måndag 4 oktober 2010

Talvivaara och Basware i fokus

Talvivaara har hamnat i fokus de senaste veckorna. Orsaken är framförallt att Finlands miljöminister Paula Lehtomäki (c) med familj har investerat i bolaget. Hennes man köpte i vintras aktier för ca 300.000 euro, precis innan Talvivaara meddelade att de ska bryta uran. Det fick belackare att gå i taket, eftersom man misstänkte insiderbrott. Storyn är att mannen hade fått reda på uranbrytningen via sin fru. Nu har några högre tjänstemän intygat att inte ens miljöministern kände till planerna när aktieköpen gjordes, men det behöver inte betyda något. Finansinspektionen har påbörjat en undersökning men jag tror nog att alla inblandade kan sova gott. Insiderbrott av denna karaktär är i princip riskfria, eftersom de är mycket svåra att bevisa. Även om de är skyldiga, så lär de inte bli dömda.

Personligen tycker jag inte det är lämpligt att en miljöminister köper ett miljöOvänligt bolag, men det är knappast olagligt. Debatten har också utmynnat i en bredare diskussion kring Talvivaara och för oss vanliga dödliga har det bl.a. lett till att att Huvustadsbladet i helgen publicerade en lång artikel om förhållandena i gruvområdet. Intressant dokument om den moderna industrialiseringen. Artikeln är väl aningen kritisk till miljöförstöringen, men bevisar ändå att vi människor gör precis vad som helst för att få bättre bröd på bordet. På börsen har det ökade intresset för Talvivaara-aktien höjt kursen med nästan en euro. Skulle aktien gå över 6 euro blir det rejält bättre bröd för många i vinter...

Basware hoppade till rejält igår, även om de föll tillbaka igen till stängning. Orsaken var inte bolagets egna uppgifter utan uppgraderingar från diverse banker. Tydligen har de också insett att Basware har en stadig organisk tillväxt som visserligen värderas högt, men samtidigt verkar vara starkare än den djupa lågkonjunktur som USA befinner sig i. Under Q3 har Basware dessutom fått några ordrar från läkemedelsindustrin. Rapporten kommer 14/10 och startar den finska rapportsäsongen. Basware tillhör mina favoritbolag.

Inga kommentarer: