torsdag 20 januari 2011

Tyst period

Vi är inne i en s.k. tyst period. Inför rapporterna brukar bolagen hålla sig på kontoren och vara så tysta som möjligt, vanligtvis månaden innan nästa rapport. Tanken är förstås att ledningspersoner med insyn i resultatet inte ska försäga sig i misstag och orsaka allvarliga överträdelser mot noteringsavtalet. Man får nämligen inte yppa kursdrivande information i "enrum" utan detta ska basuneras ut i vinstvarningar. Missar man det blir det böter. Missar man det ofta tappar investerare förtroende för bolaget. Det blir förstås lite tråkigt för oss i branschen, men det hindrar inte var och varannan analytiker att höja sina riktkurser inför rapporterna! Varför det? Jag kan förstå att man räknar om efter rapporten, men att göra det två veckor rapporten bevisar ju bara att man räknade fel för två månader sen! Men det kanske alla andra redan har räknat med - missräkningen alltså.

Nokian Renkaat kom med en positiv vinstvarning i veckan. Det betyder inte att blankarna blev glada, utan att omsättning och rörelsvinst kommer att bli bättre än deras prognos. Att ryska bilmarknaden ökade 60 % är förstås en stor del i förklaringen. Man kunde kanske gissa detta redan då de oktober meddelade att de startar upp produktionslinje 9 och 10 vid fabriken i St Peterburg. I samband med vinstvarningen hoppade aktien till 5 % men har sedan fallit tillbaka. Egentligen var det inte en otroligt stor differens de meddelade, utan snarare ett bevis på att det går bra nu. Faktum är att avvikelsen är så liten att den gott kunde ha varit inom de traditionella prognoserna. Nokian Renkaat är ett mycket intressant bolag men detta var nog inget att hetsa upp sig över.

Inför Nokias rapport nästa vecka, pekar tecknen i skyn inte på en bra rapport. Apple hade sålt riktigt många telefoner vilket antyder att Nokia inte har ökat sin andel av smartphonemarknaden. SonyEricsson hade en svag rapport där det låga ASP stod ut. Även Nokia kämpar med lönsamheten och ifall en mindre konkurrent klagar över billiga kopior borde detta ha drabbat Nokia med. Nu ska man aldrig förlita sig på tecken i skyn när det gäller aktiemarknaden, men det ska bli mycket intressant att se vad Elop har i kikaren. Minst lika intressant ska det bli att se huruvida dividenden når 0,40 euro eller kanske överträffar det? Rapporten kommer 27/1, strax efter lunch. Får se ifall man sätter kaffet i vrångstrupen?

Inga kommentarer: