torsdag 13 oktober 2011

Är det här vinstvarningar?

Om man i slutet på september argumenterade att: "vi har ju inte fått några större vinstvarningar" så har den senaste veckan gett en skäl till större ödmjukhet. Vi har fått vinstvarningar från bl.a. Rautaruukki och YIT. De skiljer sig från tidigare vinstvarningar främst genom det att dessa bolag var mer överraskande. Stockmann, Husqvarna och Uponor har haft problem med lönsamheten det senaste året, medan R och Y då gick ok. De skiljer sig också på en annan punkt, bolagen säger fortfarande att de ska öka vinsten i år jämfört med ifjol. Ärligt talat, efter börsnedgångar på 50-60 % senaste halvåret - kan man verkligen kalla dessa för vinstvarningar?

Rautaruukki meddelade förra veckan att de inte kommer att omsätta lika mycket som de tidigare trodde. Marknaden hade väl i viss mån förutsett detta, då aktien har tappat 60 % sedan årsskiftet. Bolaget sade så sent om i juli att de skulle växa med 25 % i år, något som halvårsresultatet inte riktigt gav stöd för. Redan då tyckte jag att det lät lite för optimistiskt varvid bolaget plockades bort ur favoritportföljen. När vinstvarningen nu kom, säger bolaget att de ska växa med bara 15-20 %. Vinsten tror ledningen inte längre att ska bli väsentligt bättre utan bara bättre än ifjol. Med tanke på aktiens utveckling undrar jag om man verkligen kan kalla detta en vinstvarning. Börsen delar uppenbarligen min uppfattning och aktien handlas redan över nivån som gällde innan "vinstvarningen".

YIT har en liknande historia. De vinstvarnade i onsdags denna vecka och den varningen innebar att de ändrade sin vinstprognos från väsentligt bättre till bättre än ifjol. Med tanke på att YIT redan har tappat ca 45 % från årets toppnivå, så torde denna vinstvarning vara rätt diskonterat i kursen! I mitt tycke var det snarare ett fall framåt, eftersom börsen denna höst snarare har befarat en raderad vinst H2! YIT säger visserligen att byggandet i Norden saktar in, samtidigt som de reserverar 10 Meuro för ammoniak-problemen i St Petersburg. Är man en orolig själ hittar man alltså skäl att oroa sig. Börsen handlade dock upp YIT idag och aktien noteras redan på samma nivå som i tisdags!

Slutligen vill jag ta upp en äkta vinstvarning, trots att bolaget i fråga aldrig har gjort en vinst. Talvivaara meddelade i veckan att de sänker sin produktionsprognos, samtidigt som VD avgår, samtidigt som de meddelar att ifall Nickelpriset sjunker ytterligare kan de avbryta produktionen. Det är framförallt tre punkter som gör mig fundersam: 
1. Grundaren, storägaren och VD:n Pekka Perä meddelar sin avgång! Vem ska driva det här  projektet nu? Man måste komma ihåg att Talvivaara inte ännu är en fungerade affärsverksamhet, utan en anläggning med stora investeringsbehov som håller på att byggas ut. Därför är detta rätt jobbiga nyheter, kombinerat med rätt dålig timing för aktieägarna.

2. Dessutom saknas det ersättare idag, utan processen att leta ny VD har precis börjat. Vid en "ordnad succession" hade man redan nu presenterat nästa VD.

3. De antyder också att ifall nickelpriset faller ytterligare kan produktionen avbrytas! Detta gör mig förvånad, eftersom Talvivaara tidigare har sagt att de har ett kontrakt med Norilsk Nickel där de i ska köpa all nickel de kommande tio åren? Talvivaara har också talat om att deras break-even ligger kring 8-10.000 USD per ton. Priset nu är ca 19.000 USD per ton! Vad är problemet?

Jag får känslan att det är något man inte vet här? Den här vinstvarningen gör att jag ligger lågt tills dimman skingras.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det så att vi har fler vinstvarningar nu än hösten 2008 vid samma tidpunkt !? Sedan kom det en flodvåg av varningar under
Q4 år 2008.Detta skrämmer mig och kan tyda på riktigt ruskiga tider.

JB sa...

Jag blir däremot inte skrämd. Betänk att ekonomin gick som tåget fram till 2008 när det abrupt tog slut. Idag har marknaden i princip anpassat sig till det låga taket, och mycket är inprisat trots vinstvarningarna. Tittar man runt lite ser man att många bolag( jag handlar på OMHEX) t.o.m förväntas göra betydligt sämre resultat för 2012 än helår 2011.
Hur det ser ut om 2 år vete fåglarna, men det finns fortfarande möjligheter att tjäna pengar.

iTrader sa...

Jag är inne på JB:s spår.

Visst har vi fått fler vinstvarningar, men 2008 körde bolagen på i 180 för att stanna på två veckor. Den här gången har börsen prisat in 50 %:s fart, medan vinstvarningarna snarare pekar på 70 %! Visserligen långt under 100 % men fortfarande ok aktivitet.

Givetvis kan det alltid bli värre. Ifall politikerna inte kommer överens inkommande helg, kommer apatin att breda ut sig i företagsvärlden.

Frigge sa...

Vad säger iTrader och ni andra läsare som följer bloggen om Rautaruukki. Kursen ligger nu lägst vad den varit på 5 år, 6,835 €.

iTrader sa...

Köper man inte Rautaruukki på dessa nivåer så ska man nog aldrig köpa dem!

Däremot ska man inte tokrusa, utan ta lite i taget. Ifall ESFS brakar ihop finns det en chans att man får dem billigare...