tisdag 30 mars 2010

Ny aktie på finska börsen

I fredags noterades Tikkurila på Helsingforsbörsen. Bolaget kom som en aktiedividend ur Kemira, där aktieägarna erhöll en T-aktie för var fjärde K-aktie. Tikkurila är kort och gott målfärger. Tikkurila är också ett bolag inriktad på östeuropa med Ryssland i fokus. Ca 50 % av omsättningen kommer därifrån, resten från Finland och Sverige. Lönsamheten är ok även om marknaden för tillfället är ganska tuff.

Aktiekursen ligger kring 15 euro och det är kanske en aning lägre än kurskorrigeringen i Kemira antydde (16 euro). Hursomhelst är detta en mycket intressant aktie! Lönsamheten förbättras stadigt de kommande åren och ledningen har tidigare varit mycket duktiga på att införliva de förvärv de har gjort på den ryska marknaden. Lägg där till att östeuropeer använder betydligt mindre målarfärg idag, jämfört med oss och tja - gissa vad bolaget tror kommer att hända med den skillnaden?

Det enda som stör mig just nu är priset! Bolaget handlas ca 20 ggr årets vinst och det känns lite väl. Visserligen stöder prognoserna denna värdering, men ni som följer bloggen vet att man aldrig ska lita blint på prognoser! Om man tror att det kommer att ske ett ekonomiskt mirakel i Ryssland inom fem år - då ska man köpa den här aktien nu. Annars kanske man ska vänta tills värderingen blir bättre? Det kan som bekant ske på två olika sätt: Antingen lägre kurs eller bättre lönsamhet....


Redan vid helårsrapporten var jag lite fundersam över kostnadsstrukturen i ÅAB. Nu verkar ledningen också vara det. Igår meddelades att banken ska minska sina kostnader i Finland med 24 tjänster. Det ska även göras en översyn över kostnaderna i Sverige vilket antagligen kommer medföra indragningar även där (min spekulation: det står inte i pressmeddelandet). Detta kan dock inte ha kommit som en överraskning för någon som har läst bokslutet. Vad som däremot är den intressanta frågan är: Med en K/I-tal på 92, räcker dessa besparingsåtgärder?

Det andra som var intressant med pressmeddelandet var att ÅAB ska fokusera på placeringsområdet. Finansiering i all ära med framtidens ÅAB kommer att vara en placeringsbank. Nu har den omläggningen redan varit tongivande i väldigt många år, men nu är den även officiell. Det är också klokt. Finansieringen kommer ÅAB aldrig att kunna konkurrera med, eftersom banken har ca 2 % av finska marknaden. Däremot inom placeringssidan är kompetensen betydligt viktigare och då spelar storleken mindre roll.

Inga kommentarer: