fredag 8 oktober 2010

Pain-trade forts.

Kan man förstöra en blogg genom att länka för mycket? Jag hoppas inte det, för denna veckas fredagspaller borde notera något slags länkrekord?
Fredagspallret ska iallafall handla om min negativa syn som jag förde fram i augusti. Visserligen har börserna stigit kraftigt i september, men detta var ett "pain-trade" i mina ögon - ett paintrade som kan fortsätta ett bra tag till. "Alla" experter tror på rallyn i samband med de förväntat starka Q3-rapporterna. Jag kan inte säga emot, men jag vet också att det aldrig blir precis som konsensus tror...

Jag skrev i slutet på augusti att det var dags att förbereda sig på höstens pain-trade. I grunden är jag försiktig med börsen och tycker faktiskt att vi inte har löst ett enda av de problem som fick finanskrisen att brisera. I grunden är min åsikt precis lika negativ som jag skrev i mitten på augusti. Vi har fortfarande höga skulder i västvärlden, vi har fortfarande en ekonomi som växer tack vare stimulanser och vi har egentligen inget givet svar på hur vi ska lösa dessa problem. Framförallt har vi ännu inte gett oss in på en väg som kunde lösa dessa problem! Det är kanske det värsta?

Börsen verkar dock ha alla svar. September-rallyt kom från ingenstans och berodde i mina ögon på att Fed sockrade sitt PM med tal om QE2. Om (=när) vi åter får ett pengaregn kan vi vara säkra på att börserna stiger! Råvaror och fastigheter kommer också att stiga, p.g.a. sjunkande räntor och ökad tillgång på (billigt) kapital. Faktum är att det mesta kommer att se riktigt bra ut, även tillväxten. Man ska dock inte låta sig luras av detta. Trots stigande börser har vi i grunden fortfarande stora utmaningar. Tar man bort stimulanserna växer ekonomin inte alls.

Som investerare ska man dock inte missa dessa tillfällen. Rallyn på lösa grunder kan hålla i sig mycket länge än man anar! De kan hålla på i flera år! Att vara fullinvesterad kan därför löna sig, även om belåningen i detta läge kanske är att ta i lite för mycket? Det gäller nämligen att vara beredd på att rallyt kan ta slut precis när som helst. Läs på om stop/loss och följ dem! Om aktierna når dina stop/loss-nivåer: sälj din position! Låt inte girigheten ta över, dvs börja inte hoppas att aktierna kommer upp till sina forna toppnivåer. Det är precis dylikt beteende som skapar stora förluster. Sitt hellre på sidan ett tag och ta nya positioner ifall situationen förbättras.

Faktum är att vi har räntor på nära nog noll-nivåer och ändå vill inte ekonomin skjuta i höjden. Det är anmärkningsvärt. Man kan inte förneka att vi har en allvarlig störning i våra ekonomi. Däremot finns det många som för fram mycket vettiga (=kloka) åsikter om varför börserna har en lysande tid framför sig. Kom ihåg att det finns inga fria luncher - inte ens på börsen. Det är alltid någon som betalar.

Vissa har dock redan orsak/verkan-bilden klar för sig och menar att denna nedgång beror på "peak-oil". Det är i grunden minskningen av den billiga energin (som vi är beroende av) som har gjort att ekonomin svänger ner just nu. Finanskrisen är dess verkan, men orsaken finns i energifrågan. Man kan inte förneka att det ser ut som en korrelation. Cornucopia länkade till en graf, där man ser att de länder med störst oljeberoende (inom EU) också var de som drabbades av finanskrisen i maj. Det verkar dock inte som att det existerar en absolut gräns för när man ett land drabbas av marknadens oro. Italien har t.ex. 44 % oljeberoende (av total energiförbrukning) medan Österrike har 42 %. Statistiskt är de alltså ganska lika. Å andra sidan är Österrike kanske nästa land på fall? De har liiiiite exponering mot det oljeberoende Östeuropa, eller rättare sagt deras "stabila bankväsende".

Man kunde förstås föra fram att grafen passar Cornucopias syften, dvs att föra fram bevis för att "peak-oil" existerar. Ödsla inte tid på att argumentera mot detta. Peak-oil kommer att inträffa. Frågan är bara när och hur illa det blir. Vad gäller PIIGS-länderna, visar det sig också att peak-oil kan förklara en del...

För att avsluta denna genomlänkade och något förvirrade blogg, så vill jag råda alla att inte gifta sig med någon aktie. Det är ingen dygd att vara fullinvesterad på börsen. Däremot ska man heller inte förneka att det finns rallyn som kan räcka långt - väldigt långt. Det finns som sagt inga gratis luncher. Kostnaden för en god lunch på börsen är att läsa, läsa, läsa och våga agera när man tror att man har läst rätt! Det gäller också att ha självkritiken att avbryta sina idiotsäkra positioner ifall de går fel. Detta låter så fruktansvärt enkelt, men är bland det svåraste som finns i finansvärlden. Många lyckas någongång, men ingen lyckas konstant. Du kan bara hoppas att dina misstag inte blir fatala misslyckanden. Den turen har tyvärr inte alla.

Personligen kanske jag blir mer optimistisk ifall kvällens arbetslöshetsstatistik är bättre än väntat? Kanske jag t.o.m. börjar förbereda mig på ytterligare uppgång - naturligtvis kompletterat med stoplossar. Som sagt gift dig inte med aktier, men gift dig heller med en tvärsäker åsikt om vart börsen är på väg kommande månaden. Det vet ingen!

Trevlig helg

Inga kommentarer: