måndag 22 mars 2010

Läckage vid Talvivaaras gruva!

Talvivaara stoppade sin produktion tillfälligt förra veckan, pga ett läckage vid gruvan. Pressmeddelandet är mycket kortfattad och beskrev ett läckage av gips! För att minimera spridningen stoppade bolaget tillfälligt produktionen, medan de undersökte läckan närmare. Aktien dök 10 % på en minut när detta presenterades, men återhämtade ungefär halva fallet tills börsens stängning. Ingen verkar vara orolig över detta och med tanke på att Talvivaara fortfarande är ett projekt så är dylikt inte oväntat. I fredags steg kursen vidare.

Samtalsämnet just nu är "exit strategies". Centralbankerna nämner dessa så fort de har en möjlighet och det är inte oklart för någon att de vill börja agera med räntehöjningarna. Frågan är kan de göra det? Vi har uppenbarligen en mycket bättre ekonomi just nu, jämfört med för ett år sedan. Tsunamin av konkurser har uteblivit, liksom att staterna skulle ha tagit över de stora bankerna. Nu hjälper förstås staterna till med likviditet till banksystemet, men i grunden har vi en bättre situation.

Ändå är det mycket snack och lite verkstad med räntehöjningarna! Beror det månne på att centralbankerna inte kan höja räntorna just nu? Detta skulle nämligen riskera den spirande ekonomin? "De gröna skott" som nu utvecklas har inte fått bark än. Frågan är när det händer? I höst?

Kontentan av mitt resonemang är att vi kanske får dras med låga räntor längre än någon tror! I somras talade alla om högre räntor nu i vår! Nu talar alla om högre räntor vid årsskiftet! Vad talar vi om vid årsskiftet? Ok, vi har kanske högre räntor men ärligt talar så skulle en räntehöjning på 50 % bara ge en ränta på strax under 2 %! Det är fortfarande en mycket låg ränta och något som talar för aktier...

Inga kommentarer: