tisdag 4 oktober 2011

Dags att optimera bevakningslistan?

Många av oss sitter nervöst och väntar på skuldkrisens briserande. Ingen vågar agera, ingen vågar tänka förbi årsskiftet och t.o.m. banker rekommenderar folk att inte köpa aktier just nu! Jag saknar fortfarande den där riktiga paniken på marknaden, men snart borde vi vara vid den där magiska punkten när den sista optimisten har lagt sig på rygg. Då gäller det att vara redo och lotsa sina likvider in på marknaden i den naiva tron att aktier studsar tillbaka (mean-reversal). Detta kräver förstås att man redan är mer eller mindre likvid och faktiskt har likvider att agera med. Belåning är inget jag rekommenderar, inte ens med dessa nivåer på direktavkastningarna.

I sann contrarian-anda ska jag här ge dig 15 aktier att studera närmare inför katastrofen. Då vet du vad du ska göra när det smäller. Detta är förstås en helt subjektiv åsikt och som vanligt tar jag gärna emot konstruktiv kritik eller varför din egen motivering till varför någon aktie borde platsa på bevakningslistan.

Observera att detta inte är en uppmaning att köpa aktier. Jag vill bara fästa din uppmärksamhet på att det finns bolag som i ett längre perspektiv börjar bli intressanta. Gör din hemläxa innan du agerar.

Jag börjar förstås med mina favoritbolag, som jag senast jämförde 19 augusti i år. Utvecklingen är per 4/10 alltså ca 7 veckor. Sju svarta veckor för många av dem!
Affecto (-4,0%). Ingen vinstvarning vad jag vet.
Amer (+11,6%) har inte meddelat något negativt vad jag vet.
Elisa (+9,5%) tuffar på. Antagligen extradividend i oktober.
Fortum (-1,9%) har slutat falla efter vårens tyska kärnkraftsbeslut. När slutar vi köpa el?
HM (+0,5%) hade en riktigt bra rapport förra veckan, trots att klädhandeln generellt går på knäna. Ingen överraskning för ärrade HM-aktieägare.
Lagercrantz (-7,8%, -3,1 % inkl dividend) har inte meddelat något sedan den fina Q1-rapporten. Förstås känsligt för konjunktur.
Nokia (-2,3%) kommer antagligen att göra ett riktigt svagt Q3, men WP-mobilerna vid årsskiftet är vad som avgör bolagets öde. Fundamentalt låg värdering.
Nokian Renkaat (-18,4%) har inte meddelat något annat sedan den ok rapporten i augusti. Q3 viktigt kvartal, liksom utvecklingen på ryska marknaden. Lite oroande att oljepriset faller...
Raisio (-4,5%) kan faktiskt höja sin prognos under hösten...
Ratos (-23,7%) har fallit som en sten trots VD:s positiva syn vid rapporten. Visserligen var rapporten sådär.
Sampo (-0,9%) tyngs av Nordea-innehavet och eurokrisen. Jag tror på bolaget och herr Wahlroos affärssinne, men ärligt talat är försäkringsbolag enligt lag tvingade att investera en stor del av sitt kapital i eurobaserade obligationer...


Det finns också några gamla favoritaktier som kanske förtjänar en revanch?

Jag plockade bort Rautaruukki (-32%) i augusti men den börjar redan närma sig fundamentala nivåer (P/B= 0,7). Minus 60 % sedan årsskiftet kanske börjar räcka, även om branschen har börjat tala om lugnare tider?

Även YIT (-17,3%) har fallit rätt lågt. Huvudägarna har köpt på sig rejält i sommar och kanske man ska omvärdera? Sedan jag plockade bort dem i maj-11 har de fallit 45 %! De hade kapitalmarknadsdag i mitten på september där de var fortsatt positiva. Trots den optimismen är de ändå förberedda på en kraftig inbromsning och har halverat risken jämfört med 2008. Idagsläget skulle slutkostnaderna i Ryssland bli 615 Meuro ifall de inte får projekten sålda. YIT har redan samlat kapital som täcker 90 % av det. Ett orosmoment är de ca 80-talet lägenheter i St Petersburg där de har hittat ammoniak i betongen. Känns inte som ett stort problem just nu, men man minns ABB:s asbesthistoria...


UPM (-2%) börjar också komma på rätt låga nivåer och har klarat sig ok senaste månaden. Sedan jag plockade bort dem i maj-11 har de fallit 40 %! Jag är dock lite tveksam till skogssektorn generellt, men UPM är ett riktigt välskött bolag.

Ett annat bolag att titta på är verkstadsbolaget Metso (-16%). De har plockat nya ordrar hela augusti och torde inte ha annat är bra resultat. Naturligtvis är de cykliska och tappar enormt i konjunktursvackor.

Den våghalsige börjar också studera Ramirent (-19%). Byggmarknaden kan visserligen krakelera rejält ifall krediterna sinar men detta bolag är några euro ifrån krisvärdering, trots att de inte ännu befinner sig där! Aktien har fallit nästan 60 % sedan årsskiftet.


Det finns säkert fler bolag på de svenska, danska och norska börserna som förtjänar denna uppmärksamhet. Berätta gärna vilka och framförallt varför de förtjänar att vara på bevakninslistan?


Minnesgoda läsare upptäckte att Vestas Wind (-19,4%) saknades bland favoritbolagen. Jag har blivit tveksam till dem. Uppenbarligen vill ingen ha bolag med tveksamma resultat just nu. Kanske jag var för ivrig med tyskarnas uttalanden och inte tillräckligt kylig för att se vad de egentligen investerar i (kolkraft)?

12 kommentarer:

iTrader sa...

Utveckling 19/8 - 4/10
Favoritportföljen: -4,7 %
Helsingforsbörsen: -5,1 %

Anonym sa...

Min egen bevakningslista utgår från 5 års utdelning och utdelningsandel ställt mot gällande aktiekurs.

De mest attraktiva just nu är:
Ratos
Hufvudstaden
Skanska
Fortum
SCA
Kinnevik

H&M finns också med på listan, men är fortfarande rätt så dyr. (Vilket den brukar vara!)

/Magnus

Anonym sa...

Försäkringsbolagen i Norden känns som riskfria investeringar. Inga tsunamin här, och domstolarna är nästan alltid på försäkringsbolagens sida. Verkar som om marknaden tycker lika? Sampo är +- noll i år.

Är du säker på Fortum och elmarknaden? Jag läste ett blogginlägg och ändrade åsikt;
http://www.aktiefokus.se/2011/09/elmarknaden-del-4-finns-det-ett-eloverskott-i-sverige/

Det öser ner...

iTrader sa...

Fortum tjänar pengar vare sig elen importeras eller exporteras. Konsumenter och industri ska ha sina maskiner igång. Man ska heller inte glömma Birka Energi i Stockholm, som Fortum köpte i värsta privatiseringsandan...

På kort sikt (2 år) har de dessutom redan prissäkrat en stor del av sina leveranser. Således betyder ett kraftigt fall i elpriset ingenting denna vinter. Det innebär förstås också att de inte tjänade lika bra som de kunde senaste vinter.

iTrader sa...

Mkt intressant länk annars Anonym 13.46

Anonym sa...

Jo, Fortums oligopolställning på konsumentmarknaden ger nog vinster oavsett elmarknadspriset.

Förresten, vad anser du om Talvivaara? Jag har länge tvekat på bolaget, men med nuvarande kurs kanske det är köpvärt.

Anonym sa...

Jag undrar också på Talvivaara. Åsikter, iTrader?

iTrader sa...

Ok, en Talvivaara-kommentar!

Jag tyckte Talvivaara var intressant ur ett tradingperspektiv i början på förra veckan. Nu är jag mer tveksam.

1. Grundaren, storägaren och VD:n Pekka Perä meddelar sin avgång! Vem ska driva det här sanslösa projektet nu? Man måste komma ihåg att Talvivaara inte ännu är en fungerade affärsverksamhet, utan en anläggning med stora investeringsbehov som håller på att byggas ut. Därför är detta rätt jobbiga nyheter - just nu.

2. Dessutom saknas det ersättare idag, utan processen att leta ny VD har precis börjat. Vid en "ordnad succession" hade man redan nu presenterat nästa VD.

3. De antyder också att ifall nickelpriset faller ytterligare kan produktionen avbrytas! Ursäkta, men har inte Talvivaara ett kontrakt med Norilsk Nickel där de i ska köpa all nickel de kommande tio åren? Talvivaara har också talat om att deras break-even ligger kring 8-10.000 USD per ton. Priset nu är ca 19.000 USD per ton! Vad är problemet?

Det är något vi inte vet här. Jag ligger lågt tills dimman skingras.

Anonym sa...

Bra argument. Jag själv är också rätt osäker på Talvivaara.

Jag hörde också av en bekants bekant att sjöarna kring gruvan blivit nedsmutsade (miljöförstörda) pga. gruvan. Villaägarna är pissed off så att säga. Om det leder till ytterligare utredningar har jag ingen aning om.

Anonym sa...

heh, Paula Lehtomäkis familj är knappast nöjd med minus 150 000 euro i sina portföljer. Girigheten som sagt.

Visst verkar det skumt. Och dessutom har Talvivaara enorma skulder, som måste betalas inom några år. Låter inte bra.

Anonym sa...

Kone är ett väldigt intressant bolag som jag följt en tid. Några punkter som jag som amatör tycker är positiva.
-Erfaret bolag, grundat 1910
-De har börjat etablera sig mer och mer på den asiatiska marknaden.
-Bra VD, Matti Alahuhta
-Kom nyligen högt upp på en "mest innovativa företag lista".

Frågan är ju om man vågar gå in nu eller om man ska vänta på en större dipp...

iTrader sa...

Jag gillar också Kone. VD:n är kanske Finlands bästa och bolaget visar inga svagheter.

Tyvärr är jag tveksam huruvida det är en bra investering. Många verkar gilla bolaget och det har tryckt upp värderingen till mer än 7 ggr det egna kapitalet.

De har ett imponerande kassaflöde, men pga den höga värderingen stannar direktavkastningen på ca 2,5 %.

I det här läget platsar de absolut på bevakningslistan men fallhöjden är stor ifall de stöter på problem med tillväxt och lönsamhet.