fredag 2 april 2010

Rejält bakslag för Orion?

Amerikanska FDA meddelade igår att de undersöker huruvida Orions läkemedel Stalevo (Parkinson) kan öka risken för prostatacancer! Aktien föll som en sten och visar det sig att dessa misstankar har fast grund så är detta bara början!

Stalevo stod under 2009 för ca 22 % av Orions omsättning. Försäljningen ökade också med 18 % YoY. Hur stor del av vinsten detta är vet jag inte, eftersom Orion inte särredovisar den. Är man pessimist antar man att den står för en större andel av vinsten. Jag tror dock inte ens att optmisterna anser den stå för en mindre andel än 22 %. Aktieägare ska dessutom oroa sig för eventuella framtida skadeståndsanspråk, vilka kan bli digra i USA.

Ytterligare ett problem för investerare är att Orion hör till de "stabila" bolagen på Helsingforsbörsen. Bolaget var i år (igen) på topplistan vad gäller direktavkastning och aktieägare har kunnat lita på detta penningtillskott i många år. Därför kunde oro kring framtida sänkningar av dividenden, leda till att aktien pressas de kommande veckorna.

Man ska förstås inte hålla för uteslutet att FDA:s misstankar saknar grund! Då beskådar vi kanske ett "bra köptillfälle"? Jag tycker dock att aktien behöver tappa lika mycket till för att jag i såna fall skulle beteckna det som ett "riktigt bra köptillfälle"...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sålde faktiskt p.g.a osäkerheten ! Men köpte på under 13, så det blev inte så dumt ändå ! Utdelningen ska droppa in med. Tack för en intressant blogg :-)

iTrader sa...

Du var inte den enda att sälja. Egentligen är det kanske dumt att sälja på rykten, men ifall detta stämmer kommer det att bli riktigt jobbigt för Orion.