söndag 9 januari 2011

Ett gott nytt!

Google hade registrerat onormal aktivitet på bloggen och jag tvingades till säkerhetsåtgärder för att logga in på nytt. Det enda onormalt som jag har upptäckt hittills är väl snarare onormalt låg aktivitivet, men ifall någon har fått konstiga mail från mig så är de knappast från mig.


2010 blev inte så illa som vissa befarade. Vi som var aningen pessimistiska måste medge att det blev riktigt bra. Faktum är att statistiken har tuffat på under Q4 och även om ekonomin får mycket draghjälp av sanslöst låga räntor och stimulansåtgärder, så kan ingen förneka att vi har både tillväxt och optimism bland företagen. Många företag har också välfyllda kassakistor och kanske får vi se dessa användas under 2011. Buden lär hagla i vissa branscher även om man sällan vet riktigt var de kommer!

Konsumenterna är inte lika glada och med tanke på att arbetslösheten har parkerat kring 10 % är det inte konstigt. Innan vi ser den falla lär vi knappast få se någon större optimism. Konsumenter är i många fall fortsatt högt belånade och jag har svårt att se en kraftigt ökad konsumtion även om optimismen återvänder. Man brukar dock alltid underskatta konsumenterna så det är svårt att sia om detta.

Problemet just nu är snarare stater och då europeiska sådana i synnerhet. Oviljan att lösa problemen permanent känns inte som en fördel i detta läge. Innan vi har en hållbar lösning på plats gällande Spanien, kommer knappast denna oro att försvinna. Börsen kan dock stiga ändå, vilket tydligt visades under 2010.

Inför 2011 kan vi åter konstatera att det saknas intressanta alternativ förutom aktier. När experter har fått uttala sig om kommande året har i princip alla dragit ut kurvan och ser ett lika bra år som 2010 (minst). Tillväxtmarknader är precis var man ska vara och även om det finns vissa orosmoment i t.ex. Kina så finns det inget bättre ställe att vara placerad på just nu. Detta gällde absolut under 2010 och jag kan inte säga emot - ännu! På lite längre sikt har jag dock svårt att se hur dessa relativt små tillväxtekonomier ska stå för hela världens tillväxt? Visst kan de öka portföljen åt några investerare, men inte allas. Man ska därför bereda sig på en annan melodi om några år, samt att de kan bli väldigt trångt i dörren när alla söker sig bort.

Tills dess lär vi dock få se 2010 upprepas! Kommande vecka får vi se hur oroliga marknaden är för sydeuropa. De ska emittera några obligationer och mottagandet lär följas med förstoringsglas av en hel värld. I slutet på nästa vecka kanske man ska öka på sina positioner igen? Man vill ju inte vara utanför när vi uppenbarligen ska växa till himlen under 2011...

Inga kommentarer: