tisdag 18 oktober 2011

Det här är vinstvarningar!

En av de mest intensiva rapportveckorna har inletts och vinstvarningarna fortsätter att ramla in. Visserligen kommer de från bolag som tidigare har haft lönsamhetsproblem, men de har ändå lyckats göra ok resultat de senaste två åren. Eller åtminstone 2010.

UPM meddelade förra veckan att deras vinst blir ca 30 % lägre än förväntningarna. Orsaken är att finpappers och cellulosa-marknaden har utvecklats till det svagare. Övriga skogsbolag har inte sagt något (ännu) men givetvis borde detta också påverka dem också. Aktiemarknaden värderar redan skogsbolagen under eget kapital i respektive bolag, så denna vinstvarning kom kanske inte helt från klarblå himmel. Den stora frågan är förstås huruvida detta är början på några svaga år i en sektor som kännetecknas av överkapacitet och svårigheter att få kostnadstäckning? Kort sagt - skogsindustrin är en mogen bransch som kommer att kräva sina offer. Vem blir det?

Ahlström vinstvarnade också. De hade några riktigt svaga år runt den senaste krisen och även om de själva påstår att efterfrågan är stabil i alla konjunkturer. Dagens vinstvarning härrör från ett effektivitetsprogram som inte fått planerat genomslag och de kommer att förbereda ytterligare åtgärder. Därför bokas 25 Meuro i extra kostnader Q3, vilket motsvarar ca hälften av bolagets förväntade årsresultat. Ahlström har aldrig riktigt lyft ända sedan introduktionen för några år sedan och personligen har jag svårt att gilla detta potentiella dividendbolag. Det påminner lite om Ericsson, dvs hyllad av analytiker med ger ingen större avkastning i portföljen.

Inga kommentarer: