onsdag 26 januari 2011

Kone håller sig kvar på högsta våningen

Kone Q4
Omsättning: 1489 Meur (1426) 1490e
Resultat före skatt: 232 Meur (202) 229e
EPS: 0,68 euro (0,66) 0,66e
ROE: 36,5 % (39,3%)
Gearing: -46,8 % (-37,7%)
Utdelning: 0,90 euro (1,30) 0,90e

Kone hade en rapport som för en gång skull inte slog förväntningarna. Man måste dock komma ihåg att Kone har rätt höga förväntningar på sig och därför kan minsta avvikelse få ganska stora konsekvenser för aktiekursen. Det fick inte dagens rapport och därför måste man anse rapporten helt ok.

När man läser rapporten slås man av att de enbart rapporterar helåret, dvs de "gömmer" Q4. Orsaken är förstås att tillväxten har stannat av. Omsättningen står precis på stället (YoY) och lönsamheten tappar lite. ROE på 36,5 % är fortfarande riktigt bra för ett verkstadsbolag. Man imponeras av orderboken tills man läser att ökningen på 8,9 % är helt beroende av valutakursförändringar. Till jämförbara valutakurser är ökningen måttliga 0,6 %. Kone tappar alltså fart och prognosen antyder att de endast ska växa 0-5 % 2011. Nu har Kone en tendens att guida lågt för att sedan öka under året, men onekligen får de tuffare att nå (slå) sina mål under detta år.

Balansräkningen är fylld till bredden och nästan bångnar av likvida medel. Naturligtvis delar de ut den hel del. VD Alahuhta har tidigare gått i förvärvstankar men verkar inte ha kommit överens med potentiella säljare ännu. Förvärv är det enda som kan lyfta Kones värdering från denna nivå och dessa förvärv behöver dessutom vara lysande!

Jag plockade bort Kone ur favoritportföljen efter Q3 då jag tyckte att aktien saknade utrymme för uppvärdering. Den har i princip stått stilla sedan dess, men har heller inte fallit tillbaka. Kvalitetsbolaget Kone är onekligen ett mycket välskött bolag, men värderingen på ca 7 ggr egna kapitalet måste te sig ansträngd även för den mest inbitne optimisten. Att de dessutom ökar ordinarie utdelningen med 39 % och endast uppnår en direktavkastning på 2,3 % säger också en hel del. Värderingen kräver mycket och jag fortsätter tro att Kone inte kommer att matcha det i ett längre perspektiv. Ifall aktien halveras är jag dock med igen...

Inga kommentarer: