torsdag 7 oktober 2010

Aktiekommentarer (6/10)

Jag har otroligt svårt med rubriksättningen just nu. När jag som idag kommenterar en massa olika bolag, blir det lite konstigt om jag skriver något i stil med: "Sampo får rabatt?". Det passar utmärkt på första stycket, men ifall man i framtiden söker på t.ex. Tekla och får upp den rubriken så blir det missvisande. Ska Sampo köpa Tekla? Därför blir det såhär banala rubriker som idag. Är det någon röd tröd så kanske jag skruvar till det lite någon dag. Har någon läsare ett bra förslag på hur jag kan lösa detta totalt oväsentliga ilandsproblem så vore jag tacksam.

Enligt uppgifter i DN är Sampo intresserade av svenska statens andel i Nordea. Detta är dock inga nyheter men att DN rapporterar detta kan tyda på att någon form av avtal är nära. Sampo har tidigare fått erbjudandet att ta över svenska statens andel, men ansåg då att priset var för högt. Kanske de potentiella minskningen av statsskulden börjar bli alltför frestande för regeringen? Nye finansmarknadsministern kan eventellt få göra en affär inom kort? I såna fall har antagligen Wahlroos fått ned priset rejält...

Tekla kom med goda nyheter igår. Patent- och registreringsverket har godkänt deras överföring inom egna kapitalet. De har överfört 8,9 Meuro från bundet till fritt kapital, vilket innebär att de har möjlighet att dela ut ca 0,40 euro/aktie i en extradividend i vår. Aktiemarknaden räknar redan med denna utdelning och handlade upp aktien ganska mycket igår. Tekla hör till mina favoritbolag.

Kvinnorna är i skottlinjen just nu, speciellt de som har valt den politiska banan. Kiviniemi (c) vill avskaffa svenskan så där är kritiken befogad, men även kvinnliga partikamraten Lehtomäki (c) fick kritik för makens aktieaffärer. Nu har drevet riktat in sig på socialdemokraternas ordförande Jutta Urpilainen som är medlem av halvstatliga Neste Oils förvaltningsråd. Det visar sig att hon har kvitterat ut 14.000 euro i ersättningar trots att hon endast har deltagit i två av 12 möten! Vem sade att politiker ska driva stora företag?

Personligen tycker jag att Neste är ett av de tråkigaste fallen på finska börsen. En oljeproducerande jätte med stor dominans borde i detta skede vara en "execution story". Det borde vara svårt att misslyckas med den här affärsiden! På något underligt sätt lyckas Neste ändå göra bort sig och dra på sig extra kostnader varje kvartal! Om inte delar av ledningen är på plats så kankse det inte är så konstigt? De politiker som ändå är närvarande kanske inte riktigt orkar läsa på inför varje möte. Det finns ju ingen uppföljning på det...

Vad hände i PA Resources igår? Vid kaffetider fanns helt plötsligt ungefär hela dagens aktieomsättning som bäsa köpare! Visserligen allokerat på 74 ordrar men ändå. Jag har aldrig sett något liknande! På säljsidan fanns aningen färra aktier, men ändå ungefär de antalen på de tre bästa säljnivåerna. Vad är det som händer? Har datorerna löpt amok eller finns det någon aktör som vill "cementera" kursen på 5 - 5,10 kr? Ska man bli nervös eller ska man fylla upp tradingkvoten?

Inga kommentarer: