torsdag 20 oktober 2011

En bra förlust!

Sällan har väl börsen varit så glad över en förlust som vid dagens Nokia-rapport. Rapporten i sig var förstås inget vidare, men de mycket lågt ställda förväntningarna slogs med råge. Omsättningen landade på strax under 9 Mrd euro (10,2) medan rörelseresultatet sjönk från fjolårets 403 Meuro till -71 Meuro.

Intressant är att Nokia lyckas öka nettokassan med 16 % till 5 Mrd euro. VD Elop talar också om stark försäljning under Q3 och vågar t.o.m. lova en positiv marginal inom telefondelen mellan 1-5 % under Q4! När han talar om Windowsmobilerna så ligger planen fortfarande kvar att de ska lanseras under Q4. En försening här hade inte varit välkommen.

Problemen är långt ifrån över för Nokia och man ska se dagens glädjerus (på en negativ börs) som ett resultat av den extremt låga värderingen. Utmaningen är att Windows-mobilerna behöver bli riktigt bra under Q1/2012. Tills dess lär aktiemarknaden ha stort tålamod med resultaten, men kort stubin med eventuella förseningar av de nya telefonerna. Det tycker jag man som aktieägare också ska ha...

Nokia tillhör mina favoritbolag.

3 kommentarer:

JB sa...

Jag äger just nu en större post wärtsilä, där jag har en vinst. Vad skulle du rekommendera? Göra en vinsthemtagning, behålla, eller kanske öka?

iTrader sa...

Det är förstås omöjligt att ge ett bra råd eftersom jag inte vet hur din situation i övrigt ser ut. Behöver du pengarna? Har du andra (bättre) investeringar på gång?

Rent generellt har jag en regel att en investering aldrig får överstiga 10 % av portföljen, oberoende hur intressant den är. I såna fall minskar jag investeringen till en lägre nivå. Det kanske kan vara nåt för dig?

JB sa...

Jag gör nog så att jag behåller posten. Jag kan inte se att bolaget skulle minska vårens utdelning särskilt drastiskt. Och de investerade pengarna behövs ändå inte nu.