måndag 18 oktober 2010

Vi hade iallafall tur med vädret

Ni som följer bloggen vet att jag är aningen negativ till börsen just nu. Jag har ärligt talat lite svårt att se logiken bakom septemberrallyt, som naturligtvis berodde på QE2. Under förra veckan var mitt mantra för att förklara de stigande börserna att "vi har haft tur med vädret" eller på fackspråk: "vi har iallafall inte fått några vinstvarningar". Man måste nämligen alltid ha en förklaring till börsens rörelser. Så är det i finansbranschen.

Man måste också minnas att stigande kurser innebär ökade förväntningar. Även om ingen har nämnt detta officiellt så finns denna faktor som grund till börsrallyt. Under förra veckan var jag villig att ge optimisterna en poäng, eftersom vi ännu under onsdagen fortfarande väntade på en vinstvarning. Förgäves? Tur att jag inte hann skriva det på bloggen...

Vinstvarning 1: Pöyry. Försenade ordrar, lågt kapacitetsutnyttande och överetablering i branschen gör att de numera tror att årets vinst blir väsentlige lägre än fjol. Tidigare sade bolaget att vinsten skulle bli i nivå med 2009. Inte riktigt bra för skogsbranchen...
Vinstvarning 2: Atria. Gör en nedskrivning av Rysslandsverksamheten på 10,4 Meuro. Samtidigt har råvarupriserna i Ryssland stigit kraftigt. Omsättning och vinst blir nu lägre än ifjol tror de. Rätt väntat. Ryssarnas importstopp är förödande för finsk livsmedelsindustri.
Vinstvarning 3: Lemminkäinen. Infrastukturbyggnationen har inte kunnat kompensera för den lägre byggnadstakten och framförallt inte för det svara H1. Vinsten blir nu lägre i år (jfrt med 2009). Ledningen tror dock att vinsten nästa år kommer att öka igen. Någon som vågar lita på det? Vad ska man tro om YIT?

Man får förstås inte heller glömma bort Wärtsilä som kom med en positiv vinstvarning förra veckan. Deras omsättning utvecklas ungefär som väntat (-15 %) men lönsamheten är bättre. De tror nu att EBIT-marginalen blir över 10 %! På onsdag kommer rapporten.

Rapporterna börjar på allvar denna vecka. Det ska bli mycket intressant att se hur de svarar mot de implicit högre förväntningarna som börsen har prissatt under september. Får vi fler vinstvarningar? Får vi "vaga" förklaringar till överraskande svaga resultat? Eller växer bolagen som vanligt och ser stor potential nästa år? Har vi alla blivit skrämda till försiktighet? Om tre veckor vet vi.

Mitt favoritbolag Basware skötte sig åtminstone exemplariskt!

Basware Q3
Omsättning: 23,2 Meur (21,6) 23,3e
Resultat före skatt: 3,4 Meur (3,9) 3,5e
EPS: 0,23 euro (0,27) 0,23e
ROE: 17,6 % (23,7%)
Gearing: -16,2 % (3,2%)

Basware toppade inte förväntningarna och efter ett race på 15 % den senaste veckan (!) kan man anta att analytikerna hade hoppats på ett ännu bättre resultat än de vågade rapportera till prognosinstituten. Omsättningen ökade dock riktigt bra, men det rapporterade resultatet var förvånansvärt svagt. Ledningen förklarar detta med att fjolåret innehöll en engångsintäkt (via ett licenskontrakt) på 1,9 Meuro. Om man litar på detta var Q3-resultatet synnerligen intressant.

Det operativa kassaflödet steg 33 % (YoY) och efter nio månader noteras redan ett positivt kassaflöde, trots att Basware nästan dubblade dividenden i våras. Man ska inte hoppas på en dubbling inkommande vår, men väl en upprepning! Kassaflödet har också gjort att Basware numera är nettoskuldfritt. Det borde programvarubolag alltid vara. Ser man till värderingen är den förstås rätt hög. På rapportdagen betalades långt över 20 ggr årets beräknade vinst och det är förstås lite väl. Jag kommer ändå inte ifrån att Basware är ett riktigt intressant bolag som har stor potential framåt. De stannar förstås kvar i min favoritportfölj, trots att marknaden verkar lite besviken och att värderingen inte lämnar utrymme för några misstag! Jag hoppas att Basware inte blir uppköpta de kommande åren. Om de blir det, hoppas jag att det blir till en idiotiskt hög kurs som t.ex. 100 euro/aktie!

Inga kommentarer: