e
ROE: 2,9 % (16,3%) - rullande 12-månaders
Gearing: -28,6 % (-11,8%)

Vilken katastrofrapport från Nokia! När övriga teknologibolag med Apple i spetsen har vida överträffat förväntningarna, trodde man att Nokia åtminstone skulle träffa dem. Istället var det ett mycket sämre resultat än väntat även om det jämfört med fjolåret är imponerande. Nokia presenterar förstås ett "non-IFRS"-resultat i vanlig ordning och det ser bättre ut. För aktieägarna gäller dock IFRS och då tycker jag att man ska sikta in sig på det rapporterade resultatet.

Nokia sålde 107 miljoner telefoner under de dryga 90 dagarna som inledde detta år. Det är svårt att förstå hur många det är (49.500 i timmen)! De gör en rörelsevinst på 488 Meuro vilket förstås är bättre än förluster, även om man trots det måste bli lite besviken. Nokia sålde ungefär lika många telefoner redan Q4/08. Således har det inte hänt speciellt mycket med volymerna det senaste året.

Hur man än vrider och vänder på Nokia-rapporten så känns ledningen inte riktigt på banan. Tidigare var de först att agera, nu känns det som de mest reagerar. Vad som däremot inger lite hopp är att Nokia är det första bolag som jag ser nämna vulkanutbrottet på Island. Nokia beskriver hur de försöker åtgärda logistiken! Om man enbart läser rapporter så verkar övriga bolag inte erkänna att flygtrafiken påverkar deras verksamhet. Således finns det hopp för Nokia, men tyvärr lär det dröja till hösten innan vi får anledning att ta fasta på det! Undrar om Kallasvuo är med då längre?


Finska läkemedelsbolag som börjar på "O" har det inte lätt just nu! Oriola vinstvarnade i onsdags och kursen slaktades. Oriola har helt plötsligt fått lönsamhetsproblem på den ryska marknaden! De senaste två åren har den marknaden varit dragloket, så att de nu har fått problem är inget bra tecken. Prognoserna slaktades förstås lika mycket och min köprekommendation från i maj-09 står sig inte längre. Sell and stay away, åtminstone ett tag.

Orion har som bekant ett stort svart moln hängande över sig, i form av en FDA-misstanke om att deras storsäljare Stalevo förorsakar cancer. I veckan kom det dock positiva nyheter i form av en positiv fas3-studie för Dexemedetomidin. Läkemedlet lugnar patienter vid narkos. Orion söker försäljningstillstånd och detta beräknas inbringa ca 100 Meuro i intäkter bara i Europa. Kursen studsade upp en aning, men med tanke på den oklara FDA-situaitionen kanske man ska sälja Orion, ifall man inte redan har gjort det...

Inga kommentarer: