tisdag 26 oktober 2010

Nokia

Nokia Q3

Omsättning: 10270 Meur (9810) 10040e
Resultat före skatt: 321 Meur (-469) 252e
EPS: 0,14 euro (-0,15) 0,10e
Rullande 12-mån ROE: 35,1 % (36,4%)
Gearing: -43,3 % (-30,9%)

Det ska sägas direkt att Nokias Q3/09 belastades av en stor nedskrivning på NSN, i storleksklassen 1 mrd euro! Därför ser det ut som om resultatet har förbättras markant på ett år. Så är det inte i verkligheten, men Nokia rapporterade trots allt ett helt ok resultat. Den häftiga kursreaktionen kan dock främst förklaras med att många hade befarat ett riktigt svagt resultat.

Ändå verkar de flesta lite tagna på sängen med denna rapport. Ungefär som att alla hade väntat sig ett katastrof-resultat som i själva verket blev... helt ok! Därmed fick inte analytikerna chansen att nedgradera sina estimat och rekommendationer. När mäklarcheferna, ca en sekund efter rapporten, ringde sin analytiker och ville ha en kommentar så kan jag tänka mig följande samtal:
- Nokia, vad säger du?
- Tja, bättre än konsensus. Intressant att smartphones ökar. De höjer ju också prognosen mot slutåret.
- Så vi ska alltså köpa?
- Nja, det finns fortfarande tveksamheter till strategin. Elop sade ingenting utan skickade fram Ihamuotila (finanschefen). De har också komponentbrist som kan påverka marginalen Q4. Man borde kanske invänta helåret?
- Aktien stiger!
- Gör den? Öhhh.... jo men ASP var högre och Symbian3 verkar ha tagits emot väl.
- Vi ska alltså köpa idag?

Sen har vissa påpekat att Nokia faktiskt sköt upp en marknadsföringskostnad till Q4. De har också skjutit upp sina kapitalmarknadsdagar till januari (från december). Osäkerheten består, men på den här nivån kan man inte påstå att Nokia-aktien värderas högt. Endast ifall deras försäljning och moderata kostnadsstruktur kollapsar kan en Nokia-aktie på 7-8 euro anses övervärderad. Jag håller alltså mina aktier ett tag till...

Inga kommentarer: