tisdag 25 januari 2011

Startskottet

Basware Q4
Omsättning: 30,2 Meur (26,6) 30e
Resultat före skatt: 4,8 Meur (4,1) 5,7e
EPS: 0,34 euro (0,35) 0,38e
ROE: 24,2 % (29,4%)
Gearing: -15,3 % (-5,3%)
Utdelning: 0,40 euro (0,36) 0,42e

Basware startade rapportsäsongen med en sådär rapport. Tillväxten fortsätter förstås och i dessa tider av låg ekonomisk tillväxt är den ändå helt ok. Vissa delar växer rejält och bl.a. Automation Services ökar 56 %. Ser man till resultatet så var det tyvärr en besvikelse mot förväntningarna, även om det också ökar en aning (YoY). Det är framförallt den finska verksamheten som ligger efter, då dess resultat faktiskt sjunker. Det är också en av förklaringarna till att aktien tappade på börsen, den höga värderingen och aktiens +50 %-resa det senaste året en annan.

Basware höjer dock insatserna genom att höja sina långsiktiga mål. Omsättningen ska öka 15-30 % medan EBIT-marginalen ska vara 15-20 %. Med tanke på 2010 års siffror (+13 % respektive 16 %-EBIT), tror alltså bolaget på en mycket spännande framtid. Intressant! Bolaget har också ett förvärv i sikte och de ska göra en riktad nyemission (till institutionella investerare) för att finansiera detta. Detta kommer att ske under Q1/11. Detta kan också vara ett av skälen till att dividenden blev något under förväntningarna.

Ledningen talar också om att de ska bli mer aktiva på förvärvsmarknaden. I längden är jag tveksam till om förvärv är en bra tillväxtstrategi, men på kort sikt (några år) kommer säkert aktiemarknaden att ytterligare värdera upp Basware. De har en otroligt intressant position med sina produkter just nu och i en värld där alla letar tillväxt, borde Basware finnas på mångas önskelista. För min del finns de fortsättningsvis bland favoritbolagen...


I min enfald kollade jag inte svenska statens utförsäljningslista i helgen. Sampo steg förstås i fredags men inte av den anledning jag skrev. Nordea ligger fortfarande på utförsäljningslistan och även miljöpartiet & Co tycker att den aktieposten ska säljas. Shame on me, men fortsättning följer med Sampo. Rapport onsdagen den 9 februari.

Inga kommentarer: